Nye studenter trenger god oppfølging. Er det ikke plass til deg på lesesalen eller i forelesningen svekkes motivasjonen og frafallet kan øke, skriver Tekna student. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tekna student: Overbooking til besvær

Opptak. Tekna student er ikke fornøyd med at lærestedene innen høyere utdanning slipper inn flere studenter enn de faktisk har plass til.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har den samme saken dukket opp hver sommer, nemlig overbooking. Siden universitetene vet at mange studenter vil takke nei velger de å tilby flere studieplasser enn de har. Problemet med dette er at det overbookes mer enn at det dekker opp for de som takker nei eller ikke møter opp. Ved studiestart dukker det dermed opp flere enn man i utgangspunktet har plass til.

Og det er et problem. Det første møtet med universitetet eller høyskolen er avgjørende for studentenes trivsel og læringsutbytte. Dersom man ved studiestart raskt finner seg til rette og blir en del av et akademisk felleskap legger det grunnlaget for en produktiv og givende studietid. Om man derimot møter et system som er overbelastet, der veilederne ikke har tid til alle, der man må kjempe om lesesalsplasser eller tid på laben, da svekkes motivasjonen og i verste fall faller man av studiene.

Dessverre er det en lei tendens hos mange i sektoren til å se på overbooking mer som en praktisk administrativ løsning enn en problematisk praksis.

Tonje Løvstakken

Dersom vi skal adressere denne utfordringen må vi først anerkjenne den. Dessverre er det en lei tendens hos mange i sektoren til å se på overbooking mer som en praktisk administrativ løsning enn en problematisk praksis.

Det er forståelig at universitetene trenger en buffer for å sikre at de kan fylle forelesninger selv om mange skulle takke nei. Men er det ikke det man har ventelister til? Og om ikke ventelister gir nok sikkerhet til at man klarer å ta inn nok studenter, hvorfor skal man alltid gå over kapasiteten? Hvorfor er det studentene som takker ja, og dukker opp til studiestart, som skal ta støyten for denne usikkerheten?

Samtidig kan overbookingen være en hvilepute for institusjoner som ikke gjør nok for å sikre en god studiestart og lavt frafall. Om et universitet vet at man vanligvis mister ti prosent av studentene det første semesteret burde ikke løsningen være å ta inn ti prosent ekstra, det burde være å ta problemet ved roten og redusere frafallet.

Det er ingen enkle løsninger på hverken frafallsproblematikken eller overbooking. Men vi gjør oss selv en bjørnetjeneste ved å simpelthen akseptere argumentet om at dette er uunngåelig og en uproblematisk løsning.

Heldigvis ser vi en del positive tendenser. Overbookingen ved studiestart har gått ned siden 2016 selv om overbookingen ved tildeling av studieplasser har økt. I enkelte fagområder som IKT, teknologifag og realfag har det i år også vært en nedgang i overbookingen ved tildeling av studieplasser. For de som skal studere innen disse fagene er tallene fra Samordna opptak en gladnyhet. Slike nyheter håper jeg flere studenter vil få i årene som kommer.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS