nye styreledere

Styreleder-valg kan være ny start på UiT og Nord-dialog

Utnevnelsen av nye styreledere ved UiT og Nord universitet kan bære bud om et tettere samarbeid mellom det som har vært kamphaner i Tromsø og Bodø.

Styreleder Øyvind Fylling-Jensen ved Nord universitet og styreleder Marianne Johnsen ved UiT Norges arktiske universitet.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke akkurat kald krig, men klimaet mellom UiT Norges arktiske universitet og Nord universitet er langtifra hjertelig. Flere har ment at de to institusjonene burde vært slått sammen. Med nye styreledere blir økt samarbeid etterlyst fra Kunnskapsdepartementet.

– Det nye styret vil bidra til å styrke UiT si rolle i omstillinga i regionen, gjennom eit endå tettare samarbeid med mellom anna med Nord universitet og nærings- og arbeidsliv til det beste for utviklinga av regionen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldingen om at Marianne Johnsen er ny styreleder ved UiT Norges arktiske universitet.

Mykne frontene

Da Tromsø-baserte Øyvind Fylling-Jensen så ble valgt som ny styreleder hos Nord universitet i Bodø, er det flere som lurer på om de to er ledd i en plan som skal sørge for et bedre klima mellom universitetene i nord.

En kilde påpeker at selve pressemeldingen om ny styreleder ved UiT er interessant i seg selv.

— Når departementet i en kort pressemelding finner grunn til å nevne tettere samarbeid mellom UiT og Nord universitet betyr dette virkelig noe. Derfor kan dette bære bud om at myndighetene ønsker å mykne frontene, slik at det kan etableres tett samarbeid og på lengre sikt muligens et sammenslått universitet, sier kilden til Khrono.

Mens UiT er en del av de veletablerte universitetene her til lands har Nord universitet slitt med mangler i et av sine doktorgradsprogram og følgelig har statusen som universitet stått i fare.

Samtaler om samarbeid

Fellestrekkene ved de to nye nye styrelederne de to universitetene er flere. De kommer begge fra sjømatnæringen, de representerer institusjoner som ligger i Tromsø, begge har erfaring fra omstilling og vanskelige fusjonsprosesser, og har roller i institusjoner som ligger direkte under samme departement og kjenner også til hverandre fra før.

— Jeg tror bodøfolk og tromsøfolk i universitetssektoren må belage seg på at det blir samtaler om tettere samarbeid fremover, sier kilden som ønsker å være anonym.

Vanskelig forening

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Øyvind Fylling-Jensen er administrerende direktør i Nofima-konsernet som har hovedkontor i Tromsø. Nofima var resultat av en myndighetsbestemt fusjon mellom fire forskningsinstitutter, både fra landbruk og sjømatsektoren. Miljøer som mange mente det ville bli svært vanskelig å forene både faglig, geografisk og organisatorisk.

Fylling-Jensen kom inn som toppleder i Nofima i 2009, og har ifølge en kilde forvandlet Nofima fra det som «lignet et konkursbo» til et bredt og velfungerende forskningsinstitutt i dag.

— Fylling-Jensen har vært gjennom mange tøffe prosesser og har erfaring med å forene ulike miljøer. Derfor kan han nok ha den rette bakgrunnen dersom planen er å få til et bedre samarbeidsklima mellom Nord universitet og UiT, sier en kilde som kjenner begge styrelederne til Khrono.

— Ikke forutinntatt

Øyvind Fylling-Jensen sier han er glad for at noen mener han har gjort en god jobb som sjef i Nofima.

— Det er hyggelig at noen sier dette. Jeg ser ellers fram til en spennende oppgave som styreleder ved Nord universitet og er opptatt av mandatet som sier at styret sammen med administrasjonen skal lage et godt universitet i Bodø i tråd med føringene fra departementet, sier Fylling-Jensen.

— Hvordan har du oppfattet samarbeidsklimaet mellom Nord universiet og UiT fra den posisjonen du har som sjef i Nofima?

— Jeg har sittet helt på utsiden og har ikke noen forutinntatte holdninger til om det er utfordringer eller ei i forholdet mellom de to, sier Fylling-Jensen.

— Hvordan kjenner du Marianne Johnsen, ny styreleder ved UiT?

— Jeg kjenner Marianne Johnsen som styremedlem i Fjord Seafood ASA (oppkjøpt red anm). Ellers har jeg truffet henne noen ganger i forbindelse med hennes jobb som styreleder i Sjømatrådet. Jeg benytter anledningen til å gratulere henne med vervet og ser frem til å møte henne i våre nye roller, sier Øyvind Fylling-Jensen.

Omstilling

Kunnskapsdepartementet beskriver Marianne Elisabeth Johnsen som en leder med lang erfaring også som styreleder. Hun er styreleder i Norges Sjømatråd AS og styremedlem i Elkem ASA. Hun har ledererfaring fra nasjonalt og internasjonalt næringsliv, Oslo universitetssjukehus og flere verv i kultursektoren. Johnsen er jurist.

Som styreleder i Sjømatrådet får hun veldig gode skussmål, og blir omtalt som være sterk på omstilling.

— Her har UiT fått en skikkelig god styreleder, sier en annen kilde som også kjenner Johnsen godt.

Både Sjømatrådet og Nofima er direkte underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, og på den måten har Fylling-Jensen og Johnsen truffet hverandre i profesjonell sammenheng.

— Glad i Nord-Norge

— Jeg kan ikke si så mye mer enn det statsråden sier, før jeg har fått satt meg inn i sakene ved UiT. Og det hadde jeg tenkt å bruke deler av sommeren til, sier Marianne Johnsen.

Hun fortsetter: — Min oppgave som styreleder er sammen med ledelsen og øvrige medarbeidere å skape et best mulig samarbeid og klima med alle UiT skal ha med å gjøre. Enten det er Nord universitet eller andre, nasjonalt eller internasjonalt, sier Johnsen.

— Hva er forholdet ditt til Tromsø og den nordlige landsdelen?

— Det er veldig bra! Jeg skal ikke gå så langt som å si at det er et kjærlighetsforhold. Men jeg har jobbet mye i Tromsø i mange år, og mye i Nord-Norge i forbindelse med andre ting. Så jeg er veldig glad i Tromsø, Nord-Norge og menneskene der. Dette blir bare en forlengelse av det jeg har påbegynt, sier Marianne Johnsen.

Powered by Labrador CMS