Ubesatte stillinger kan forklare svikt i vitenskapelig publisering
Fra 2010 til 2012 er den vitenskapelig publisering på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) redusert. Fakultet har også gått fra å ha 14 prosent av høgskolens publisering ned til 10 prosent.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag avvikles det fakultetstyremøte på TKD. På dagsorden står blant annet økonomi og oppsummering av første tertial 2013, FoU-innsatsen til fakultetet og opprettelse av et nytt studium - filmkunst på 30 studiepoeng.
Nedgang i publisering
Det er i særlig grad de tre teknologi og ingeniørinstituttene på TKD som står for fakultetets publisering. Men det er også på disse tre instituttene nedgangen har vært størst. Fra 2010 til 2012 viser tallene nedgang i vitenskapelige unike registreringer fra 53 til 36.
Fakultetets ledelse beskriver flere årsaksforhold i sakspapirene til fakultetets styremøte som avholdes mandag, men trekker fram at de samme instituttene som har stor nedgang også sliter med rekrutteringen og har hatt flere ubesatte stillinger de siste årene.
Færre ansatte mer undervisning, mindre forskning
En slik situasjon gir større undervisningsbelastning på den enkelte i staben, og igjen mindre tid til forskning og publisering.
Fakultets ledelse ønsker også at de andre instituttene på fakultet skal komme i gang å bidra mer og bedre på publiserings- og forskningsiden. Fakultetet peker også at det mens forskningen på teknologi-instituttene er rettet inn mot realfaglige problemstillinger, er forskningen på de andre instituttene i større grad profesjonsrelaterte.
Vil kommentere etter møtet
— Dere er bekymret for en negative trend på publisering ved fakultet, og at et av momentene som problematiseres er ubesatte stillinger som gjør at lærerne må undervise mer og får mindre tid til forskning. Hva gjør fakultet for å få en endring på dette? Forsøker dere aktiv rekruttering fra utlandet? Er det i så fall vellykket?
Dekan på TKD og fakultetsdirektør Birger Emblem har begge fått seg forelagt dette spørsmålet, men Øyan svarer i en epost:
«Vi får la styret diskutere sakene først.»
Underforbruk
En annen viktig sak for fakultetsstyret i dag er økonomi, og rapport for første tertial. Rapporten viser et underforbruk på mange av instituttene. Et underforbruk man mener vil rette seg i løpet av året, eller er forårsaket av en situasjon knyttet opp mot helte konkrete situasjoner.
Fakultetets ledelse er likevel bekymret for økonomien ved to av sine institutter. Dette er institutt for informasjonsteknologo og institutt for industriell utvikling. De har begge levd litt på oppsparte midler som det nå er slutt på.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!