koronahotellet
Studentene ber om fred – flere har følt seg presset
Covid-19-smittede studenter fyller opp koronahotellet i Bergen, som torsdag jobber med å øke kapasiteten ytterligere. Medietrykket mot studentene har vært stort, forteller flere nå.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Koronahotellet i Bergen ble opprettet i slutten av april og tatt i bruk i begynnelsen av juni. Etter relativt lite pågang av covid-19-smittede gjester i sommer, har det under og etter semesterstarten eskalert kraftig, og interessen rundt det frivillige isolasjonstilbudet har aldri vært større.
Onsdag formiddag fikk Khrono klarsignal til å intervjue flere av studentene som bor på koronahotellet, som er stasjonert på Danmarks plass like sør for sentrumskjernen i Bergen.
Senere samme dag kom kontrameldingen fra avdelingsleder for Bergen kommune sitt responssenter og prosjektleder for kronahotellet, Lars Olav Gåsdal, om at flere av studentene hadde meldt fra om at de den siste tiden har følt seg presset til å uttale seg til media.
Har vært høyt trykk
Gåsdal informerer torsdag om at kommunen nå har avtalt med studentene at de skal slippe å få spørsmål om å stille opp for media.
— Det har vært mange som har ønsket kontakt med studentene og flere har følt seg presset. Derfor har vi avtalt med dem at de skal slippe å få flere spørsmål om dette, sier Gåsdal til Khrono.
Styremedlem i Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS), Lise-May Sæle, ber om forståelse for at studentene er i en krevende situasjon.
— De ønsker ikke å gå ut offentlig, sier Sæle til Khrono.
— Den generelle tilbakemeldingen fra studentene som bor på koronahotellet, er at folk ønsker å være litt i fred, da de også har mottatt mange personlige henvendelser direkte fra media, supplerer informasjonsansvarlig i NHHS-styret, Thomas Garås Gulli.
Sprengt kapasitet
Torsdag formiddag bor det 75 personer på koronahotellet, og de aller fleste av disse er studenter.
— Det er bare et lite fåtall som ikke er det. I tillegg bor det 13 studenter på koronahospitalet ved Bergen legevakt som følge av at kapasiteten ved hotellet nå er sprengt, informerer prosjektleder Gåsdal.
Han legger til at det torsdag jobbes for å åpne opp en ekstra fløy på hotellet, slik at det vil være plass til ytterligere 34 personer. Ved behov vil enda en etasje åpnes, slik at kapasiteten vil være på totalt 130.
Koronahotellet finansieres av Bergen kommune, og beboerne for dekket mat og opphold. For å kunne sjekke inn, må man ha påvist smitte av covid-19. Har man først sjekket inn, gjelder de samme isolasjonsreglene dersom man hadde bodd hjemme.
— Reglene er hentet fra Folkehelseinstituttet (FHI) og handler i stor grad om at man må holde seg unna folk i minimum åtte dager etter at man har blitt syk, sier Gåsdal.
Kan kontakte politiet
På Folkehelseinstituttets sider kan man også lese at man må ha vært helt symptomfri i minst tre døgn før man kan oppheve isolasjonen.
Studentene og de andre beboerne på koronahotellet må ikke avlegge negativ test før de slipper ut, men Gåsdal poengterer at de er nødt til å oppfylle de andre kravene fra FHI før de får forlate hotellet.
Han forteller videre at det har vært situasjoner på hotellet der personer som ikke har oppfylt kravene har ønsket å forlate hotellet, men at dette ikke har vært snakk om studenter.
— Opplever vi at det skjer brudd på isolasjonsreglene, må vi kontakte politiet. Men dette har ikke vært noe problem så langt, understreker Gåsdal.
Fem har sjekket ut
Per torsdag 3. september har bare fem av studentene som har sjekket inn på koronahotellet, fått sjekke ut igjen. Gåsdal karakteriseres miljøet inne på hotellet som et «typisk studentmiljø».
— Det virker som de er mye sammen på fellesområdene og at de snakker sammen og sine felles interessert og lignende, sier Gåsdal.
Beboerne på koronahotellet blir ifølge Gåsdal fulgt godt opp av helsepersonell, både fysisk og mentalt, fra den dagen de sjekker inn til de sjekker ut. De får naturligvis ikke ha besøk av pårørende, men kan prate ut gjennom vinduene og ned på gaten.
Ut ifra det jeg har forstått på andre, så fungerer hotelltilbudet godt, og studentene setter pris på at kommunen har et slikt tilbud.
Lise-May Sæle, styremedlem Norges Handelshøyskoles Studentforening
Pårørende får også muligheten til å levere for eksempel snop og ekstra klær til beboerne via hotellresepsjonen. Det er ikke tv på rommene, men Citybox skal ha justert bredbånd-hastigheten opp for å kompensere for dette, i tillegg til at det er tv-er i de to fellesområdene.
— Samtidig sier det seg selv at når 75 studenter er samlet på en og samme plass, så kan det bli utfordringer knyttet til hastigheten på nettet, sier Gåsdal.
— Har det kommet klager på dette?
— Ikke akkurat klager, men jeg har hørt rykter om at ikke alle er like fornøyde, svarer Gåsdal.
Lanserte hjelpetilbud
Onsdag lanserte Lise-May Sæle og NHHS-styret hjelpetilbudet «koronahjelpen NHHS», som er ment å være et lavterskeltilbud for NHH-studenter som opplever utfordringer knyttet til korona.
— Her er det bare å ringe eller å spørre om hjelp til det meste. Det er ikke mer hokuspokus enn det, sier Sæle, og fortsetter:
— Vi hadde et par henvendelser i går som gikk på handling, og så har det vært mange som har meldt seg som frivillige. Responsen har for øvrig vært enormt god etter at vi la ut informasjon både på Facebook, Instagram og Jodel.
Det totale antallet NHH-studenter som er smittet av korona var torsdag ettermiddag oppe i 111. Nøyaktig hvor mange av disse som bor på koronahotellet, finnes det ikke tall på. Sæle forteller at «koronahjelpen NHHS» er for alle og at de foreløpig har blitt kontaktet både av personer som bor på hotellet og personer som ikke bor der.
— Ut ifra det jeg har forstått på andre, så fungerer hotelltilbudet godt, og studentene setter pris på at kommunen har et slikt tilbud. Det er jo spesielt dem som bor i kollektiv som vil ha nytte av dette, sier Sæle.