Olgunn Ransedokken på befaring i på Høgskolens nye lokaler i Sandvika. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Regional forankring i Sandvika

Studiested Sandvika er offisielt åpnet, og er en viktig del av HiOAs regionale forankring, skriver prorektor Olgunn Ransedokken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er i mål, Kunnskapssenteret på Otto Sverdrups plass 4 i Sandvika i Bærum fylles i disse dager med HiOA-studenter og andre brukergrupper. De fem etasjene i dette flunkende nye bygget skal huse blant annet sykepleierutdanning, vernepleierutdanning, barnehagelærerutdanning, videreutdanning i praktiskpedagogisk utdanning for yrkesfaglærere (PPU), Voksenopplæringen, Flyktningekontoret og Musikk- og kulturskolen. 

Les også: Toppstudenter til Sandvika

Bærum kommune har samarbeidet med Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) gjennom flere år for å fylle dette nye Kunnskapssenteret med et mangfold av utdanningsaktiviteter. I starten av august var de første HiOA-studentene på plass i de moderne og luftige lokalene. Onsdag 27. august er det velkomstmarkering for HiOA-studenter og -ansatte som har sin tilhørighet ved dette studiestedet. Og den 8. oktober er det offisiell åpning av hele bygget.

Les også: Ransedokkens blogg fra åpningen onsdag

I Strategi 2020 heter det at HiOA skal utfordre og utvikle profesjonene i samspill med samfunns- og næringsliv, og være en aktiv pådriver og aktør i samfunnsdebatten. … Tett samhandling med praksisfeltene skal bringe ny viten og ny praksis inn i en verden med nye utfordringer.

Studiene i Sandvika er eksempler på utdanninger som har blitt utviklet i tett kontakt med samfunnsliv og praksisfeltet. 

Olgunn Ransedokken

Studiene i Sandvika er eksempler på utdanninger som har blitt utviklet i tett kontakt med samfunnsliv og praksisfeltet. Med innflyttingen i det nye Kunnskapssenteret har HiOA også konkret satset på økt bruk av fleksible lærings- og arbeidsformer, med fokus på styrking av kvalitet i utdanningen gjennom bruk av ny teknologi. Dette følger dermed opp ett av punktene i utdanningsstrategien vår.

Litt historikk

Det var lenge en forutsetning at det skulle være en høgskole i Oslo og Akershus. Men som vi kjenner til, så ville politikerne det annerledes. Utdanningene som i dag inngår i HiOA, var fram til 1994 fordelt på en rekke høgskoler. Og i tida før 1994 var det en stadig omstrukturering og sammenslåing av høgskoler. Blant annet ble de to vernepleierhøgskolene, en i Oslo og en i Bærum, slått sammen.

Og for å øke andelen av studieplasser i Akershus, ble den nye institusjonen lokalisert ved Emma Hjorts Hjem i Bærum. Statens yrkeslærerkurs for verkstedskolen skiftet navn til Statens yrkeslærerkurs, og den ble slått sammen med Yrkeslærerskolen under navnet Pedagogisk seminar for yrkeslærere, som igjen skiftet navn til Statens yrkespedagogiske høgskole (SYH). Denne ble midlertidig flyttet til Bygdøy.

Så da Høgskolen i Akershus (HiAk) ble opprettet i 1994, ble utdanningstilbudene organisert under fire avdelinger, som geografisk var plassert på Blaker skanse, Sentralsykehuset i Lørenskog, Villa Grande på Bygdøy, Stabekk høgskole og Emma Hjorts Hjem i Sandvika. SYH ble fire år senere flyttet fra Bygdøy til Bekkestua.

I 2003 ble HiAk samlokalisert på Kjeller i Skedsmo kommune. Da ble også Høgskolestiftelsen på Kjeller innlemmet i HiAk og samlokalisert. Fra Høgskolen i Akershus sin side var det svært viktig å ta ansvar for å tilby utdanning innen sine studietilbud til hele det sentrale Østlandet og samtidig forsterke eget søkergrunnlag.

