Gjenåpning av campus
Studentene tilbake på campus. Men flere lesesalplasser står tomme
Universitetet i Oslo har over 1500 ledige lesesalsplasser, mens Høyskolen Kristiania rapporter om laber interesse for sine lesesalsplasser.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidligere denne uka åpnet byrådet i Oslo for at studentene igjen kan benytte seg av lesesaler og biblioteker.
Det skjedde etter at regjeringen tidligere i uka lettet på tiltakene for østlandskommunene som har hatt strenge restriksjoner etter oppdagelsen av det britiske mutantviruset i Nordre Follo kommune.
Beskjeden var kjærkommen for studenter som har ønsket et noe mer vanlig studentliv, men tall kan tyde på at de ikke kastet seg over tilbudet når det kom.
Universitetet i Oslo (UiO) har cirka 2500 ledige lesesalsplasser fordelt på 150 lesesaler og soner. På torsdag, den første dag studentene fikk lov til å komme tilbake, ble litt over 1000 plasser benyttet. Fredag var tilsvarende tall 800.
Det var Uniforum som først omtalte tallene.
— Nesten ikke hatt fysisk kontakt med mennesker
Khrono møtte flere lettede studenter på Blindern, Universitetet i Oslo, fredag.
Agmund Riiser (19) er en av dem som har benyttet muligheten til å bruke campus.
— Jeg var her klokka 9 i morges. Jeg vil få tilbake rutinene — jeg har mistet dem litt de siste ukene. Jeg har prøvd å følge med hjemmefra, men det er lett å sone litt ut, og det er vanskelig når man har så store arbeidsmengder, sier han til Khrono.
Riiser sier han er stor fan av å være på lesesalen med venner.
— Jeg har nesten ikke hatt fysisk kontakt med mennesker den siste tiden, sier han.
Sigurd Holmsen (21) er tredjeårsstudent i matematikk og økonomi. Han forteller at det er lettere å komme seg opp når man kan dra ut og møte mennesker.
— Det er vanskeligere å få god kontakt online, og lettere hjelpe hverandre her, sier han.
Jonas Ludvigsen (26) syns også det er deilig å være tilbake. Han studerer idéhistorie.
— Det er rett og slett lettere å konsentrere seg og få gjort noe i disse omgivelsene. Jeg har levd veldig isolert den siste tiden. Dagene blir veldig like, og litt monotone. Da går ting sakte, sier han.
Har ikke tall
Høyskolen Kristiania har ikke en oversikt over hvor mange som har benyttet seg av sine lesesalsplasser, men pressekontakt Anette Johnsrud Larsåsen skriver i en e-post at det har vært laber interesse.
— Det meldes om at svært få benyttet seg av dette i går.
Studentene ved Kunsthøgskolen i Oslo er ikke like avhengig av lesesalsplass for å studere. Kommunikasjonssjef Atle Faye skriver i en e-post at de ikke fører statistikk over hvor mange studenter som til enhver tid er på lesesalen.
OsloMet oppgir at de heller ikke fører statistikk på hvor mange studenter som har vært innom lesesalene deres.
— OsloMet har større bruk av andre typer arbeidsplasser og grupperom enn rene lesesalsplasser, og som ikke inngår i bookingsystemet, skriver kommunikasjonsdirektør Sverre Molandsveen.
Åpner opp bergensområdet
På en pressekonferanse fredag ettermiddag kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) at vestlandskommunene som har vært underlagt strenge restriksjoner etter utbruddet av det britiske mutantviruset i Ulvik i starten av februar, får lette på restriksjonene.
Bergen kommune sa allerede torsdag at de ønsket å lette på en del av tiltakene fra og med mandag. Det betyr at studentene i Bergen kan se fram til å være mer på campus i neste uke.
Det gjelder også for resten av landets studenter. Fredag kunngjorde regjeringen at de letter på tiltakene for studenter. Blant tiltakene som regjeringen nå åpner er at flere studenter kan bruke lokaler og få fysisk undervisning i små grupper. Fremdeles blir det frarådet mot større forelesninger og sammenkomster.