Depositum

Studenter kan ha krav på mer penger fra sam­skipnadene. Men de må selv ta kontakt

Som student kan du ha krav på flere hundre kroner i forsinkelses­renter når du får tilbakebetalt depositum. Men du må selv be om å få dem utbetalt.

Studenter som har leid bolig i Oslo av SiO, må selv kreve forsinkelsesrenter av depositumet. Bildet viser Grünerløkka studenthus.
Publisert

Som Khrono har skrevet tidligere, har åtte studentsamskipnader sluttet å kreve depositum av studenter som leier bolig av dem. De har eller skal også tilbakebetale depositumspengene til leietakerne. Depositumspraksisen deres har nemlig vært ulovlig.

Til sammen dreier det som om minst 160 millioner kroner.

Studenter har etter husleieloven også krav på å få tilbakebetalt forsinkelsesrenter fra den dagen depositumet ble ulovlig innbetalt.

Men studentene må selv ta kontakt med samskipnadene for å få pengene.

Khrono har ikke oversikt over hvordan alle de åtte samskipnadene gjør det. Men både studentsamskipnadene i Trondheim og Oslo legger opp til at studentene selv tar kontakt, og leder for Samskipnadsrådet Audhild Kvam sier hun tror de fleste andre samskipnadene også følger samme linje.

— Regelverket er slik at man selv må rette krav om forsinkelsesrente. Jeg tror de fleste legger opp til det, sier Kvam.

Ingen plikt til å betale uoppfordret

Samskipnadsrådet er et samarbeidsorgan for landets 14 samskipnader.

Audhild Kvam er også leder for SiT, Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, der studentene selv må kreve forsinkelsesrente.

— Hvorfor betaler dere det ikke ut med en gang?

— Regelverket om forsinkelsesrente legger opp til at det er individuelle krav som må rettes, sier hun og viser til forsinkelsesrenteloven.

Det står det at debitor for kravet selv må kreve forsinkelsesrenter. Det foreligger ingen plikt til å utbetale dette uoppfordret, sier hun.

— Har dere gjort noe for å informere om at folk har krav på forsinkelsesrenter?

— Vi ikke tatt stilling til kommunikasjon om dette ennå. Vi skal ha en prat om dette rett etter jul.

— Hvorfor har dere ikke gjort det ennå?

— Vi vurderer hvordan vi skal gjøre det. Det er en del ting som må sjekkes.

Studentene må selv ta kontakt

Direktør Rita Hirsum Lystad i Studentsamskipnaden i Østfold skriver i en e-post til Khrono at arbeidet med avviklingen av depositumsordningen er omfattende, og at deres fokus nå er å avvikle ordningen og betale ut alt innestående depositum.

— Vi gjør en konkret vurdering av rentekrav ved henvendelser om dette. Studentene vil få utbetalt det de rettmessig har krav på, og vi behandler de henvendelsene vi får inn fortløpende, skriver hun.

Et likelydende svar kommer fra administrerende direktør Per Kristian Knutsen i Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet.

— Det gjøres en konkret vurdering av rentekrav ved henvendelser om dette, og da får studentene utbetalt det de har krav på fortløpende. Vårt fokus har vært å ha dialog med studentene om utbetaling av depositum, og det har vært et stort arbeid, skriver han i en sms.

Også hos Studentinord, studentsamskipnaden for studenter ved Nord universitet og Politihøgskolen avdeling Bodø, vil alle få utbetalt det de rettmessig har krav på, skriver administrerende direktør Kristian Brunsvik Olsen i en SMS.

— Vi har hatt løpende dialog om endring av ordningen med studentorganisasjonene. Studenter som mener de har et krav må meddele dette skriftlig til oss. Vi gjør en konkret vurdering av rentekravet i hver individuelle henvendelse, skriver Olsen.

Ved Studentsamskipnaden i Molde var de ikke klare over at de også må betale forsinkelsesrente da Khrono tok kontakt onsdag.

— Vi har hatt fokus på å finne ut av regelverket, ordne opp og få betalt ut depositumene. Såvidt jeg vet kom vi i mål med det rett før jul. Så langt har vi ikke sett på tilbakebetaling av forsinkelsesrenter, sier Bente Aure Myrstad, direktør ved samskipnaden.

Over 700 kroner

Forsinkelsesrenta er betydelig høyere enn den vanlige renta, så det kan bli noen kroner av det. Den fastsettes av Finansdepartementet, og øker trinnvis avhengig av hvor lenge pengene har stått på samskipnadenes konto, opp til 9,25 prosent på det høyeste.

Hvis du 1. august 2021 betalte 6000 kroner i depositum for en hybel, vil du i dag, 28 desember 2022, ha krav på 721,81 kroner i forsinkelsesrenter, ifølge Finansdepartementets kalkulator for forsinkelsesrente.

Det var Aftenposten som først skrev om at studentene kan kreve forsinkelsesrente.

Avisa skriver at de som har leid bolig av SiO, studentsamskipnaden i Oslo, selv må ta kontakt for å få forsinkelsesrentene.

I et skriftlig svar sier administrerende direktør Andreas Eskelund at SiO vil gjøre en konkret vurdering av rentekrav ved henvendelser om dette.

— Studentene vil få utbetalt det de rettmessig har krav på, og vi behandler henvendelser vi får inn så fort vi kan.

Oslo: Har betalt én million

Det er i underkant av 500 studenter som har sendt inn krav til SiO.

— Vi har utbetalt i overkant av en million kroner til nå, sier Eskelund.

Ifølge Yngve Gran Andersen, som er advokat i Leieboerforeningen, har ikke samskipnadene et ansvar for å informere studentene.

— Det er dessverre opp til studentene å oppdage det selv og drive inn sitt pengekrav, sier Andersen til Aftenposten.

Et pengekrav foreldes etter tre år. Det betyr at hvis du flyttet fra studentboligen for fire år siden, er kravet foreldet.

Powered by Labrador CMS