Daværende avdeling for vernepleierutdanning, som før 2003 holdt til i Statsbyggs lokaler på Emma Hjort, hadde hatt et langvarig og faglig viktig samarbeid med vestregionen generelt og Bærum kommune spesielt.  Vernepleierutdanningen hadde i flere år, i tillegg til opptak både til heltids- og deltidsutdanning i Bærum, drevet desentraliserte utdanningstilbud på Sandane, Hamar, Kongsvinger og Lillestrøm. Og utdanningen hadde gode erfaringer med denne typen tilbud. 

Videreutdanningen i praktiskpedagogisk utdanning for yrkesfaglærere (PPU) hørte til avdeling for yrkesfaglærerutdanning. Utdanningene her rekrutterer lærere som er i jobb, og har lang erfaring med å drive samlingsbasert og desentralisert. De har også lang tradisjon for å utvikle og fornye studietilbudene i nært samarbeid med arbeidslivet. Undervisningen for PPU-studentene foregikk lenge i Drammen, fram til i 2011.

Du kan lese mer om høgskolens historie her.

Midlertidige lokaler i Malmskriverveien i Sandvika

Etter samlokaliseringen av Høgskolen i Akershus på Kjeller, uttrykte Bærum kommune en klar intensjon om å beholde utdanningstilbud i kommunen, og de ville legge til rette både med egnede lokaler og ikke minst med et meget godt og verdifullt praksisfelt for våre studenter. På grunnlag av dette besluttet Høgskolen i Akershus å videreføre ett av sine tre årlige opptak til vernepleierstudiet i Bærum. Fram til 2003 forble denne utdanningen på Emma Hjort, deretter flyttet den til IT-Fornebu.

Høgskolen i Akershus hadde gjennom sitt kvalitetssikringssystem fått tilbakemeldinger fra studentene på Fornebu om at de ønsket seg et større felles studiemiljø, og en mer sentral plassering. Med meg som representant på institusjonelt nivå tok HiAk derfor et initiativ til å samle studietilbudene i Akershus vest og Drammen under felles tak. Gjennom formell og uformell møtevirksomhet fra 2007 med representanter fra Bærum kommune ble det opprettet et midlertidig samlokaliseringsprosjekt i Malmskriverveien 4 i Sandvika.

Dette lokalet ble tilgjengelig da politiet flyttet ut og inn i nye lokaler i Sandvika. Så i august 2011 flyttet vernepleierutdanningen fra IT-Fornebu og PPU fra Drammen inn i lokalene i Malmskriverveien 4.  Samtidig flyttet Høgskolen i Oslo (HiO) sitt deltidsstudium i førskolelærerutdanning til fagarbeidere og barnehageassistenter i Asker og Bærum fra Kommunegården i Sandvika inn i disse midlertidige lokalene.

Strukturert samarbeid med Bærum kommune

Parallelt med denne samlokaliseringsprosessen av studenter fra HiO og HiAk i Sandvika tok Bærum kommune våren 2008 initiativ til å inviterte høgskoler og universitet i Oslo og Akershus til et møte om felles samarbeid mellom Bærum kommune og kunnskapsinstitusjoner. Hensikten var å ivareta kommunens behov for faglig utvikling knyttet opp mot kommunens arbeidsgiverpolitikk. Etter flere møter med representanter fra mange institusjoner og Bærum kommune resulterte dette etter hvert i en overordnet samarbeidsavtale gjeldende fra 2009-2012 mellom Bærum kommune (BK) og UiO, BI, HiO, HiAk, NMBU, HiBu, Diakonhjemmet Høgskole og etter hvert også Høyskolen Diakonova.

