Frykter ikke «obligatorisk» utveksling
I Bergen er studentledere positive til forslag om at studenter får krav om å dra på utveksling.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I Khrono kunne man 19. oktober lese at Studentparlamentet ved Høyskolen i Sør-Trøndelag (SP-HiST) stiller seg skeptiske til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens tanker om hvordan man kan få flere studenter til å ta utveksling.
Kunnskapsministeren uttalte i et frokostmøte i regi av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) at det å ta utveksling bør være regelen fremfor unntaket. Som tiltak for å oppnå dette nevnes et system der man aktivt må melde seg av utveksling, fremfor å melde seg på. Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen stiller seg i motsetning til SP-HiST positive til Isaksens uttalelse.
En høyere grad av internasjonalisering i norsk høyere utdanning er positivt. Det er opplagt at man gjennom å ta utveksling ved en utdanningsinstitusjon i utlandet kan dra nytte av den store faglige kompetansen som ligger utenfor sitt eget studiested.
Det er allikevel ikke slik at det kun er på grunnlag av fagkompetanse man bør oppfordre flere studenter til å reise ut. Kunnskapsministeren fremhever helt korrekt at et utveksling har en verdi i seg selv. Det har lenge blitt anerkjent at språk- og kulturforståelse er egenskaper man som student bygger opp ved å ta utveksling. En forskningsrapport fra Centre of International Mobility viser at dette bare er toppen av kransekaken.
Gjennom et internasjonalt studieopphold opparbeider studenten også skjulte egenskaper. Dette innebærer nysgjerrighet, evne til å tenke utenfor boksen, egenskaper når det kommer til nettverksbygging, samt evne til å takle motgang. Alle de nevnte kunnskapene er goder som studenten kommer til å få betalt for når hun går ut i arbeidslivet. Det er derfor synd at det per i dag er for få studenter som velger å reise på utveksling.
Hvis utveksling blir regelen, ikke unntaket, tvinges institusjonene til å øke
innsatsen.
Tord Lauvdal Bjørnevik
Det er ikke kun studentenes ansvar at for få reiser ut. Det er en nødvendighet at utdanningsinstitusjoner stiller med et stort spekter av gode og kvalitetssikrede utvekslingsavtaler. Hvis utveksling blir regelen, ikke unntaket tvinges utdanningsinstitusjonene til å øke innsatsen for å sikre at deres avtaler er mange nok og gode nok.
Vi mener SP-HiST feiltolker Isaksens uttalelser når de hevder at obligatorisk utveksling vil gjøre det vanskelig for mange å studere. Dette drar diskusjonen på ville veier. Slik vi ser det er det ikke på noen som helst måte foreslått en obligatorisk ordning. Selvsagt skal man ikke påtvinge noen å ta utveksling om de ikke selv har lyst eller mulighet til det.
Det legger heller ikke forslaget opp til. Ordningen som nevnes legger kun opp til at man aktivt melder seg av utveksling, istedenfor at man registrerer seg for utveksling slik som i dag. Dette ser vi på som uproblematisk. Mange studenter har i en årrekke maktet å melde seg på utveksling, da klarer andre også å melde seg av.
Hvis kunnskapsministerens tanker resulterer i en ny praksis når det gjelder utveksling viser det klart og tydelig er at det er forventet at studenter tar delstudium i utlandet. Dette gir mening. Det er både bra for studentene på individnivå og det er bra for norsk utdanningssektor som helhet.
(Bylinefoto: Adrian Søgnen)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!