Avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, venter på avgjørelse hos den svenske regjeringen, før han ønsker å si noe om rektorjobben ved Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, venter på avgjørelse hos den svenske regjeringen, før han ønsker å si noe om rektorjobben ved Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Karolinska ber regjeringen ansette UiO-Ottersen

Styret ved Karolinska Institutet ba i dag den svenske regjeringen om å ansette UiO-rektor Ole Petter Ottersen som ny rektor.

Publisert   Sist oppdatert

En enstemmig styre, eller konsistoriet som det heter ved Karolinska Institutet i Stockholm, vedtok i dag å anbefale at Ole Petter Ottersen, nåværende rektor ved Universitetet i Oslo, blir ny rektor ved Karolinska Institutet. 

– Karolinska Institutet får nå en erfaren og kompetent rektor med bred støtte i fakultetene, sier styreleder Mikael Odenberg ifølge universitetets egen hjemmeside.

Droppet de andre

Et overveldende flertall i «hörandeforsamlingen» ved det prestisjefylte medisinske universitetet Karolinska Institutet i Stockholm ga tidligere i februar Ottersen støtte til å bli ny rektor også. Bare to av 90 stemte imot og tre var avholdende til Ottersens kandidatur. 

Styret ved universitetet, som også deler ut Nobelprisen i medisin, droppet tidligere i år alle andre aktuelle kandidater og innstilte kun Ole Petter Ottersen som sin nye rektorkandidat. 

Karolinska Institutet får nå en erfaren og kompetent rektor med bred støtte i fakultetene.

Mikael Odenberg
Styreleder, Karolinska Institutet

I Sverige er det den svenske regjeringen som til sjuende og sist ansetter universitetsrektorer, og forslaget fra Karolinska går nå videre til den for endelig avgjørelse.

Sterke reaksjoner i Gøteborg

Ottersen hoppet av rektorrekrutteringen ved Göteborgs universitet i slutten av januar etter at styret der hadde anbefalt ham som ny rektor overfor den svenske regjeringen. Dette skapte sterke reaksjoner i Gøteborg.

Der beskyldte blant annet professor Agnes Wold Karolinska og Ottersen for å drive med løgn og uhederlighet, og ba Sveriges minister for høyere utdanning og forskning, Helene Hellmark Knutsson, om å gripe inn og svare på blant annet dette spørsmålet:

«Er det passende at Karolinska Institutet ansetter en person som ny rektor som ikke holder løftene sine?»

En talsperson for statsråden uttalte imidlertid til Khrono at det ikke var aktuelt å gripe inn før saken kommer på regjeringens bord, og at rektoransettelsen ved Karolinska foreløpig kun var en sak mellom universitetet og privatpersoner.

Les også: Svensk statsråd griper ikke inn i rektorsak

I dag sender universitetet saken til den svenske regjeringen.

Ingen kommentar fra Ottersen

Det var i fjor høst at Khrono kunne avsløre at avtroppende rektor ved Universitetet i Oslo kunne være aktuell til to rektorstillinger ved svenske universiteter.

Les også:  UiO-rektor Ottersen foreslått til to toppstillinger i Sverige

Underveis i prosessen har det også kommet fram at Ottersen var inne i rekrutteringsprosessen til ny rektor ved Københavns universitet også, men den fikk han ikke. 

Les også: Ny svensk skandale i rekrutteringen av Ottersen

Ole Petter Ottersen ønsker ikke å kommentere innstillingen fra dagens styremøte ved Karolinska Institutet. Til Khrono sier han at han vil kommentere saken først når den svenske regjeringen har sagt sitt om rektoransettelsen.