Regjeringen vil gjøre det billigere å bygge studentboliger

Gjennom forenkling av regelverket vil regjeringen gjøre det inntil 100.000 kroner rimeligere å bygge studentboliger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny byggteknisk forskrift, «TEK 17», er nå på høring. De viktigste forenklingene regjeringen ønsker å gjennomføre gjelder boliger. Mens noen endringer gjelder alle boliger, gjelder andre endringer spesielt små boliger og studentboliger.

Blant de foreslåtte endringene ligger det generelle forslag, endringer for boliger under 50 kvadratmeter, og spesielle forenklinger for studentboliger.

De foreslåtte endringene vil ifølge regjeringen gjøre det 100.000 kroner billigere å bygge studentboliger.

— Dette kan man bruke til å heve kvaliteten og dermed redusere vedlikeholdsbehovet, sier Øystein Parelius, Velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Riktig retning

Studentene selv har lenge etterlyst behovet for å forenkle regelverket for studentboliger. Med de foreslåtte endringene tar vi viktige grep for å imøtekomme
dette.

Mudassar Kapur

Når man tar bort en del av de tekniske kravene vil det sannsynligvis bli billigere også, og dermed lettere for student-
samskipnadene å bygge innenfor
kostnads-
rammen.

Øystein Parelius

Mudassar Kapur (foto: Kjersti Aastad), boligpolitisk talsperson for Høyre sier til Khrono at det nå er for mange kompliserte krav til boliger som han mener ikke er nødvendige.

— Studentene selv har lenge etterlyst behovet for å forenkle regelverket for studentboliger. Med de foreslåtte endringene tar vi viktige grep for å imøtekomme dette, sier han og fortsetter:

— Dette er et steg i riktig retning for å sikre billigere, men gode studentboliger.

Slipper å søke om unntak

Han viser videre til Høyres programforslag for neste periode der det er foreslått å gjøre studentboliger til et eget arealformål i loven.

Dette betyr ifølge Kapur at studentsamskipnadene vil slippe å søke om alle unntak slik at byggeprosessen vil gå mye raskere enn i dag.

— Forenkling av regelverk, studentboliger som et eget arealformål i loven og en historisk satsning på antallet studentboliger er viktig for å sikre at studentene har et rimelig og godt sted å bo i studietiden, avslutter han.

Vil spare tid og penger

Øystein Parelius, Velferds- og likestillingsansvarlig i NSO (bildet), mener det er positivt at regjeringen vil gjøre det enklere å lage studentboliger. Han viser til at studentsamskipnadene får tilskudd til bygging av studentboliger med gitte kostnadsrammer.

— Når man tar bort en del av de tekniske kravene vil det sannsynligvis bli billigere også, og dermed lettere for studentsamskipnadene å bygge innenfor kostnadsrammen, sier Parelius og viser til at tilskuddet bortfaller dersom kostnaden går utover rammen.

Han forteller at studentsamskipnadene pleier å søke om unntak fra en del av kravene, og at mye saksbehandling, og dermed tid og penger, kan spares dersom det lempes på regelverket.

Ikke like stort behov

Ifølge regjeringen finnes det rundt 2.500 hybler med tilgjengelighetskrav i Norge, mens det er under 100 av disse som benyttes av personer med funksjonsnedsettelse. Dette er 4 prosent. Ett av forslagene i den nye byggtekniske forskriften er å redusere kravet til rullestolsirkel fra 1,5 til 1,3 meter.

— Hva vil det ha å si at det lempes på tilrettelegging for studenter med funksjonsnedsettelse?

— Tallene viser at behovet kanskje ikke er like stort som det har tilrettelagt for. Samtidig er det viktig at de som trenger det får tilrettelagt bolig, understreker han.

Parelius viser videre til at endringene kan sørge for at samskipnadene kan bygge raskere etter tildeling over statsbudsjettet.

— Når kostnadsgrensen blir den samme, og man sparer 100.000 per bolig som følge av endringene, kan man bruke dette til å heve kvaliteten og dermed redusere vedlikeholdsbehovet og dermed gi studentenes lavere husleie, avslutter Parelius.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS