Sverige
Svenske universiteter og høgskoler brukte 50 millioner kroner på sluttpakker til ansatte
Svenske universiteter og høgskoler har nesten tredoblet summen de bruker på å løse ansatte fra kontraktene. Karolinska Institutet bruker mest.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
En gjennomgang av det svenske fagforeningsbladet «Universitetsläraren» viser at svenske universiteter og høgskoler bruker langt mer på kjøpe ut ansatte enn tidligere.
Bladet har bedt 17 universiteter og høgskoler om deres kostnader knyttet til sluttvederlag. I 2020 og første halvdel av 2021 brukte institusjonene 50.134.760 svenske svenske kroner på ansatte de ønsket å fristille fra kontrakten.
Da bladet gjorde samme øvelse i 2013 og første halvdel av 2014 brukte de samme institusjonene 17.134.218 svenske kroner. Forskjellen i kurs mellom den norske og svenske kronen er i dag ikke-eksisterende, og summene er derfor lik målt i norske kroner.
Gjennomgangen viser at Karolinska Institutet (cirka åtte millioner kroner) og Stockholms universitet (7,47 millioner kroner) har brukt mest penger på ordningen.
— En god løsning
Hvor mye en ansatt kan få i kompensasjon for å løses fra kontrakten kan variere fra noen tusenlapper opp til et millionbeløp.
En ansatt ved Malmö universitetet har i løpet av de to siste årene fått 2,4 millioner kroner i sluttvederlag. Ved Karolinska Institutet er den høyeste enkeltutbetalingen på 1.761.870 kroner.
Flere representanter fra universitetene som fagbladet har snakket med, trekker fram at dette kan være en god løsning for begge parter.
— Det kan bidra til å finne en løsning i en ellers låst situasjon. En løsning som både arbeidsgiver og medarbeider kan være fornøyd med, sier Peter Hallberg, forhandlingskoordinator ved Chalmers universitet i Gøteborg, til fagforeningsbladet.
Kan få mer i rettssystemet
Denne ordningen er ikke regulert gjennom tariffavtalen eller andre avtaler. Den eneste formelle muligheten svenske arbeidsgivere har for å kjøpe ut en ansatt fra sin arbeidskontrakt er dersom universitetet eller høgskolen har tapt et søksmål og retten har funnet oppsigelsen ugyldig.
Svensk lov sier da at partene kan bli enige om å kjøpe ut den ansatte til en fastsatt sum: 16 månedslønner for mindre enn fem års ansettelsestid, 24 månedslønner for fem til ti års ansettelsestid og 32 månedslønner for over ti års ansettelsestid.
Gjennomgangen Universitetsläraren har gjort viser at avtalene som blir inngått mellom arbeidsgiver og arbeidstaker utenfor den svenske arbeidsretten, er ofte verdt betydelig mindre enn som så.
For eksempel fikk en ansatt i en ti prosent stilling ved Lunds universitet 20.120 kroner i sluttvederlag.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år