Studenter kneblet av universiteter etter varsler om sextrakassering
Trakassering. Britiske universiteter bruker taushetserklæringer for å sørge for at studenter holder kjeft om seksuell trakassering, mobbing og dårlig undervisning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Bruk av taushetserklæringer er på ingen måte uvanlig etter varsler om seksuell trakassering.
Det er grundig dokumentert hvordan taushetserklæringer ble brukt som våpen av filmprodusent Harvey Weinstein, som av en amerikansk jury ble funnet skyldig i overlagt voldtekt og seksuelle overgrep mandag denne uka.
En annen som betalte kvinner for å tie om seksuell trakassering og signere taushetserklæringer er Fox News-programlederen Bill O'Reilly.
Men vi trenger ikke å gå helt til toppen av amerikansk medie- og filmbransje. BBC News avdekte nylig at dette er svært utbredt også på britiske universiteter.
Siden 2016 har nær ett av tre britiske universiteter brukt såkalte nondisclosure agreements (NDAs) — eller taushetserklæringer — for å få studenter til å holde kjeft. Alt dreier seg riktignok ikke om seksuell trakassering, det handler også om mobbing og andre ting, men seksuell trakassering er en sentral del av historien.
«Det var helvete på jord»
BBC forteller at studenter sier de følte seg presset til å signere slike avtaler. I podkasten The Next Episode har de snakket med flere kvinner som forteller om hvordan de opplevde det.
Måten de behandlet meg på var verre enn selve overgrepet. Jeg følte meg så alene.
«Charlotte»
«Det var helvete på jord. Måten de behandlet meg på var verre enn selve overgrepet. Jeg følte meg så alene.»
Det sier en av dem, «Charlotte», til den britiske kanalen. Hun var kunststudent ved et universitet i London da hun fortalte både universitetet og politiet om overgrepet.
Fra politiet fikk hun etter et fem timer langt avhør beskjed om at det ikke var nok bevis for å gå til straffeforfølgelse. Hun forteller om hvordan hun «ble kastet ut i følelsesmessig kaos», tok overdose og ble sykmeldt.
Da hun kom tilbake til universitetet følte hun at hun sto uten støtte. Hun skal ha blitt takket av en i staben for ikke å ha ødelagt livet til den påståtte overgriperen, melder BBC. Senere skal hun også ha fått beskjed om at hun ville bli utvist om hun lagde bråk.
300 studenter har signert
For «Charlottes» del endte det med at hun sendte inn en formell klage og tok rettslige skritt. Hun fikk 1000 britiske pund i erstatning og en taushetserklæring hun måtte skrive under som en del av forliket.
Universitetet sier til BBC at de bestrider anklagene, men vil ikke si mer på grunn av taushetsplikten.
Dette er bare en av fortellingene BBC bretter ut. Og omfanget av slike avtaler er altså stort. For å kartlegge det sendte de spørsmål til nær samtlige britiske universiteter om hvor mange studenter som hadde signert en taushetserklæring de siste fire årene, og hvor mye penger som eventuelt var blitt betalt ut.
135 universiteter svarte. Av disse hadde 45 universiteter brukt slike avtaler. Alle ga ikke like mye detaljer, det totale omfanget er ikke kjent, men BBC konkluderer med at rundt 300 studenter har signert slike avtaler siden 2016, og at det er blitt betalt ut mer enn 1,3 millioner britiske pund. Summene varierte, fra 250 til 40.000 pund. Noen fikk ikke noe som helst, de måtte bare signere på at de skulle holde kjeft.
Brukte 87 millioner pund
Dette er ikke første gang det avdekkes stor bruk av slike avtaler ved britiske universiteter, og det er ikke bare studenter som signerer.
I april 2019 fortalte BBC om flere akademikere som hadde signert taushetserklæringer etter anklager om trakassering. Den gang fortalte de at universitetene til sammen hadde brukt 87 millioner pund på rundt 4000 slike avtaler siden 2017.
Den gang hevdet blant annet den tidligere musikkprofessoren Ahahid Kassabian ved University of Liverpool at hun var blitt behandlet som en «byrde» og «mobbet ut» av jobben hun hadde hatt i ti år. Det hele etter en kreftdiagnose.
Hun hadde signert en taushetserklæring, men brøt den i forbindelse med saken, for å hjelpe andre. Universitetet avviste anklagene «in the strongest possible terms».
Advarer mot slike avtaler
Universitetenes bruk av slike taushetserklæringer er blitt kritisert fra flere hold, blant annet UK Universities, som representerer 136 institusjoner. De sier at slike avtaler ikke må brukes for å stilne studenter, og at «alle studenter skal føle seg trygge og støttet gjennom tiden sin på universitetet, dette inkluderer å føle seg trygg på å kunne snakke ut om problemer».
BBC viser også til Office of the Independent Adjudicator, som tar imot mer enn 1500 klager fra studenter i året. De karakteriserer bruken av taushetserklæringer som «not appropriate», og sier klager må behandles «rettferdig og transparent», slik at universitetene kan lære av dem.
Nyeste artikler
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024