Dagens leder i Studentparlamentet ved HiOA, Tuva Aune Wettland, er valgt til fagpolitisk ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Velger politikk foran mastergrad

Dagens leder av Studentparlamentet ved HiOA, blir heltidspolitiker i Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På landsmøtet i NSO ble Tuva Aune Wettland valgt inn i arbeidsutvalget, der hun skal jobbe på heltid med fag- og forskningspolitikk. Hun er nå leder av Studentparlamentet ved HiOA, men går av til sommeren.

– Nå utsetter jeg flyttingen hjem til Trondheim enda et år, sier hun. Egentlig hadde hun tenkt å begynne på mastergrad i siviløkonomi ved Høgskolen i Trondheim til høsten, etter at hun tok bachelorgraden i økonomi og administrasjon ved HiOA for snart et år siden.

Fag og forskning

Arbeidsutvalget i NSO teller seks personer og er underlagt landsstyret. Som en av to fagpolitisk ansvarlige skal Tuva Aune Wettland jobbe med fag- og forskningspolitikk.

– Kvalitet i utdanningen og alle de faglige områdene er det jeg skal jobbe med. Det er et veldig bredt felt, der de to fagpolitisk ansvarlige har et hovedansvar for å utarbeide politikken for NSO og også sitter i utdanningsutvalget i Universitets- og høgskolerådet (UHR), sier hun.

Jeg vil jobbe spesielt med å få gjennomslag for NSOs mål om å endre modellen for finansiering av studie-plasser.

Tuva Aune Wettland

Vil ha ny modell

– Er det noen enkeltsak du vil løfte frem som spesielt viktig i det nye vervet?

– Ja, jeg vil jobbe spesielt med å få gjennomslag for NSOs mål om å endre modellen for finansiering av studieplasser. I dag har vi en 60/40-modell, der 60 prosent av midlene utløses ved studiestart og 40 prosent kommer etterhvert som studentene avlegger eksamener. Vi mener at dette har gitt en rekke uheldige konsekvenser, spesielt fordi modellen for ensidig  premierer de som får studentene raskt igjennom i stedet for å fokusere på kvalitet, sier hun.

NSO jobber derfor for å endre modellen slik at grunnbevilgningen økes fra 60 til 80 prosent, og den prestasjonsbaserte komponenten reduseres til 20 prosent

– 60/40-modellen var ment som et virkemiddel for å få studentene raskere gjennom, men i virkeligheten har den ført til at auditoriene er blitt overfylt på bekostning av kvaliteten i undervisningen, sier hun.

Kvalitet i 10 år

I det hele tatt er kvalitet i utdanningen det hun gleder seg mest til å jobbe med det neste året, ikke minst fordi Kvalitetsreformen fyller 10 år i år og skal evalueres.

Ny leder av Studentparlamentet skal velges på parlamentsmøtet 23. april, men Tuva Wettland sitter i vervet fram til 30.juni. Dagen etter tar hun fatt på sitt nye studentpolitiske verv i NSO

Splittelse i NSO

Nyvalgt leder i NSO, Ola Magnussen Rydje, sier til Universitas at han frykter at det nylig avholdte landsmøtet gir inntrykk av at organisasjonen er splittet. Representanter for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo karakteriserer hele landsmøtet som en parodi, og mente at folk ikke ante hva de stemte på.

Splittelsen i organisasjonen går også ifølge studentavisen mellom høgskolene og universitetene i organisasjonen. Flere frykter at Universitetet i Bergen nå skal melde seg ut. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS