Vi vil aldri la vårt universitet bli Trumpifisert, skriver Maren Bakkevoll. Foto: Øystein Fimland

Parlamentet på UiT + Trump = sant?

Lik rett. Vi vil aldri la vårt universitet bli Trumpifisert, skriver studentlisteleder Maren Bakkevoll som svar til at studentleder på Facebook applauderte Trumps oppfordring om å slutte å kvotere for mangfold ved amerikanske universiteter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig flyttet den nye lederen for Moderat Liste, Daniel Hansen Masvik, inn på Studentparlamentets kontorer ved UiT Norges arktiske universitet. Sist uke applauderte Masvik på sin Facebook Donald Trump, som forlater Obama-æraen og igjen går til angrep på amerikanske minoriteters rettigheter. Trump-administrasjonen har oppfordret amerikanske universiteter til å slutte å bruke verktøyet «affirmative action» (kvotering, på godt norsk) for å skape mer mangfoldige universiteter i USA.

Vi vil aldri la vårt universitet bli Trumpifisert.

Maren Bakkevoll

Dette tar vi i Sosialdemokratene ved UiT sterk avstand fra. Hvis alle skal ha lik rett til utdanning må vi bruke verktøy som takler ulikhetene vi har i samfunnet, både i USA og i Tromsø.

Skjermdump av Daniel Hansen Masviks applaudering av Trumps utspill om affirmative action på amerikanske universiteter.

«Affirmative action» er enkelt forklart at vanskeligstilte grupper i samfunnet skal kunne få gunstige opptakskrav, som sidestiller dem med andre mer privilegerte søkere. Satt på spissen så får en brun jente fra det rurale India med foreldre som tjener under fattigdomsgrensa en lavere terskel for opptak, sett opp i mot en hvit gutt fra Upper West Side med rike foreldre.

Dette er fordi disse personene har helt forskjellige utgangspunkt i livet, men begge to fortjener muligheten til høyere utdanning. Det er også viktig fordi mangfold i seg selv er en verdi.

Jeg var privilegert nok til å gå på videregående med folk fra over 50 forskjellige nasjonaliteter. Det inkluderte folk med forskjellige religioner, økonomiske bakgrunner og hudfarger. I stedet for å se bort fra dette brukte vi dette for å lære av hverandre. En av de viktigste tingene jeg lærte er at som hvit og norsk har man mange privilegier i hele verden, som alle som ikke er hvite og norske ikke har. I min tid på universitetet har jeg ofte savnet et større mangfold. Jeg lærte om ting på en helt annen måte når jeg kunne diskutere det vi hadde lært i klasserommet med folk med et vidt forskjellig syn på ting enn meg selv.

Meningen Trump og Masvik deler føyer seg i rekken av fargeblinde utspill. Fargeblindhet er å late som vi ikke har forskjellige hudfarger og bakgrunner. Fargeblindhet-bevegelsen sier at hudfarge er en ikke utfordring. Svarte i USA tjener ti ganger mindre enn hvite i USA. I Norge har 35 prosent av samer blitt mobbet eller trakassert fordi de er samer. Å si at rase og bakgrunn ikke har noe å si for hvilke muligheter man har er absurd. Forskjellige bakgrunner er en styrke. Mangfold og ulikheter burde feires!

På UiT har vi lenge brukt kvotering for å sørge for at spesielt nordlendinger og samer skal ha en plass i høyere utdanning. De samiske kvotene har vært og er spesielt viktige. Ikke kun fordi samfunnet mangler samiske jurister og leger. Det er også fordi samer har rett på høyere utdanning. Man arver mye av foreldrene sine om man vil eller ikke, utdanningsnivå er en av de tingene som ofte følger med. På grunn av fornorskingsprosessen stiller ikke samer opp med like sterke kort som folk med «etnisk norsk» bakgrunn. Derfor må politikken ta grep og gi alle mulighet til utdanning.

Det er akkurat dette «affirmative action», altså kvotering, sikter på å gjøre: Ta grep for grupper som ellers ikke ville fått den samme tilgangen til høyere utdanning. Akkurat slik vi i Norge bruker kvotering. Når Masvik jubler for at Trump-administrasjonen vil skrote dette verktøyet står spørsmålet åpent om han faktisk ønsker å kvotere samer, nordlendinger og kvinner og menn på UiT. Masvik skriver «#LikRettTilUtdanning», det betyr ingenting om man ikke har lik mulighet til utdanning.

I år feirer UiT 50 år. For et universitet og studenter høres det kanskje ikke ut som en veldig lang tid, men det er lenge nok til at våre besteforeldre ikke kunne ta høyere utdanning i Nord-Norge. Og i Oslo ville utleiere ikke ha nordlendinger boende i sine leiligheter. Både samer og nordlendinger har ikke samme utgangspunkt for å ta høyere utdanning som Ola Nordmann fra Oslo. Det er historieløst å si noe annet. Det er historieløst å mene at hvite ikke møter med store fortrinn når de søker på universiteter i USA.

Heldigvis er de fremste universitetene i USA uenige med Trump og Masvik. De vil fortsette å kjempe for sin rett til å bruke etnisitet som en faktor i opptak for å sikre utdanning til alle, ikke bare hvite unge og lovende. Vi er enig med universitetene i USA, det er viktig med mangfold i høyere utdanning.

Sosialdemokratene kommer til å fortsette vår kamp for utdanning til alle. Sosialdemokratiet er tuftet på solidaritet, vi vil vise solidaritet til alle utsatte grupper i USA som kan bli rammet av Trump sitt utspill til amerikanske universiteter. Vi vil aldri la vårt universitet bli Trumpifisert. På UiT fortsetter vi kampen for et mer rettferdig universitet. Et universitet for alle.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS