Matematikk
Abelprisen til amerikansk matematiker: «En sann virtuos»
Dennis Parnell Sullivan har oppdaget dype forbindelser mellom en imponerende rekke av matematikkens områder.
Abelprisen på 7,5 millioner kroner går i 2022 til Dennis Parnell Sullivan for hans «banebrytende bidrag til topologien i bredeste forstand, og særlig dens algebraiske, geometriske og dynamiske aspekter».
Topologien oppsto på slutten av det 19. århundre som en ny og kvalitativ tilnærming til geometri. Topologien har vært av uvurderlig betydning både innen matematikken og utenfor, og har fått bred anvendelse innen så ulike felt som fysikk, økonomi og datavitenskap. Blant Sullivans viktige resultater innen topologi er hans bevis for den såkalte Adams-formodningen.
— Nye begreper
– Dennis P. Sullivan har gjentatte ganger endret topologiens landskap ved å innføre nye begreper, bevise sentrale teoremer, gi svar på gamle formodninger og formulere nye problemer som har drevet feltet videre fremover. Sullivan har beveget seg fra område til område, tilsynelatende uanstrengt, ved hjelp av algebraiske, analytiske og geometriske ideer, som en sann virtuos, sier Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas.
Sullivan er kjent som et karismatisk og livlig medlem av matematikersamfunnet, ifølge Abelprisen, og han har oppdaget dype forbindelser mellom en imponerende rekke av matematikkens områder.
Abelprisens jury vektlegger Sullivans «standhaftige søken etter grunnleggende forståelse og hans evne til å se analogier mellom ulike områder i matematikken og bygge broer mellom dem».
Frankrike og USA
Sullivan er født i Port Huron, Michigan, 12. februar 1941, men familien flyttet til Houston i Texas mens han var en liten gutt. Her begynte han å studerte kjemi ved Rice University, men byttet snart over til matematikk. Han tok eksamen i 1963, og har siden hatt en lang karriere ved flere universiteter. Blant disse er Institutt for høyere vitenskapelige studier (IHES) utenfor Paris og State University of New York (Stony Brook).
Sullivan har tidligere mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet Steele-Prisen, Wolf-prisen i matematikk og Balzan-prisen. Abelprisen delse ut i Oslo 24. mai.