ledelsemodell nmbu
Fortsetter gjerne som valgt eller ansatt rektor på NMBU
Styret ved NMBU skal diskutere ledermodell, igjen. Selv tar sittende rektor Sjur Baardsen gjerne fire nye år - uansett om det blir valg eller ansettelse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ås (Khrono): For fire år siden startet en opprivende debatt om NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Det handlet om valgt eller ansatt rektor.
Mange ansatte levde i den tro at universitetet hadde valgt rektor, som ved en hybrid modell etterpå ble ansatt av styret, som på sin side hadde ekstern styreleder, Siri Hatlen.
Ved starten av den neste rektorperioden trodde mange at man skulle tilbake til ren ordning med valgt rektor, men slik ville ikke Kunnskapsdepartementet ha det. De slo fast at NMBU i praksis hadde ansatt rektor, og skulle de skifte modell, måtte styrets flertall bestemme dette.
I april 2017, endte det med et vedtak som med knappest mulig margin, gikk for ansatt rektor.
I forkant hadde fagforeningene ved NMBU mobilisert stort og flere enn 800 ansatte ved universitetet skrev under på at de ville ha valgt rektor. Skuffelse var stor blant mange ansatte da man ikke nådde fram. Andre var godt fornøyd med resultatet.
- Les også: Det blir ansatt rektor ved NMBU
Vil ha fram fakta
I styrepapirene til styremøte ved NMBU 17. september i år heter det i rektors orienteringer:
«Rektor foreslår at universitetsstyret oppnevner en arbeidsgruppe med mandat å utarbeide fordeler og ulemper ved de to alternative styringsmodellene (i) valgt rektor og (ii) ansatt rektor. Dette for å bidra til et best mulig informasjonsgrunnlag når denne saken kommer opp til behandling i styret.»
På styrets plan står det å ta en beslutning om modell for de neste fire årene på deres januarmøte. Rektor for perioden 2021-2025 tiltrer 1. august 2021.
— Det var ganske turbulent i forrige runde. Jeg tenker det er lurt å få fram fakta med fordeler og ulemper knyttet til de to ulike modellene, starter Baardsen.
Han legger til at han ser rundt seg at ulike universiteter og høgskoler ser ut til å fungere bra både med ansatt rektor og valgt rektor.
— Hvilken modell foretrekker du selv?
— Det vil jeg ikke svare på nå. Hvis styret spør meg den dagen jeg legger fram sak for dem i januar, så skal jeg gi dem svaret mitt. Men jeg synes det blir helt feil hvis jeg som sittende rektor skal legge føringer på debatten allerede nå, sier Baardsen til Khrono.
Tar fire nye år hvis han får
Sjur Baardsen ble ansatt som rektor på NMBU for ett år siden, og har et snaut år igjen av åremålet sitt. Sittende rektor Mari Sundli Tveit takket ja til en jobb som direktør for politikkområdet i NHO, Næringslivets hovedorganisasjon.
Les også: Mari Sundli Tveit slutter som rektor på NMBU
— Stiller du til valg, eller søker du jobben, for den neste perioden?
— Ja, det gjør jeg, svarer Baardsen.
Han legger til at han jo kun har sittet ett år, og han kom inn i en krevende fase for NMBU med forsinkelser på flytting av veterinærhøgskolen, problemer som ble ytterligere forsterket av koronapandemien.
Pandemien i seg selv har jo også bydd på store utfordringer for alle høgskoler og universiteter.
— Jeg vil gjerne få fortsette og utvikle det arbeidet jeg er i gang med som rektor, sier Baardsen, som legger til at han, i all beskjedenhet, må kunne si at det å fortsette ikke er noe han mener bare handler om seg selv, men at han oppriktig mener det ville være det beste for NMBU også med kontinuitet i toppen, i kjølvannet av den krevende fasen man nå er gjennom.