Tyrkia

Studentene protesterte mot ny rektor for universitetet, nå trues de med fengsel

97 studenter kan ende i fengsel. Samtidig utnevner presidenten nye rektorer.

En person blir arrestert under en demonstrasjon mot utnevnelsen av Melih Bulu i Istanbul 1. april.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Fra seks måneder til tre år i fengsel. Det er straffen tyrkiske påtalemyndigheter vil gi 97 studenter som ble arrestert under protester ved prestisjeuniversitetet Boğaziçi University, også omtalt som Tyrkias Harvard.

Det kokte i ukesvis på universitetet etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i starten av januar utnevnte en ny rektor for universitetet.

Den nye rektoren, Melih Bulu, har nære bånd til Erdogans regjeringsparti. Han stilte også til valg for partiet under parlamentsvalget i 2015.

Mens studentene har ledet an i demonstrasjonene, har professorer og andre ansatte protestert ved å stille seg opp med ryggen til rektorens kontor, til samme tid hver ukedag. Protestene har fått støtte fra blant andre noen av landets mest kjente forfattere, som Elif Safak og Orhan Pamuk.

Flere hundre er blitt arrestert

Bulu selv har nektet å gi etter for presset fra ansatte og studenter om å trekke seg. Samtidig har tyrkiske myndigheter slått hardt ned på protestene. Som Khrono har skrevet om tidligere er studenthjem blitt raidet, demonstrantene er blitt stemplet av presidenten som terrorister og kalt LHBT-ungdom som vandaliserer landet vårt. Studenter skal også ha blitt arrestert for å gå med regnbueflagg under protestene.

Flere hundre er blitt arrestert.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har protestert mot det de mener har vært overdreven maktbruk fra politiet, blant annet under en protest 1. april. De ba tidligere denne måneden tyrkiske myndigheter om å «droppe politikken med å knuse fredelige studentprotester og respektere retten til å samles og ytre seg», samt droppe sanksjonene mot studenter som har deltatt i protestene.

Men nå kan altså flere av studentene som deltok i protestene bli straffet med fengsel. Tiltalen sier ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu at studentene trosset forbud mot samlinger under pandemien og «nektet å spre seg, til tross for advarsler».

Tiltalen viser ifølge det franske nyhetsbyrået AFP spesielt til en protest utenfor universitet i Istanbul 1. februar, der 108 personer ble arrestert av politiet.

Frykter for den akademiske friheten

Striden rundt universitetet handler om langt mer enn Bulu.

Både ansatte og studenter fryktet for den akademiske friheten etter det de mener var en ren politisk utnevnelse. De har blant annet vist til at Bulu er den første rektoren som ikke kommer fra universitetets egne rekker siden militærkuppet i 1980.

— Forveksle oss ikke med dem som adlyder deg betingelsesløst. Du er ingen sultan og vi er ikke dine undersåtter, var den klare beskjeden deres til Erdogan.

Det prestisjetunge universitetet har røtter helt tilbake til 1863, og som førsteamanuensis Einar Wigen ved Universitetet i Oslo sa det til Khrono tidlig under protestene, regnes det ikke bare som et av landets beste, men også som et universitet i en særskilt uavhengig stilling.

Etter kuppforsøket i 2016 er tusener av akademikere, advokater, journalister, militære og andre blitt arrestert.

Også den akademiske friheten er blitt satt under hardt press og presidenten har sikret seg kontroll over rektorutnevnelser. Senest forrige uke skal Erdogan ha utnevnt rektorer for seks andre universiteter.

Powered by Labrador CMS