Høgskolen i Oslo og Akershus startet sykepleieutdanning i Sandvika høsten 2014. Foto: Cicilie S. Andersen

Stort frafall på nytt studiested

En fjerdedel av studentene som begynte på den nye sykepleieutdanningen i Sandvika ifjor høst har sluttet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist høst begynte 39 studenter på sykepleieutdanningen som Høgskolen i Oslo og Akershus har satt i gang i det nye Kunnskapssenteret i Sandvika. Nå er det 30 igjen.

Det var rekordhøye søkertall til utdanningen og også rekordhøyt karaktersnitt. Det var åtte søkere per studieplass, og for det store flertallet av studentene var poenggrensen for å komme inn 50, mens de få som kom inn på førstegangsvitnemål måtte ha 38 poeng. Dermed var dette det trangeste nåløyet som sykepleieutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) noen gang har hatt for å komme inn på studiet.

Les også:

Teknisk krøll

Studentene på sykepleieutdanningen skryter av tett faglig oppfølging, men klager over teknisk krøll og mangel på studentmiljø etter snart ett år ved utdanningen i Sandvika.

— Flere forelesninger er blitt avlyst fordi teknikken ikke har fungert. Det første semesteret bar preg av at studiet er et forsøksprosjekt, sier sykepleierstudent Julia Koll (21) fra Bekkestua til Budstikka.

— Ja, vi føler oss litt for mye som prøvekaniner, sier Melinda Haugen (22), som også går det første av tre år på sykepleierstudiet. 

De andre utdanningene ved Kunnskapssenteret sliter også med frafall. Ved praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfaglærere er frafallet på 18 prosent. Tilsvarende for barnehagelærerstudiet er 17 prosent, ifølge Budstikka.

— Det er mange forskjellige grunner til at folk slutter. Noen er nok overrasket over hvor tøft faget er, andre er skuffet over at vi ikke har noe studentmiljø her. Senteret er egentlig ikke tilrettelagt for studenter, sier Julia. Hun peker på at Kunnskapssenteret hverken har lesesal, garderober eller studentpriser i kantina. 

— Maten i kantina er så dyr at vi studenter ikke spiser der. Det er synd, det er ikke noe fellesskap eller studentmiljø på tvers av fagene, sier Melinda.

Frafall en utfordring

Høgskolelektor Grete Hedemann, som er prosjektleder for sykepleieutdanningen i Sandvika, sier at det er en utfordring at såpass mange faller fra, men sier at dette er vanlig.

— Det er en utfordring for de fleste læresteder at en stor andel studenter faller fra. Det gjelder dessverre også sykepleie, som er et krevende studium med omfattende og tøft pensum, sier hun til Budstikka.

Hedemann innrømmer at Kunnskapssenteret har hatt oppstartsproblemer på toppen av dette. Hun bekrefter at de blant annet hadde problemer med å få direkteoverført enkelte forelesninger på video fra storsal i Oslo. 

— Men nå har det meste gått seg til. Vi vil satse enda mer på elektronisk læring i Sandvika til høsten. Planen er at vi skal være en foregangsskole på bruk av digitale plattformer, sier hun.

Hedemann skryter av et tett forhold mellom lærer og student på studiestedet i Sandvika.

— Lærere og studenter blir kjent på en helt annen måte her enn ved de store lærestedene. Det er opplagt bra for det faglige utbyttet at jeg kan følge opp studentene så tett. Ingen av våre studenter har falt fra studiet på grunn av stryk, sier hun.

Senter for profesjonsstudier ved HiOA er nå i gang med følgeforskning, der utdanningen i Sandvika skal følges og sammenlignes med høgskolens sykepleieutdanninger i Pilestredet og på Kjeller. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS