digitalisering

Studentene fornøyd med strategi for digitalisering

Regjeringen har lagt frem en ny nasjonal strategi for digitaliseringen av Norge. Strategien inneholder flere viktige tiltak rettet mot høyere utdanning, mener Norsk studentorganisasjon.

Nyvalgt leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO) Kaja Ingdal Hovdenak er fornøyd med flere tiltak rettet på høyere utdanning i digitaliseringsstrategi.
Publisert

— Når vi skal møte fremtidens digitale behov, må regjeringen satse på oss studenter og høyere utdanning. Det er vi som skal forme og utvikle det digitale samfunnet, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak. 

Les strategien her

FAKTA

De viktigste tiltakene digitaliseringsstrategien

  • Et enklere og tryggere hverdagsliv: Alle i Norge vil få tilbud om høyhastighets bredbånd med minst 1 Gbit/s nedlastingshastighet og bedre mobildekning, tilbud om digital lommebok og elektronisk ID og tilbud om å utvikle grunnleggende digitale ferdigheter. Personvernet og folks motstandskraft mot desinformasjon skal styrkes.
  • Mer moderne, offentlige tjenester: Hele offentlig sektor skal digitaliseres for å tilby raskere saksbehandling, for å skape bedre digitale tjenester og for å frigjøre tid og ressurser til de viktigste oppgavene. 
  • Skape verdier med data og KI: Vi skal bygge en nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens som kan brukes til forskning, næringsutvikling og en mer moderne offentlig sektor. Vi skal fremme ny lov om datadeling og gi offentlige og private virksomheter tilgang til data fra offentlig sektor for innovasjon og verdiskaping. 
  • Verktøy i vår tids omstillinger: Kompetanse skal fortsatt være Norges fremste konkurransefortrinn. Derfor skal vi bygge sterkere digital kompetanse for å lykkes med den grønne og digitale omstillingen, helt fra grunnskolen via høyere utdanning til etter- og videreutdanning. 
  • Trygg digital oppvekst: Vi skal sikre at alle får mulighet til å delta i det digitale samfunnet, og beskytte innbyggere fra digitale trusler og angrep. Barn og unge skal lære å bruke teknologi på en ansvarlig måte og skjermbruken skal bli mer bevisst, både i utdanningen og på fritiden. 

Kilde: regjeringen.no

Hun legger til at for å sikre at fremtidens arbeidstakere har digital kompetanse, trengs det et løft i hele utdanningssektoren. 

Mer digital kompetanse

— NSO har argumentert for at digital kompetanse må inn i læringsutbyttebeskrivelsene for livslang læring, da det er disse som legger rammene for hva studentene skal lære i høyere utdanning. Videre trengs det sterke forskningsmiljø ved institusjonene, som kan sørge for oppdatert og nytenkende undervisning, sier Hovdenak i en pressemelding.

Hun sier det er helt avgjørende at regjeringen trekker inn digital kompetanse i større deler av høyere utdanning. 

— Dette bidrar til å løfte digital kompetanse på alle nivå i utdanningsløpet, dette har vi kjempet for, sier Kaja Ingdal Hovdenak.

— Ikke konkret nok

Hun legger til at sett med NSO sine øyne setter strategien setter en retning, men er ikke konkret nok på hvordan satsingene skal gjennomføres. Hun peker på at studentene trenger at regjeringen følger opp strategien med konkrete tiltak.

— Nå må strategien følges opp med konkrete handlingsplaner for videre arbeid. Vi forventer at regjeringen og Kunnskapsdepartementet gir tydelige signaler til utdanningssektoren om hvordan strategien skal følges opp, avslutter studentlederen.

— Nå kommer taktskiftet

— Norge har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land. Nå kommer taktskiftet i digitaliseringen av Norge. Det betyr en enklere og tryggere hverdag for folk, et mer konkurransedyktig næringsliv og en mer moderne offentlig sektor, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), i en pressemelding.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) sier at med digitaliseringsstrategien setter regjeringen opp farten på en stor omstilling av Norge. 

— Innbyggere vil få tilgang til enklere og mer sammenhengende offentlige tjenester. Næringslivet og offentlige etater vil få en felles infrastruktur for å bruke kunstig intelligens og tilgang til store mengder data som de i dag ikke har. Og så vil vi skjerme barn og unge mot passiv skjermbruk og stille krav til tech-selskaper som i dag har for mye makt, sier Tung.

Strategien omfatter tiltak for modernisering av offentlig sektor, næringsutvikling, kompetanse, kriminalitetsbekjempelse, digital infrastruktur, grønn og digital omstilling, inkludering og skjermbruk for barn og unge.

— Digitalisering vil være et viktig verktøy i møte med vår tids store oppgaver. I årene fremover blir vi flere eldre, færre i arbeidsfør alder, samtidig som oppgavene blir større. Vi skal omstille energisystemet, nå klimamålene og gi næringslivet flere ben å stå på. Alt skjer i en tid med et globalt teknologisk kappløp, hvor den sikkerhetspolitiske situasjonen setter nye krav til nasjonal kontroll over viktig infrastruktur og de digitale truslene blir stadig større, sier Støre.

Powered by Labrador CMS