Dette bildet er fra en avslutning for uteksaminerte politistudenter i Rådhuset i Oslo. I 2017-budsjettet er det bevilget mer penger til nyutdannende studenter. Foto: Sturlason / Politihøgskolen

Færre søker politistudiet

Nesten 17 prosent færre søkte seg til Politihøgskolen i år. Høgskolen vil ikke spekulere i om det handler om jobbsituasjon for nyutdannede politistudenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. mars gikk fristen for ut for å søke om plass på Politihøgskolen. Tall viser at det er færre som vil bli politi.

Politihøgskolen skriver i en pressemelding at det var 3763 som hadde politistudiet som førsteprioritet, 759 færre enn i 2016. Det betyr en nedgang på nesten 17 prosent.

Av det totale søkertallet, uavhengig av prioritet, var nedgangen på nær 14 prosent.

Kvalifiserte søkere

Fungerende rektor Tor Tanke Holm sier i pressemeldingen at etter flere år med rekordhøye søkertall, kan de ikke forvente at denne økningen fortsetter.

Det viktigste for Politihøgskolen er at et tilstrekkelig antall godt kvalifiserte kandidater til slutt konkurrerer om de 720 studieplassene. Det har vi et godt utgangspunkt for, også i år.

Runar Kvernen

Runar Kvernen, pressekontakt ved Politihøgskolen, understreker at selv om det er nedgang i søkertallene, er dette det tredje høyeste søkertallet noen sinne.

— Det viktigste for Politihøgskolen er at et tilstrekkelig antall godt kvalifiserte kandidater til slutt konkurrerer om de 720 studieplassene. Det har vi et godt utgangspunkt for, også i år, sier Kvernen til Khrono.

Av søkerne er 45,8 prosent kvinner og 54,2 prosent menn. Dette er den høyeste kvinneandelen Politihøgskolen noen gang har hatt. Snittalderen er ganske konstant på 22,4 år.

Vil ikke spekulere i årsak

Politidirektoratet (POD) presenterte forrige uke den såkalte disponeringsskrivet for norsk politi. Skrivet inneholder store endringer for økonomien i politiet. Blant annet skal de satse på nyutdannende politistudenter.

På grunn av pengemangel klarte bare tre norske politidistrikter å nå kravet fra staten om å ansette nyutdannede politifolk i fjor, skriver Dagbladet.

Ved nyttår sto derfor halvparten av fjorårets politikull uten jobb - til tross for at de hadde fått «jobbgaranti».

Runar Kvernen ved Politihøgskolen sier de ikke ønsker å spekulere i om jobbsituasjonen for nyutdannet politi kan ha påvirket søkertallene.

— Når det gjelder årsaken til færre søkere, og om jobbsituasjonen for nyutdannet politi kan ha påvirket søkertallene, ønsker ikke høgskolen å spekulere i dette. Interessen for ulike utdanninger varierer fra år til år. Det gjenstår dessuten å se på utviklingen av den totale søkerinteressen for høyere utdanning, også fordelt på utdanninger og institusjoner. Vi har ikke et grunnlag for å analysere dette nå, sier Kvernen, og legger til:

— Politihøgskolen har  ansvar for å utdanne politistudenter. Det settes politiske og økonomiske rammer for etaten, og det er Politidirektoratet sammen med politidistriktene som har ansvar for prioriteringer og ansettelser. Politihøgskolen ønsker at flest mulig kommer raskest mulig i jobb, og vi legger til grunn at direktoratet ønsker å oppfylle den planen som nå er lagt for å få enda flere nyutdannete i jobb i løpet av 2017, sier Runar Kvernen, pressekontakt ved Politihøgskolen.

(Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Kåre M. Hansen / Politidirektoratet)

Vil satse på nyutdannede

Den nye økonomimodellen skal, sammen med 295 millioner ekstra til frie driftsmidler i politidistriktene - gjøre at politiet tar igjen etterslepet og klarer å ansette både hele 2017-kullet og den resterende halvparten av 2016-kullet i løpet av inneværende år, ifølge Dagbladet.

Det er totalt 655 politistillinger. Innen utgangen av 2017 vil etaten igjen være i rute for å nå målet om to politi pr 1000 innbyggere innen 2020, skriver politiet i en pressemelding.

— Med denne ekstrabevilgningen legges det til rette for å bidra til å redusere etterslep og ubalanser i etaten både når det gjelder politibemanning og midler til driften. Dette er viktig for at vi skal kunne levere gode publikumstjenester i parallell med gjennomføring av nærpolitireformen, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i pressemeldingen.

— Lysere år

Ifølge Politidirektoratet får 95 prosent av politistudentene seg jobb i løpet av det første året.

Rundt 95 prosent får seg jobb i løpet av det første året. Ifølge tall fra tredje kvartal 2016, hadde 25 av 709 utsekaminerte studenter våren 2016 klart å få seg fastjobb i politiet. 37,9 prosent av de uteksaminerte hadde klart å få seg en stilling innenfor politiet. 93,4 prosent av de som ble uteksaminert fra Politihøgskolen i 2013 har jobb, der de aller fleste har fast jobb.

— 2017 kommer til å bli et betraktelig lysere år enn 2016, og vil stå som et paradigmeskifte for ansettelse av nye folk. Det vil settes en norgesrekord i ansettelser, som vi verken har sett før eller trolig vil se siden. Noen mindre politidistrikt, for eksempel Møre og Romsdal, vil se at de får vesentlig flere politifolk i løpet av året fordi vi korrigerer økonomifordelingen og tar på alvor at de har vært for dårlig bemannet, sier Humlegård til Dagbladet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS