Mats Beldo mener at intensjonen med å reise til Kina er god. Foto: David Engmo

Studentene kommer til å stille spørsmål om akademisk frihet

Kina. Leder i Norsk studentorganisasjon Mats Beldo tror at man tjener mer på å reise til Kina, enn å ikke gjøre det.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka er over 220 norske akademikere på tur til Kina, i regi av Kunnskapsdepartementet. ​Delegasjonen består av representanter fra 20 universiteter og høgskoler og en rekke forskningsinstitutter.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Mats Beldo, som også er med i delegasjionen, mener at det er et kriterie for å reise at man skal løfte saker om akademisk frihet og studentmedvirkning.

— Nybø sa til Aftenposten på mandag at de drar til Kina for å styrke samarbeidet mellom Norge og Kina og ikke primært å stille spørsmål om akademisk frihet. Hva tenker du om det?

Hva man tror og håper er to forskjellige ting, og jeg tror ikke vi kommer til å snu den kinesiske tankegangen, men det er lov å håpe,

Mats Beldo

— NSO valgte å takke ja for å kunne løfte saker om blant annet akademisk frihet og studentmedvirkning. Prinsippet om at studentens stemme skal bli hørt, har sammen med akademisk frihet og institusjonenes autonomi har alltid vært veldig viktig for NSO. Det at Norge har med seg studenter i delegasjonen, viser at vi tar dette på alvor, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Mats Beldo til Khrono.

Les også: 222 akademikere drar til Kina «Kan ligne på akademisk turisme»

God intensjon

— «Alle» eksperter sier det går feil vei med tanke på akademisk frihet og ytringsfrihet. Hva tenker du om at over 200 norske akademikere drar nedover da?

— Intensjonen med turen er bra, og det er veldig bra at vi har en bred delegasjon. Det viser at selv om Kina ikke tør å satse på problemstillingene, så gjør vi det.

— Kommer det til å ha noen effekt å reise nedover?

— Hva man tror og håper er to forskjellige ting, og jeg tror ikke vi kommer til å snu den kinesiske tankegangen, men det er lov å håpe, sier Beldo før han legger til:

— Det er spesielt viktig å vise at vi satser på studentinvolvering, der er Norge i en særposisjon i verden, og det er det viktig å vise fram.

Vil ha med kineserne i «Den globale studentstemmen»

— Hvis vi får sjansen kommer vi til å prøve å få med oss de kinesiske studentene i Den globale studentstemmen. Det er et prosjekt for å styrke blant annet studenters rettigheter og for at høyere utdanning skal være et offentlig gode, som ble startet i 2016, sier Beldo til Khrono.

Den globale studentstemmen ble startet av European students union i mai 2016, og blir drevet i samarbeid med Norsk studentorganisasjon. Beldo forteller til Khrono at det står et møte med den kinesiske studentorganisasjonen på planen for turen.

Vil ha mer dialog

— Jeg er en forkjemper for dialog. Det er viktig at vi ikke stenger folk ute, bare fordi de ikke gjør ting på samme måte som oss. Gjør man det vil man aldri få bedret situasjonen, sier Beldo.

— Det er viktig å anerkjenne Kinas utgangspunkt, på samme måte som de må anerkjenne hvor vi kommer fra, forteller Beldo, før han avslutter:

— Vi er nødt til å møtes og se på forskjeller og likheter, og da tror jeg vi tjener mer på å reise enn å ikke gjøre det.

Fakta

Disse reiser til Kina

NTNU: 33

UiB: 27

UiO: 21

OsloMet: 15

HVL: 10

HSN: 9

UiS: 6

Høgskolen i Østfold: 6

NMBU: 5

BI: 5

UiT: 4

Nord: 2

NLA-høyskolen: 2

Idrettshøgskolen:2

Menighetsfak: 1

Musikkhøgskolen: 1

Politihøgskolen: 1

Innlandet: 1

Molde: 1

UiAgder: 1

I tillegg reiser en rekke forskningsinstitutter, og representanter fra andre organisasjoner, som for eksempel NSO.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS