SAMMENSLÅING
Ingen fakultetsfusjon mellom medisin og odontologi
For andre gang er konklusjonen at en fusjon mellom Det medisinske fakultet og Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo ikke er å anbefale.
En arbeidsgruppe har vurdert konsekvensene av å slå sammen de to fakultetene ved Universitetet i Oslo (UiO) og skrevet en rapport til universitetsstyret.
— Gruppen vurderer enstemmig at det ikke er hensiktsmessig å gå videre med en prosess for å slå sammen de to fakultetene. På bakgrunn av det vil jeg orientere universitetsstyret om at rapporten er mottatt, hva tilrådingen er og at vi ikke vil gå videre med dette, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved UiO til Uniforum.
Øyvind Fylling-Jensen har ledet arbeidsgruppen som har vurdert fusjonen. Han er fungerende administrerende direktør ved Veterinærinstituttet.
I 2023 varslet universitetsledelsen at den ville vurdere de positive og negative sidene ved å slå sammen Det medisinske fakultetet og Det odontologiske fakultetet. Sistnevnte er det eneste fakultetet for odontologi i Norge. Ved UiT Norges arktiske fakultet er odontologi en del av Det helsevitenskapelige fakultetet, og ved Universitetet i Bergen en del av Det medisinske fakultetet.
Stor belastning
De ansatte ved Det odontologiske fakultetet sa tydelig ifra at de var motstandere av fusjonen. Dekan Tiril Willumsen fortalte at den plutselige beskjeden opplevdes som en stor belastning for mange ansatte.
Universitetsledelsen ved UiO skrev at de ville «vurdere om det er synergier innenfor forskning, utdanning og innovasjon som taler for en felles organisering av de to fakultetene».
Det er det altså ikke, ifølge arbeidsgruppa som nå har sett på saken.
— Gruppa har lagt fram en grundig rapport. Kartleggingen er god, analysen er god og tilrådningen er veldig tydelig. Det er sånn man ønsker at en rapport skal være, sier Arne Benjaminsen.
Andre avslag
Allerede i 2020 ble det undersøkt om det var en god ide å slå sammen Det medisinske fakultetet og Det odontologiske fakultet. Konklusjonen var også den gang nei. Likevel valgte universitetsledelsen altså å starte ny prosess i 2023.
— Beskjeden kom plutselig og uten forvarsel. Vi savner en begrunnelse for hvorfor det skal skje og hvorfor det haster sånn, sa odontologi-dekan Tiril Willumsen til Khrono da nyheten kom.
En god stund inn i prosessen uttalte Willumsen at universitetsledelsen hadde tatt mange av fakultetets innspill til følge. Blant annet ønsket fakultetet at man skulle vurdere negative konsekvenser av en sammenslåing. I utkastet til nytt mandatet ble også ordet «sammenslåing» byttet ut med «felles organisering».
Det odontologiske fakultet har tidvis hatt økonomiske utfordringer, med et varslet underskudd i 2020 på 50 millioner. I styrepapirer fra mars skriver styret at det i 2020 endte med underskudd på 34 millioner kroner. I 2023 var resultatet 8 millioner kroner bedre enn budsjettert, men fakultetet kommer ikke i mål i løpet av 2024. I styrepapirene står det at «det legges opp til at økonomien skal være i balanse innen utgangen av kommende 5-års periode.»
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår