risikorapport

Studenter skaper atter en gang bekymring hos FHI

Folkehelseinstituttet frykter at studenter tar med seg smitte hjem til jul.

Student Simon Larsen dro fra Østlandet og hjem til Harstad flere uker før juleferien var et faktum i begynnelsen av november. Flere studenter har gjort det samme.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkehelseinstituttet (FHI) har mandag 30. november lagt fram ny risikorapport rundt koronsituasjonen og økt smittetrykk.

Folkehelseinstituttet trekker fram at både Oslo-studenter men også norske studenter som kommer hjem fra utlandet, skaper bekymring for økt smittetrykk i forbindelse med julefeiring.

— Bekymringen de nærmeste ukene er særlig knyttet til utenlandske personer som skal besøke slekt i Norge i jula og norske studenter og utenlandsarbeidende som kommer hjem til jul, skriver FHI i den nye rapporten.

FAKTA

Om rapporten

  • Rapporten inneholder Folkehelseinstituttets vurdering av status for covid-19-epidemien i Norge, prognose for utviklingen, vurdering av utfordringer i håndteringen av epidemien, vurdering av risiko og anbefalinger om smittevernstrategi.
  • Formålet er å støtte Helse- og omsorgsdepartementet i dets strategiske valg i bekjempelsen av epidemien og kommunene i håndtering av epidemien.
  • Rapporten følger mandatet FHI er tillagt i Nasjonal beredskapsplan mot utbrudd av alvorlige smittsomme sykdommer og i smittevernloven.
  • Vurderingene bygger på instituttets overvåking av epidemien, modellering av epidemiens spredning, kunnskap om viruset og sykdommen og smittevernfaglig kunnskap og erfaring.

Kilde: FHI

Det var Dagbladet som først skrev om rapporten.

— Unødvendige innenlandsreiser bør fortsatt frarådes. Folk bør være særlig oppmerksomme på mulig smittefare fra studenter som vender hjem til jul, heter det i rapporten.

Leder i Norsk studentorganisasjon, Andreas Trohjell mener at studenter som hele semesteret har levd alene på hybel og studert langt hjemmefra må få komme hjem til jul.

— Så lenge myndighetene har regler som studenter – og alle andre reisende – skal følge, så burde det gå fint. Mange studenter har også allerede dratt hjem grunnet ny nedstenging på studiestedet, og min opplevelse er at studenter flest tar store hensyn, sier Trohjell.

Khrono besøkte Gardermoen Lufthavn tidligere i november og møtte flere studenter som forlot studiestedet sitt. Simon Larsen fra Harstad var en av dem:

— Det er jo fint lite å gjøre når all undervisning er flyttet over på digitale plattformer, sa han til Khrono den gangen 12.november.

Studentene fikk også mye oppmerksomhet og pepper i forbindelse med studiestart i august og bekymring fra helsemyndighetene den gangen.

— Hva synes du om at studentene enda en gang skal være de som trekkes fram som de vi burde bekymre oss mest for når det denne gangen gjelder «julesmitte»?

— Jeg synes pandemien har gått hardt ut over studentene som gruppe, og det må vi ha et bevisst forhold til. Studentene har, på lik linje som alle andre i samfunnet, et ansvar for å følge ­­­smittevernreglene. Jeg synes ikke vi skal legge skyld på noen for smittespredning, det er et felles ansvar, sier Trohjell.

Studenter skaper bekymring hos FHI

Folkehelseinstituttet er fortsatt bekymret:

— Vi er derfor særlig bekymret for dem som kommer hjem til Norge etter studier eller arbeid i utlandet og som har sin karantene i familiehjemmet.

FHI er også bekymret for de kommende ukene og jula som nærmer seg.

— Siden balansen er så skjør, regner vi med mange flere lokale utbrudd de kommende ukene. Bekymringen er særlig knyttet til juleaktiviteter og til innenlands reisevirksomhet før jul, særlig studenter som reiser hjem fra Oslo-området til andre deler av landet, heter det i rapporten fra FHI.

Færre smittede og på sykehus

Smittespredningen i Norge er stabilt høy, men med store lokale variasjoner. Den sterke økningen i antallet meldte tilfeller og sykehusinnleggelser ser ut til å avta.

— Dette kan være en begynnende effekt av de nye tiltakene fra slutten av oktober og begynnelsen av november, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI, ifølge pressemeldingen fra FHI.

Powered by Labrador CMS