UNIVERSITETET I OSLO
Tannlegeutdanningen vurderer å droppe karakterer
Det odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo vurderer å gå bort fra karakterer på eksamen til fordel for bestått/ikke-bestått.
Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo (UiO) vurderer å gå vekk fra karakterer, til fordel for bestått/ikke-bestått på eksamen.
— Ingenting er bestemt ennå. Vi skal ha en prosess på fakultetet innad hos oss og ha samtaler med instituttene i Bergen og Tromsø. Det er naturlig at vi gjør ting likt på de tre utdanningsstedene, sier visedekan ved fakultetet Tove Wigen, til Khrono.
Etter at saken blir diskutert ved Det odontologiske fakultetet, skal den diskuteres i Nasjonalt fagorgan for utdanning og forskning innen odontologiske fag. Der er alle tannlegeutdanningene i Norge representert.
Uniforum omtalte saken først.
Karakterer lite brukt
Fakultetet på UiO har i det siste diskutert hvordan karakterer blir brukt i utdanningen.
— Siden odontologi er en profesjonsutdanning, så er det lite man bruker karakterene til. Den første gangen man søker jobb blir de sett på, men etter dette er det erfaringen som tannlege som er viktig. Mange søker spesialistutdanning, men der er ikke karakterer fra grunnutdanningen et kriterium, sier Wigen.
De fleste teoretiske eksamener ved odontologi gir i dag karakterer, mens praktiske kliniske eksamener allerede blir vurdert bestått eller ikke bestått.
Hvis karakterer blir erstattet med bestått eller ikke bestått, vil nivået heves for hva som gir bestått eksamen for studentene på odontologi.
Bedre læringsmiljø
Fakultetet håper fjerning av karakterer kan føre til et bedre læringsmiljø. Det var noe av grunnen til at medisinutdanningen ved UiO allerede har vedtatt å gå bort fra bokstavkarakterer.
Fra høsten 2025 skal alle eksamener på medisinstudiet bedømmes som bestått eller ikke bestått på medisinutdanningen.
Ledelsen ved medisinutdanningen utredet alternativene og skrev i et notat at det allerede «fra innføringen av graderte karakterer har det vært betydelig, og vedvarende, motstand fra studentene. Det er mye som taler for at karakterer har liten effekt i å motivere studenter som uansett presterer høyt, og karakterene brukes ikke i ansettelsesprosesser».
Nyeste artikler
Forskningsrådets «Forskerprosjekter» er underfinansiert
Stjernespekkede første episoder av «mohnitor». Sjekk gjestelisten her
Høgskolen i Østfold mister doktorgradsprogram
Tannlegeutdanningen vurderer å droppe karakterer
Invester i utdanning – for fremtidens skyld
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»