ola borten moe
«Studentene har tatt en stor belastning gjennom to år»
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe kommer med tiltakspakke for studenter og andre i slutten av uka.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Statsråd Ola Borten Moe har hatt opptil flere møter med universiteter og høgskoler og andre aktører i kunnskapssektoren de siste dagene. Tema er stadige innstramminger i regler og anbefalinger knyttet til koronapandmien og smittesituasjonen.
— Tiltakene vi har lagt fram nå tør være godt kjent. Men det er viktig for meg å presisere at alle eksamener for dette semester skal avholdes. Vi oppfordrer til hjemmeeksamen og digital eksamen der det er mulig. Er det nødvendig med fysisk eksamen av faglige årsaker forutsetter vi at regler for smittevern blir håndtert i tråd med de siste regler og anbefalinger, understreker Ola Borten Moe i samtale med Khrono.
Digital semesterstart i januar
Borten Moe legger til at dette semesteret snart er over. Det er ikke mange dager med undervisning og eksamen igjen, og hans oppmerksomhet retter seg dermed også mot semesterstart over jul.
— De nye reglene gjelder i fire uker, og marsjordren til universiteter og høgskoler er jo at de skal legge til rette for en mest mulig digital semesterstart, og at de kommuniserer godt med sine studenter allerede nå om hvordan nyåret vil starte, sier Borten Moe.
— Campus er ikke stengt. Lesesal og biblioteker er åpne, og slik vil det bli så lenge det er mulig og forsvarlig, sier han.
— Jeg har fullt tillit til at universitetene og høgskolene klarer å takle dette på en god måte. De har klart dette bra så langt i pandemien, og klarer garantert å følge opp det som nå er de nye innstrammingene.
Ny vurdering i starten av januar
Han legger til at han på møte med universiteter og høgskoler tirsdag morgen også informerte om at de vil ta en ny vurdering tidlig i januar med tanke på tiltakene nå har hatt den ønskede effekten på smittesituasjonen.
— Jeg er optimist av natur, så jeg håper jo at vi, når vi kommer ut i januar og februar, kan snakke om lettelser heller enn innstramninger i dagens tiltaksregime. Men dette er det ingen som vet, så det blir rene spekulasjoner. Gjennom pandemien har vi jo vent oss til at det er slik det er, det er vanskelig å spå mange uker fram i tid med denne pandemien hengende over oss, sier Ola Borten Moe.
Tøft for studentene
— Det har vært krevende år for oss alle, men ikke minst studentene. Hva vil du si til dem nå, når samfunnet igjen stenger ned?
— Jeg og regjeringen er veldig bevisst på at dette er krevende for alle. Det er krevende for studentene, krevende å få til en faglig forsvarlig undervisning og det er krevende forhold for forskningen. Derfor kommer vi med kompenserende tiltak i slutten av uka, sier Borten Moe, og legger til:
— Våre studenter har tatt en stor belastning gjennom de snart to årene pandemien har vart, og nå blir det en runde til.
— De inngripende tiltakene som er etablert, som ikke bare gjelder universiteter og høgskoler, men også samfunnet rundt, påvirket studenttilværelsen negativt.
— Vi kommer til å gjøre så godt vi kan, og finne de beste løsningene i tett dialog med blant annet studentorganisasjonene.
— Nå håper jeg at vi alle sammen får brukt jula godt sammen med familie, folk vi er glad i, gode venner og nettverk. Og så må vi igjen bare krysse fingra for at tiltakene har den dempende effekt vi håper, og at vi utover i januar og februar igjen kan normalisere hverdagen og samfunnet, sier Borten Moe.
— Dere inndro noen studentmillioner som var ment for koronatiltak her for noen uker siden, vender de tilbake til sektoren og studentene?
— Alt dette blir håndtert i tiltakene som blir presentert senere i uka, svarer Borten Moe.
— Det å møtes er ikke gammeldags
— Det kan se ut til at de ulike universiteter og høgskoler i litt varierende grad har hatt en plan B, og er mer eller mindre forberedt på å tilby hybride løsninger, og være klar for rask overgang til digital virkelighet når det trengs?
— På en måte er jo dette litt sånn aldri så galt at det ikke er godt for noe. Gjennom den brå-digitaliseringen sektoren måtte gjennom våren 2020, er det helt sikkert mange gode erfaringer som sektoren og fagmiljøer kan ta med seg videre, men:
— Det å møtes er ikke gammeldags, og det kommer det heller ikke til å bli framover.
— Hva med konsekvenser nå for kvaliteten i utdanningen?
— Det er litt tidlig å svare på noe med tanke på hvor langvarig denne situasjonen blir. Det trenger ikke å bli så galt som vi frykter, men det er rett og slett slik at dette vet vi ikke, og vi må komme tilbake til dette på nyåret, sier Borten Moe.
Langt framme i køen når lettelser kommer
Han legger til at regjeringen har vært tydelige på at barn og unge skal skjermes så langt det er mulig.
— Barnehagene og skolene er åpne, campus blir ikke stengt. Universiteter og høgskoler vil stå langt framme i køen når det igjen blir snakk om lettelser i samfunnet, understreker Borten Moe.
— Mange er glad for at campus ikke er stengt og at universiteter og høgskoler har større handlingsrom nå enn under andre nedstengte perioder i denne pandemien. Hva skyldes dette?
— Det er en kombinasjon av de faglige råd vi har fått og at sektoren tydelig har vist at de tar ansvar på en god måte, og det drives mye godt smittevernarbeid. Jeg er glad for at vi kan ha det sånn, når vi er der vi er, og det demonstrerer en gjensidig tillit som det er godt å ha på plass, legger Borten Moe til.
Han avslutter med å gjenta:
— Jeg velger å tro de tiltakene som nå gjennomføres vil gi tydelig effekt på smittespredningen. I tillegg er vi langt framme på vaksinasjon, og det er enormt av vaksiner som skal settes de neste ukene.
— Så håper vi at dette i sum vil gi oss en litt mer normal hverdag når vi passerer midten av januar, men igjen: det vet ingen av oss akkurat nå.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år