koronasmitte

Dårlig start for studentene i Bergen. Studentleder kritisk til kommunes karanteneråd

Studenter ved NHH er hardt rammet av koronasmitte. Studentleder reagerer på kommunens råd om at festglade studenter i Bergen bør i selvpålagt karantene.

Anna Iden (25) og Vetle Lunde (24) går siste år på masterstudiet ved Norges Handelshøyskole. — En kjip inngang på siste året, men det er viktig at skolen får kontroll på smitten, sier de to.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trass i planer og praksis som ivaretar smittevernet har studentene ved Norges Handelshøyskole blitt en av gruppene der covid-19-viruset har spredt seg kraftig den siste uken. Nå er 76 studenter ved skolen smittet, og NHH venter at tallet vil øke de nærmeste dagene.

En fest i skolens kjeller er blant arrangementene som mistenkes å være stedet der mange har fått viruset i seg.

Ikke god nok praksis

— Det tas skikkelig ansvar nå, og jeg tror både studentforeningen og skolen tar dette veldig på alvor. Men det har nok vært litt overtenning i starten her, siden vi har fått såpass mye smitte, sier Anna Iden (25) som går siste året på master med samfunnsøkonomi som spesialisering.

Hun sitter sammen med studentkollega Vetle Lunde (24), i god avstand fra campus på NHH. Ved bensinstasjonen der de fleste at økonomistudentene bunkrer kaffe gjennom travle studiedager har de tatt en pause i solen.

— Jeg synes likevel det er litt merkelig at smittetallene på NHH er såpass mye høyere enn andre studiesteder. Samtidig må vi innse at det ikke har vært god nok praksis i starten. Nå har folk blitt veldig flinke til å teste seg, så det er nok en del av grunnen, sier Anna Iden.

Ansvarsfraskrivelse fra myndighetene

Også flere studenter ved Universitetet i Bergen har blitt smittet av viruset, og mandag ble det kjent at byrådet i Bergen anbefaler alle studenter som har vært på en fest det smittevernreglene ikke ble overholdt, om å gå i selvpålagt karantene.

— Dette er total ansvarsfraskrivelse fra de lokale myndighetene. Det er ikke definerte tiltak, og det har ikke hjemmel i smittevernloven. Studentene står igjen med stor skyld og ansvar på egne skuldre. Det er vanskelig å navigere i noe som er å udefinerbart, sa leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Sandra Krumsvik på tirsdagens Dagsnytt 18 på NRK.

— Total ansvarsfraskrivelse fra de lokale myndighetene, mener studentleder Sandra Amalie Lid Krumsvik, ved Universitetet i Bergen.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, mener studenter flest er flinke til å forholde seg til smittevernreglene.

Studentene står igjen med stor skyld og ansvar på egne skuldre.

Studentleder Sanda Krumsvik, Universitetet i Bergen

— Men man har gjerne få symptomer, er på farten mye. Det er egentlig en risiko i en pandemi å være student på et universitet eller en høgskole, sa han på Dagsnytt 18.

— Hvis man er en del av miljøer eller fakulteter uten noen smittetilfeller, er det ikke grunn til å opprettholde krav om karantene, mener Espen Nakstad

Når det gjelder rådet fra kommunen i Bergen, sa Nakstad at han ikke kjenner til detaljene. Han mener det er viktig å holde seg hjemme til man har fått oversikt over situasjonen.

— Hvis man er en del av miljøer eller fakulteter uten noen smittetilfeller, er det ikke grunn til å opprettholde slike krav, sa han.

Nakstad sa at studenter bør være ekstra påpasselige nå, og la være å dra på fest om man føler seg litt syk.

— En motivasjon kan være at denne innsatsen vil kunne legge grunnen for en ganske normal studietid utover høsten, sa han.

4 på 150 kvadratmeter

Anna Iden ved NHH berømmer skolen for å ta grep.

— Mitt inntrykk er at alle tiltak nå er satt inn for å stoppe dette. På lesesalen er det 4 studenter på 150 kvadratmeter liksom. Men det er åpenbart at det må kraftige tiltak til for å få kontroll på smitten, sier 25-åringen.

De er spente på hva de neste dagene vil bringe med tanke på videre vekst i smittetall. Mange studenter er i karantene, men det er flere ubesvarte spørsmål når det gjelder hvordan man skal forholde seg dersom det er flere som bor sammen.

— Jeg bor med en annen, og vi har bestemt oss for at dersom en av oss tester positivt vil vi benytte koronahotellet som vi skjønner skal være en avlastning for nettopp de som bor i studentkollektiver, sier Anna Iden.

Trist start

Studiekameraten Vetle Lunde har finans som spesialfag og skal starte i jobb over jul. Han bor med to andre, og smittevern er øverst på agendaen i kollektivet.

— Vi har god plass, men har diskutert at om noen tester positivt må vi benytte oss av tilbudet om at den kan bo på hotellet for de som er smittet, sier Lunde.

De synes begge det er en trist start på avslutningsåret ved NHH. Og har medfølelse med de som fikk denne opplevelsen som førsteårsstudenter.

Presseansvarlig Thomas Garås Gulli i Norges Handelshøyskoles Studentforening

— Disse tiltakene må bare til. Nå er all undervisning stengt. Jeg hadde mulighet for å være med på en fysisk forelesning mandag, men det var ikke aktuelt å delta. Og foreleseren opplyste til oss som deltok digitalt at det var kun tre som hadde møtt opp fysisk, sier Anna Iden.

Presseansvarlig i Norges Handelshøyskoles studentforening er Thomas Garås Gulli. Han forteller at studentforeningen også har stengt ned.

— Vi har stoppet alle arrangementer i vår regi. Med den farten smitten nå har fått handler det bare om å få stoppet spredningen, sier Garås Gulli.

Powered by Labrador CMS