Det er veldig tungt. Jeg har brukt mye energi og krefter også for å finansiere studiene mine, sier Arlind Kurtbegu fra Alabania som har klaget på to års utestengelse fra Norge. Foto: Privat
Det er veldig tungt. Jeg har brukt mye energi og krefter også for å finansiere studiene mine, sier Arlind Kurtbegu fra Alabania som har klaget på to års utestengelse fra Norge. Foto: Privat

Kastet ut av Norge et år før sin siste eksamen

Arlind Kurtbegu har kun ett år igjen av sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Nå er han kastet ut av landet. Sykepleierforbundet reagerer.

Publisert Oppdatert

Oppholdstillatelsen til 26 år gamle Arlind Kurtbegu fra Albania ble inndratt fordi han ble et år forsinket med studiene sine ved sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, melder NRK. 

«Ulovlig opphold» 

– Når han da forlot Norge i 2015, hadde han ikke lenger et lovlig opphold i Norge. Han måtte derfor oppholde seg utenfor Norge, i Schengenområdet, i 90 dager før han kunne reise lovlig inn igjen til Norge. Da han da dro tilbake til Norge før tiden, så har han hatt et ulovlig opphold som gir grunnlag for utvisning, sier Camilla Torgersen i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NRK Østlandssendingen. 

– Dette visste jeg ikke og det var heller ingen som ga meg den informasjonen, forteller Kurtbegu på telefon fra Albania til NRK.

Torgersen i UDI mener at det er hver enkelt persons oppgave å skaffe seg informasjon om opphold i landet.

Det er rett og slett å kaste bort en ung manns liv.

Line Orlund

Da han da dro tilbake til Norge før tiden, så har han hatt et ulovlig opphold som gir grunnlag for utvisning.

Camilla Torgersen

– Enhver som ønsker å reise til Norge, har selv et selvstendig ansvar å orientere seg om regelverket som gjelder for innreise og opphold i et land, sier hun.

Ett år igjen

Sykepleiestudenten har vært i Norge i åtte år. I fjor fullførte han sitt andre av tre år på sykepleierutdanningen ved HiOA, og har i tillegg jobbet som hjemmesykepleier i Oslo kommune.

Fylkesleder i Sykepleierforbundet, Line Orlund, mener det er trist at han ikke får fullført utdanningen sin.

– Når han er ferdig så er det slik at vi absolutt trenger sykepleierkompetansen hans i Norge. Skulle det likevel bli sånn at han ikke får være i Norge så er det snakk om at hvis han likevel får fullføre sykepleierutdanningen, så har han i hvert fall en fremtid i Albania. Det er rett og slett å kaste bort en ung manns liv, sier Orlund.

Kurtbegu befinner seg nå i Albania, og har klaget på vedtaket om to års utestengelse fra Norge.

– Det er veldig tungt. Jeg har brukt mye energi og krefter også for å finansiere studiene mine, sier han ifølge NRK Østlandssendingen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS