Rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen mener en eventuell ny politihøgskole bør bygges i Oslo, men møter motbør fra blant annet Martin Danielsen i studentstyret til Politiets Fellesforbund. Foto: Politihøgskolen

Politistudenter: Hevder ledelsen bløffer om tilstand på skolens bygg

Politiutdanning. Politistudentene krever ny politihøgskole nå, og de mener man godt kan flytte ut av Oslo. De hevder også at ledelsen ved skolen bløffer om tilstanden til dagens bygg. Rektor avfeier kritikken og står på at ny Politihøgskolen bør etableres i Oslo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen om behovet for ny politihøgskole har kommet og gått i en årrekke, men for halvannet år siden ble det klart at 1200 arbeidsplasser og 600 studieplasser ved Politihøgskolen skulle vurderes for utflytting fra Oslo.

I et innlegg i Khrono i dag tar leder av Politistudentene i Politiets fellesforbund, Martin Danielsen, til orde for at en flytting til lokaler utenfor hovedstaden kan være positivt med tanke på de praktiske behovene en politiutdanning skaper.

Les også: Politistudentene-leder: Vi trenger en ny politihøgskole nå

Rektor vil bli i Oslo

Studentene jeg snakker med, er veldig klare og tydelige på at fasilitetene på Majorstua ikke er gode nok.

Martin Danielsen

I dag holder Politihøgskolen i Oslo til på Majorstua, mens det finnes studiesteder også i Kongsvinger, Bodø og Stavern.

Rektor Nina Skarpenes er tydelig på at hun mener en ny, moderne politihøgskole bør bygges i Oslo.

— De viktigste argumentene er de samme som jeg har pekt på før, knyttet til integrering, mangfold, rekruttering, beredskap og kritisk kompetanse, sier Skarpenes til Khrono, og legger til:

— Jeg registrerer at mange kommuner er interessert, og synes det er veldig hyggelig at vi er attraktive for så mange. Så er det også viktig å si at vi per i dag finnes på fire steder i landet. Sånn sett har vi en god distriktsprofil allerede.

Rektor Skarpenes følger med på utspillene fra interesserte kommuner, men vil ikke mene noe om hvilke som er bedre enn andre nå.

— Vi har fremhevet det vi mener er de viktige faglige elementene, så er det opp til politikerne å ta en avgjørelse. Det vedtaket kommer vi naturligvis til å forholde oss til.

Mener det bløffes om byggenes tilstand

Martin Danielsen i Politistudentene i Politiets fellesforbund, er klar på at det haster å få på plass nye lokaler:

— Studentene jeg snakker med, er veldig klare og tydelige på at fasilitetene på Majorstua ikke er gode nok. Dermed synes jeg det er rimelig å reagere når det for meg oppleves som at ledelsen bløffer om hvor bra det står til. Det snakkes om at vi har verdens beste politiutdanning, men vi har i alle fall ikke de beste fasilitetene, det kan jeg skrive under på, sier Danielsen til Khrono.

I innlegget sitt poengterer han også:

«La meg gi en konklusjon med en gang: Skolen på Majorstua er utdatert. Skolen er rett og slett ikke tilpasset en moderne politiutdanning. Det er slitt bygningsmasse og trangt om plassen. Det lånes bygg, leies parkeringskjeller av Musikkhøgskolen (!) og vi har undervisning i både teatersaler og i kinosaler».

Danielsen er svært kritisk til en nylig rapport fra konsulentfirmaet Dovre, som konkluderte med at byggene på Majorstua kan brukes i ti år til, og han advarer mot at rapporten brukes til å «forlede beslutningstakere til å nok en gang utsette bygging av en moderne og fremtidsrettet politihøgskole.»

Noe må gjøres

— Hva tenker du om de mulige nye lokalitetene som nevnes?

— Jeg synes det er synd at administrasjonen setter seg sånn på bakbena og ikke evner å se muligheter utenfor Ring 3 i Oslo, men lokaliseringsdebatten er ikke fullt så viktig for oss. Hvis de velger å pusse opp til topp standard på Majorstua er det helt greit, det viktige er at noe må gjøres, svarer Danielsen.

Deler av dagens lokaler er tildels veldig gamle. Men dette tar jo tid, og inntil videre klarer vi oss fint på Majorstua.

Nina Skarpenes

I innlegget «Politihøgskolen må ikke ligge i Oslo by» i Politiforum skriver tidligere statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) at han støtter tanken om å legge ny høgskole utenfor Oslo. Også Pedersen peker på de praktiske behovene:

«Skulle konklusjonen bli at Politihøgskolen forblir på nåværende lokalisering, er det vanskelig å tolke dette annerledes enn at de politispesifikke fagene er nedprioritert i forhold til de akademiske fagene. Etter mitt skjønn en farlig vei å gå.»

Stort behov på sikt

— Martin Danielsen skriver at skolen på Majorstua er utdatert, og mener det haster med å bygge en ny skole. Er du enig?

— Jeg har lenge ment at det er behov for et nytt og mer moderne bygg i Oslo-området, så der er vi enige, understreker rektor Skarpenes, og hun legger til:

— Deler av dagens lokaler er tildels veldig gamle. Men dette tar jo tid, og inntil videre klarer vi oss fint på Majorstua. Men på sikt er det stort behov for ny skole.

— Han mener også at «ledelsen setter seg selv og de ansatte i fokus, og ikke hva som er best for utdanningen av kompetente politifolk for dagens og fremtidens krav.» Til Khrono kaller han det å bløffe om tilstanden på Majorstua. Din kommentar?

— Det får stå for hans regning. Vi er opptatt av at vi skal levere godt utdannet politi som er forberedt på oppgavene de skal møte, og det mener vi at svært gode resultater både fra studiebarometeret og vår egne kandidatundersøkelser viser, svarer Skarpenes.

Mange på lista

En rekke kommuner i nærheten av Oslo har den siste tiden meldt seg som mulige kandidater til å overta det store politihøgskolekomplekset.

Denne uka var ordførerne i Skedsmo og Lørenskog sammen ute med et innlegg i Politiforum der de beskriver seg som forbauset over argumentasjonen om å bli i Oslo, og mener Lillestrøm vil være et naturlig sted for ny høgskole.

NRK har tidligere meldt at både Ullensaker, Lillestrøm, Ski og Oppegård, alle kommuner i Akershus, har solgt seg inn, i tillegg til Moss og Larvik. Også Kongsberg nevnes som et alternativ.

Rektor Nina Skarpenes har tidligere tydelig flagget i Khrono at ledelsens ønske er å beholde Politihøgskolen innenfor Oslos bygrenser.

I januar, i et innlegg i Aftenposten skrevet sammen med politimester Hans Sverre Sjøvold, lanserte Skarpenes Groruddalen eller Oslo sør som alternativer for ny skole.

Fakta

Politiutdanning i Norge

All politiutdanning i Norge gjøres av statlige Polithøgskolen.

Høgskolen tilbyr treårig politiutdanning med studiested Oslo, Kongsvinger, Stavern eller Bodø.

Politihøgskolen tilbyr også masterprogram i politivitenskap.

Antall studieplasser ved politiutdanningen har blitt redusert fra 720 til 550 i 2018.

Oslo tar inn flest nye studenter; 255 i 2018. Kongsvinger tar ikke inn flere studenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS