SV og Rødt vil ha dagpenger også for studenter
Den økonomiske krisepakken skal behandles i Stortinget torsdag. Flere partier tar til orde for at også studenter må ha krav på dagpenger.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange nordmenn er permitterte som følge av koronautbruddet, blant annet fra serveringsbransjen. Det er en bransje der mange studenter har deltidsjobb. Men der det nå er gjort endringer, slik at ansatte som har blitt permittert nå får dagpenger fra dag tre, får ikke studenter som får støtte fra Lånekassen disse pengene. Man kan nemlig ikke få dagpenger fra NAV dersom man får studielån.
Dette må endres, mener flere politiske partier. Den økonomiske krisepakken skal behandles i Stortinget torsdag. Da vil Rødt fremme forslag om at permitterte studenter umiddelbart skal krav på dagpenger. Det skriver Universitas.
SV vil ha endring
– Studenter står i like stor fare for å bli permittert, syk eller satt i karantene som andre grupper. Da skal det bare mangle at de får samme trygghet som andre i samfunnet under denne krisen. Derfor tar vi dette videre til Stortinget for å få på plass en løsninger for studentene så fort som mulig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
SV-leder Audun Lysbakken sier til NRK at dersom regjeringen ikke kjapt gjør endringer, vil partiet fremme forslag i Stortinget.
– Kombinasjonen av de nye reglene Stortinget vedtok mandag og en fjerning av kravet om at dagpenger og studier ikke kan kombineres, vil løse denne situasjonen for veldig mange studenter som jobber deltid, sier Lysbakken.
Også AUF er engasjert i saken. AUF mener at studenter med deltidsarbeid må sikres inntekt ved ledighet eller permittering, på lik linje med den midlertidige ordningen for lærlinger, skriver Universitas.
– På sikt er det viktig å få økt stipendet i tilstrekkelig grad sånn at man reelt sett skal kunne være fulltidsstudent. Men når en krise inntreffer og vi ikke har et fullgodt stipend i dag, så må også studenter få kunne sikret inntekten sin, sier Astrid Hoem, som er nestleder i AUF.
Har mistet to tredjedeler
Flere medier har skrevet om studenter som nå taper store deler av inntekten sin. Fortvilte studenter har også tatt kontakt med Khrono, og forteller at de nå mister inntekt. I tillegg er det, som Khrono har skrevet, krevende for dem som nå sitter hjemme og prøver å gjøre ferdig med masteroppgave eller en doktoravhandling.
Elise Ballestad er en av dem som nå har fått en vanskelig økonomisk situasjon. Hun tar en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap på OsloMet på fulltid. For å få økonomien til å gå rundt jobber hun hver helg og tre til fire dager i uken på baren «Vaterland». Hun jobber også som vikar på Deichman bibliotek.
Gjennom hele studietiden har Ballestad jobbet opp mot 60-70 prosent. Nå er biblioteket stengt, og Ballestad er permittert fra jobben som som bartender. Plutselig har hun mistet to tredjedeler av inntekten sin.
De som tror det er mulig å overleve på studielånet burde prøve å overleve på det selv.
Elsie Ballestad, permittert student
— De som tror det er mulig å overleve på studielånet burde prøve å overleve på det selv. Å leve på 8500 kroner i måneden går ikke an. Stipendet rekker til husleie og litt til. Uten andre inntekter har man ikke penger til å spise, leve, betale regninger, sier Ballestad.
Hun forteller at da hun gikk inn på Nav sine nettsider på mandag for å be om dagpenger og huket av for at hun var student, fikk hun med en gang beskjed om at hun ikke hadde grunnlag for dette.
— Det er en fortvilt situasjon, egentlig, sier hun.
I denne situasjonen er Ballestad glad hun har en samboer. Det gjør at hun vil overleve denne perioden.
— Jeg har en del kolleger som har mistet hele livsgrunnlaget sitt. De har kanskje 10.000 kroner i leieutgifter. Ingenting er veldig tilrettelagt for oss i denne situasjonen. Det er også surt, når man jobber såpass mye og betaler skatt, å bare falle helt utenfor nå, sier hun.
— Du har ikke noen oppsparte midler?
— Nei, jeg har egentlig ikke hatt mulighet til å spare en krone. Jeg er fulltidsstudent og jobber hver helg. De pengene er for å leve av. Det går alltid akkurat opp, sier hun.
— Påvirker denne situasjonen deg som student også?
— Ja, det er klart. Jeg skal skrive bacheloroppgave nå. De intervjuene jeg skal gjennomføre utgår mest sannsynlig. Det kan være at mye jobb har vært til ingen nytte, sier hun.
Statsråder viser til Lånekassen
Marte Øien, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), sier til Universitas at NSO forventer at regjeringen gjør det mulig for alle studenter som er permittert å få dagpenger, uavhengig om du tjener over 0,75 G, eller ikke.
– Uten sideinntekt, eller støtte hjemmefra, greier ikke studenter seg. Å ta opp forbrukslån, eller kredittkort for å klare seg er ingen akseptabel løsning.
Hun tror at skillet mellom de som har foreldre som har mulighet til å støtte økonomisk, og de som ikke har det, blir større nå.
– Samtidig er det jo stadig flere foreldre som også blir permittert, så det vil jo kunne redusere andelen studenter som har foreldre som kan hjelpe dem økonomisk, påpeker hun.
Universitas har vært i kontakt med forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim. Bergens Tidende har vært i kontakt med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Det de sier er ganske likelydende:
– Men det er viktig å huske på at studenter fortsatt har en inntektssikring gjennom Lånekassen, som veldig mange andre ikke har og som nå står på bar bakke, sier Isaksen.
– I første omgang har vi prioritert ordninger for de som nå står uten noen form for inntektssikring. Arbeids- og sosialdepartementet og Nav jobber på spreng for å få på plass gode ordninger for alle som nå rammes av koronakrisen, skriver Asheim til Universitas.
– Jeg har stor forståelse for at det er en del studenter som nå mister en viktig biinntekt i tillegg til studiestøtten sin og som vil få det litt trangere økonomisk fremover.
Lånekassen opplever at studenter nå tar kontakt med dem. Studentene er bekymret over den økonomiske situasjonen, og det er forståelig, sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, til NRK.
– Vi har tett dialog med Kunnskapsdepartementet og gir dem tilbakemelding på de henvendelsene vi får og hva studentene er opptatt av, slik at de kan ta det videre.
Nyeste artikler
Tid for forskning
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år