NMBU

Taper tre millioner kroner på konkurs ved Sem gjestegård

Av historiske årsaker har NMBU hatt eierandel i Sem gjestegård i Asker. Pengene er nå tapt grunnet kollaps i konferansemarkedet.

Konferansehotellet sem gjestegård må kaste inn årene etter kollaps i konefarnsemarkedet grunnet koronapandemi.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I rektors orienteringer til universitetsstyret ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) går det fram at Sem gjestegård AS i Asker har opplevd en fullstendig kollaps i markedet for konferanser grunnet koronasituasjonen.

Styret for Sem Gjestegård har funnet det nødvendig å melde oppbud. For NMBU innebærer dette at aksjekapitalen på tre millioner kroner er å anse for tapt og verdiene av aksjene vil skrives ut av NMBUs regnskap i forbindelse med avleggelsen av årsregnskapet, skriver rektor.

Han legger til at nedskrivningen ikke påvirker den frie virksomhetskapitalen som NMBU disponerer.

Orienterer også om ledelsesmodell

Styret på NMBU møtes i dag 3. desember. På dagsorden ellers står blant annet en plan for avklaring av ledesesmodell.

Den saken skal diskuteres og det kal gjøres vedtak på styrets januarmøte. I dag har NMBU ansatt rektor, men avgjørelsen rundt dette skjedde med knapp margin i 2016. Derfor har rektor Sjur Baardsen oppnevnt en arbeidsgruppe som skal komme med en utredning og han vil at styret tar en ny beslutning.

Baardsen selv har sagt til Khrono at han stiller til valg alternativt søker rektorstilling, hvis det er tilsatt rektor som blir vedtatt.

Privat landbruksskole

Historien til Sem starter på Nedre Sem i 1886, når Bernt Holtsmark (1859–1941) grunnla Sem Landbrugskole. Dette var en privat landbrukskole som fikk høy status internasjonalt. Det skal ha kommet studenter helt fra Amerika for å lære seg om landbruk, heter det på nettsidene til Sem gjestegård.

Staten overtok skolen i 1914. Det ble da til Statens småbruklærerskole, som hadde som formål å lære tilrettelegging for intensiv og rasjonell drift av de mange småbrukene i landet.

Det var venstremannen Gunnar Knutsen, sammen med daværende statsminister og landbruksminister, som ivret for dette.

Fusjonerte med Landbrukshøgskolen

I 1962 ble Statens småbrukslærerskole på Sem fusjonert med Norges Landbrukshøyskole på Ås. De beholdt institutt for birøkt her, ellers ble Sem brukt til pedagogiske seminar og for interne konferanser. De siste elevene ble uteksaminert i 1992.

I 1991 vedtok Stortinget at Sem skulle drives videre som et kurs og konferansesenter. Etter flere år med oppussing startet Sem gjestegård som et frittstående konferansehotell i 1995. Og slik har det vært fram til dags dato.

Powered by Labrador CMS