Formålet var å legge til rette for et styrket og strukturert samarbeid mellom BK og utdanningsinstitusjonene. Under denne avtalen ble det inngått flere spesifikke avtaler, blant annet om praksisplasser, mellom BK og HiO, HiAk, Høyskolen Diakonova og Diakonhjemmet høgskole. Og HiO inngikk i 2008 en avtale om etablering av deltids førskolelærerutdanning i samarbeid med barnehageeiere i Asker og Bærum kommuner.

HiAk og HiO hadde etter hvert startet prosessen med hensyn til fusjon. Samtidig gikk de to høgskolene i løpende møter med BK. Det ble opprettet et prosjekt, der målet var å etablere et permanent Kunnskapssenter i Sandvika.  Dette endte i en intensjonsavtale, som ble inngått mellom BK og HiAk og HiO i oktober i 2010.

Avtalen uttrykker i sitt kapittel 3 følgende visjon: Visjonen er å etablere et kraftfullt kunnskapssenter som tilbyr økt kunnskap til befolkningen generelt og Bærum kommunes ansatte spesielt. Den tentative framdriftsplanen hadde som mål at Kunnskapssenteret skulle være innflyttingsklart til studiestart i august 2013. Som vi kjenner til, ble det ett års utsettelse.

Etablering av Kunnskapssenteret i Sandvika

I juni 2011 ble det signert en avtale mellom BK og HiAk og HiO om etablering av Kunnskapssenteret, og med klare føringer på hvilke utdanninger den etter hvert fusjonerte høgskolen HiOA skulle tilby i disse lokalene. Avtalen er gyldig til 2021, og etter disse årene skal det videre samarbeidet vurderes.

Les også: Prøver ut nye løsninger på studiested Sandvika

Så i høst flyttet alle HiOA-studenter fra Malmskriverveien 4 inn i det nye Kunnskapssenteret. To nye bachelorstudier startet også opp i høst, sykepleierstudium heltid og arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning deltid. Til sammen vil HiOA med fulle kull og med etter- og videreutdanninger ha godt over 500 studenter i studiested Sandvika.

Det er satt opp følgeforskning på det nye bachelorstudiet i sykepleie i regi av Senter for profesjonsstudier (SPS) ved HiOA. Ett mål er å studere samarbeidet mellom utdanningsinstitusjonen og praksisfeltet. Dette temaet er aktuelt, fordi det i dag er et generelt krav fra Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet om tett samarbeid mellom utdanningssektoren og praksisfeltet i hele helse- og sosialsektoren. Følgeforskningsprosjektet skal se på hvordan studentenes læring og profesjonelle utvikling formes i møte mellom forskning, utdanning, yrkesfelt og samarbeid mellom ulike profesjonsgrupper.

En stipendiat med sykepleierbakgrunn vil følge det nye sykepleierstudiet i Sandvika de neste fire årene. Prosjektet er utviklet i samarbeid med Fakultet for helsefag og sykepleierutdanningen ved HiOA, Bærum kommune og SPS. En vil også sammenligne de tre stedene vi tilbyr denne type utdanning for å få mer kunnskap om hva som virker inn på utdanningskvaliteten i sykepleierstudiet. Og det satses på økt bruk av digitale kommunikasjons- og arbeidsformer i alle utdanningene våre i Sandvika.

På institusjonsnivå har jeg deltatt i hele prosessen med samlokalisering av studier fra HiAk og HiO i Sandvika, først som representant for HiAk og etter fusjonen i august 2011 som representant for HiOA. Det har vært spennende å ta del i denne måten å utvikle og fornye studietilbud på, i nært samarbeid med praksissted og arbeidsgivere.

Målet har hele tiden vært å øke kvaliteten i utdanningene og å utvikle praksisstedet og den potensielt framtidige arbeidsplassen til studentene, og ikke minst HiOA selv, til lærende organisasjoner. Dette er helt i tråd med Strategi 2020, HiOAs visjon er Ny viten, Ny praksis og våre verdier er Mangfold, Læring og Nyskaping.

Her kan du lese mer om studietilbudene i Sandvika.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS