Ellen Filmberg fra Fadderordningen UiO og Andreas Skutsa fra Fadderrullan, BI. Foto: Unni Irmelin Kvam
Ellen Filmberg fra Fadderordningen UiO og Andreas Skutsa fra Fadderrullan, BI. Foto: Unni Irmelin Kvam

Tidenes studentslipp i Oslo

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, skal sammen med rektorene ved byens største høyere utdanningsinstitusjoner vise nye studenter Oslo, og la dem bli kjent med hverandre.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Ole Petter Ottersen, har drømt om et felles møte med byen for studenter siden han startet som student for over fire tiår siden. Og så for ett år siden, under ett av de første møtene mellom nyansatt rektor Curt Rice på  Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), kom han med forslaget:

En felles happening

— Kan hende kunne vi hatt en felles happening og tatt imot alle hovedstadens studenter sammen, sa Ottersen. Og nå, ett år etter, skjer det. 

Lørdag 27.august er dagen for det store #Studentslippet i byen. Med ordfører Marianne Borgen, rektorene Ottersen og Rice fra henholdsvis Universitetet i Oslo og Høgskolen i Akershus, prorektor ved BI og Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), i spissen ønskes alle nye studenter i byen velkommen til gratis konsert i sentrum av «kunnskapshovedstaden» Oslo. Og det er lagt opp til en rekke gratis aktiviteter og studentrabatter rundt omkring i byen for å vise at Oslo også kan være en studentby, og ikke bare Trondheim, Bergen og Tromsø.  

Se også: Kart og program over Studentslippet i Oslo

Tanken kom fra ku-slippet - når kyrne slippes ut på beitet for første gang på våren, hoppende
glade.

Ellen Filmberg

Må lage Kunnskapsbyen Oslo

— Vi, UiO og HiOA, må sammen skape kunnskapsbyen Oslo. Det er fint med marka og fjorden, men Oslo som by må presentere seg gjennom to tunge kunnskapsorganisasjoner og det er oss, sa Ole Petter Ottersen under den akademiske minglingen ved Høgskolen i Oslo og Akershus ved studiestart i fjor.

Les også: Universitetet og høgskolen vil mingle mer

— Vi har et utstrakt samarbeid mellom Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitetet i Oslo (UiO) allerede, både faglig og forskningsmessig, og jeg ser fram til den videre utviklingen, sa Ottersen da fra scenen i HiOAs campus i Pilestredet.

Nå har de to rektorene blogget om resultatet av et års dialog (på sine respektive motparters morsmål), og «Studentslippet» arrangeres i byen for første gang.:

Les også: 

(Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (t.v.) og rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold).

Som kyrne

Ellen Filmberg (22) studerer statsvitenskap, er leder for Fadderordningen ved UiO, og har vært med på forberedelsene til Studentslippet førstkommende lørdag.

— Hvorfor kalte dere egentlig ordningen for «Studentslippet»?

— Tanken kom fra ku-slippet - når kyrne slippes ut på beitet for første gang på våren, hoppende glade, ler hun og fortsetter:

— Så vi håper at studentene vil hoppende glade bli kjent med hverandre og studiebyen på samme måte.

Alt fra rumpeldunk til Munch

Initiativet til Studentslippet kommer blant annet som en følge av Campusundersøkelsen, som viste at tilhørighet til Oslo kan være vanskelig.

— Samtidig er det mange som velger Oslo nettopp fordi det ikke er en like integrert studieby som Bergen og Trondheim. Mange opplever i tillegg at det er vanskelig å bli kjent med studenter fra andre utdanningsinstitusjoner, forteller hun og viser til at Studentslippet skal slå begge fluene i en smekk.

— Det ser ut som et heftig program, kommer det til å bli en travel dag?

— Nei, vi legger opp til at man kan velge helt selv hva man vil gjøre. Enten alene, med venner, eller med faddergruppene sine, det er ingenting man må, bare masse morsomme alternativer. Man må ikke både spille rumpeldunk og gå på standup, sier hun.

Les også:

Tester ut «nye Neuf»

Fadderleder Filmberg ser frem til åpningsseremonien lørdag klokken 12 i St. Olavsgate 32. Dette er tilfeldigvis det samme bygget som Det Norske Studentersamfund vurderer som sitt nye Chateau Neuf.

— På åpningsseremonien skal være samtale mellom ordfører Marianne Borgen, rektorene ved UiO og HiOA, samt prorektor ved BI. De skal blant annet snakke om studietiden, sier hun og legger til:

— Det skal også gjennomføres en Kahoot for alle som er der, hvor studentene skal svare på hvorfor de valgte å studere i Oslo, hva de ser frem til og så videre. Det blir kjempekult.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS