200 kreative Kjeller-studenter
Sist uke var det sykepleierstudentene på Kjeller som fikk prøve seg på gründercamp. Oppdragsgiver var Skedsmo kommune, som dro hjem med 40 gode ideer i kofferten.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mona Elisabeth Meyer, Solveig Uppsata og Heidi Snoen Glomsås var de tre ansvarlige lærene da gründercampen ble avviklet på Kjeller i forrige uke.
Torsdag morgen ble studentene hilst velkommen av rektor Kari Toverud Jensen og deretter fikk de presentert oppdraget. I korthet gikk oppdraget ut på å finne nyskapende løsninger for å forhindre ensomhet blant brukere og sikre opprettholdelse av kontakt med gammelt nettverk. Oppdraget kom fra Skedsmo kommune.
Praksis og oppdrag
I forkant av campen hadde studentene vært seks dager i praksis på sykehjem. Ingen fikk vite oppdraget, men de hadde fått beskjed om å være ekstra våkne i praksisdagene sine.
Med bakgrunn i sin første praksisperiode fikk studentene i oppgave å identifisere en situasjon eller hendelse som representerte et forbedringsområde. De skulle gjøre rede for et produkt, eller konsept relatert til sykepleietiltak på individ, gruppe eller systemnivå, hvor sykepleier eller sykehjemmet skulle kunne sikre kontinuitet i kontakten mellom beboer, pårørende, familiemedlemmer og/eller annen frivillig innsats eller organisasjon.
Studentene hadde åpenbart brukt øyne og ører godt, for ut av campen produsert de 40 ulike gruppene mange gode ideer og kommunaldirektør Arild Hammerhaug fra Skedsmo kommune, sa han ville ta med seg alle ideene hjem, og at mange av dem vil bli tatt i bruk i en eller annen form.
Kreative i sykepleie
Høgskolelektor Meyer forteller at første gang hun ble presentert for ideen om gründercamp og sosialt entreprenørskap var det litt vanskelig å få tak i hvordan vi kunne få brukt dette i sykepleierutdanningen.
— Med god hjelp fra Ungt entrepreørskap i Akershus har vi fått prøvd dette ut i praksis, og dette skal vi gjenta. Vi trenger framtidsrettede sykepleiere som tør å tenke nytt og annerledes. En slik camp som dette setter virkelig kreativ sykepleie på dagsorden, sier Meyer.
— Det er svært viktig med tanke på framtiden hvor vi vet at antall mennesker med hjelpebehov er større enn antallet vi vil utdanne til helse- og sosialsektoren.
I tillegg trekker hun også fram den sosiale betydningen for studentene. Gruppene ble satt sammen på kryss og tvers i hele kullet, og fungerer også som en flott måte for kullet og bli kjent med hverandre.
— De er mange i hvert kull på vårt fag. Det er fint å få denne samlingen ganske tidlig i studiene første år, tenker Meyer.
Åtte finalister
Elevene jobbet i grupper og fikk veiledning i løpet av hele torsdag. Skolen var åpen til klokken 22.00, og mange jobbet lengre enn dette også. Fredag var det så tid for utvelgelse av de til sammen åtte finalistene.
De ble presentert, og deretter gikk juryen i lukket møte.
Ut fra møtet kom de tilbake med to vinnere: En som ble valgt som beste totalløsning, og en for beste kreativitet.
Gruppe 19 som hadde ideen om «helseplikt» som et alternativ til militær verneplikt vant for beste totalløsning.
— Vi kan ikke regne med at hver tredje innbyggere vil jobbe innen helse og sosial. Derfor må man på banen med alternative løsninger for å gi god omsorg til eldre og syke. Gruppen hadde en solid presentasjon og bra konseptpresentasjon, forteller Meyer.
— De koblet også konseptet opp mot en måte å få tak i noen av de mange elevene som faller fra i videregående skole på. De er en stor ubrukt ressurs av menneskelig kapital, legger Meyer til.
Som beste kreative idé vant løsningen gitt av gruppe 14 under navnet «Knapptiv» (bildet over). Dette var en idé om et armbånd med en knapp alle på sykehjemmet skulle ha tilgjengelig. Den kunne de trykke på hvis de føler seg ensom eller hadde behov for aktivitet. Gjennom knappen blir man koblet til en sentral, der de kunne ytre sitt behov.
Fornøyd oppdragsgiver
Skedsmo kommune var til stede med flere representanter. De deltok i veiledningen av studentene underveis, og de satt i storjuryen. her hadde kommunaldirektør Arild Hammerhaug tatt plass.
— Dette har være en spennende reise og utrolig lærerikt å få være med på, sier Arild Hammerhaug, til Ungt entreprenørskap.
Han bedyrer også at kommunen ønsker å jobbe videre med flere av de gode ideene som ble presentert.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!