koronasmitte
Ber universiteter og høgskoler forberede alternativ eksamen
Muntlig eksamen via Skype, kan være et alternativ, sier statsråd Henrik Asheim.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sender ifølge Aftenposten brev til alle landets universiteter og høgskoler tirsdag og ber dem ta høyde for mulige problemer med den nært forestående eksamensperioden som følge av spredning av koronaviruset i Norge.
Det er Aftenposten som melder dette mandag kveld.
Muntlig via Skype?
Frykt for ytterligere koronasmitte og virusepidemi gjør at Asheim ber landets universiteter og høgskoler om å være i beredskap for at det kan bli en ekstraordinær situasjon med eksamensavvikling i vår.
— Et alternativ kan være hjemmeeksamen som mange studiesteder bruker i dag. Man kan tenke seg at muntlig eksamen avlegges via for eksempel Skype, sier statsråden til avisen.
Flere universiteter har allerede studenter i karantene.
Ved Universitetet i Sørøst-Norge er rundt 140 personer tilknyttet optometristudiet i Kongsberg satt i hjemmekarantene. Det skriver Laagendalsposten.
Årsaken er at en student på studiet har været på reise i et område med påvist koronasmitte.
USN har i tillegg innført en forsiktighetsregel for studenter som er i praksis.
For mange av studentene er praksisopphold i skoler, barnehager og helseinstitusjoner en del av utdanningen. USN har besluttet at studenter som har vært i områder der det er kjent koronasmitte, ikke skal sendes ut i slik praksis umiddelbart etter hjemkomst. Studentene vil få en alternativ plan som sikrer at de ikke blir forsinket i studieløpet., heter det på USNs hjemmesider.
Også OsloMet og Universitetet i Oslo satte studenter i hjemmekarantene allerede tidlig i forrige uke. De hadde alle vært i praksis ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus. Det var her de første tilfellene av koronasmitte i Norge dukket opp.
Flere studenter i karantene
Det er snakk om 11 studenter fra Fakultet for helsevitenskap og Fakultet for lærerutdanningen og internasjonale studier ved OsloMet og 30 medisinstudenter fra Universitetet i Oslo, skriver OsloMet og Uniforum.
Mandag ble ytterligere 20 medisinstudenter ved UiO som hadde undervisning på Sunnaas sykehus 6. mars satt i karantene. Grunnen er at en av de to koronasmittede ansatte ved sykehuset var tre dager på jobb, før smitten ble oppdaget, skriver Uniforum.
Folkehelseinstituttet forventer flere
Mandag ettermiddag var det påvist smitte hos 192 personer i Norge.
— Gjennomsnittsalderen på de som er smittet med koronavirus er 44 år, av de er om lag 40 prosent kvinner og 60 prosent menn, sier områdedirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet.
De aller fleste personene er enten smittet i utlandet eller er nærkontakter til disse. 55 tilfeller har blitt smittet i Norge, 134 tilfeller har blitt smittet utenlands og for 3 er smittested under avklaring.
— At antall smittede øker er en forventet utvikling av epidemien. Vi har forståelse for at det gir bekymring både for egen og nære sin helse, sier Bukholm.
Epidemien kommer
Folkehelseinstituttets mangeårige smitteekspert Preben Aavitsland, sier ifølge Dagbladet at epidemien kommer til å komme til Norge.
— Nå har vi enkelttilfeller. På et tidspunkt tror vi at epidemien begynner. Spørmålet da er hvor mange som blir smittet i perioden. Det kan være 20-40 prosent, men det er vanskelig å spå hvor mange det vil bli. Det kan i perioden være 22 000 personer som skal på sykehus, sier han.
Blant det som diskuteres er beskyttelsesutstyr for å håndtere smittede, og hvor de skal plasseres og isoleres.
Mandag kveld ble den sjette personen innlagt på sykehus i Norge fordi vedkommende var blitt syk av koronaviruset.
Nyeste artikler
Vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år