utenriks
Studenter dømt til døden: — Dommene bør omgjøres
Reaksjonene er sterke etter at Myanmar dømte ytterligere ti personer til døden. Blant de ti er sju studenter ved et universitet.
Human Rights Watch (HRW) og AAPP, en støtteorganisasjon for politiske fanger, ber om at dødsdommene som ble offentlig kjent forrige uke omgjøres umiddelbart.
– Myanmars junta bør straks omgjøre dommene til alle som er dømt til døden, en grusom straff som mesteparten av verden tar avstand fra, sier Manny Maung i HRW i en pressemelding tirsdag.
Siden militærkuppet i februar i fjor har 139 personer ifølge FN blitt dømt til døden i Myanmars militære domstoler, hvorav 41 in absentia. Rettssakene skjer bak lukkede dører og er blitt sterkt kritisert for å foregå stikk i strid med internasjonale standarder.
Manny Maung mener at den siste runden med dødsdommer bør få alle land som ennå ikke har innført sanksjoner mot Myanmars militærjunta, til å gjøre det nå.
De sju studentene er dømt for innblanding i drapet på en tidligere militæroffiser i Yangon i april. Politiet pågrep alle sju kort tid etter at han ble skutt. Onsdag i forrige uke falt dødsdommene.
FNs menneskerettskommissær Volker Turk sa i helgen at juntaen med dødsdommene viser forakt for forsøkene som Samarbeidsorganisasjon for Sør-Øst-Asia (Asean) og verdenssamfunnet gjør for å få slutt på volden og skape en politisk dialog i Myanmar.
Han anklager også regimet for å bruke dødsstraff som et verktøy for å undertrykke landets opposisjon.
En studentforening i Myanmar har uttalt at dødsdommene framstår som en hevn mot studenter som har stått i spissen for protestene mot juntaen.
(©NTB)