Leder i Norsk studentorganisasjon, Mats J. Beldo (i midten) og Ole Kristian Bratset, president i ANSA (ikke på bildet) fikk ikke komme med sine synspunkter i det offisielle programmet - eller møte en kinesisk studentorganisasjon. Foto: Privat

Studentene kom ikke til orde på Kina-arrangement

Kina. I går var det meningen at studentene skulle komme med sine kommentarer til «Education Day» på Kina-turen til statsråd Nybø. De ble fjernet fra programmet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Her blir studentstemmene ofret for balansen sin skyld, sier Ole Kristian Bratset, president i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad).

Både han og leder av Norsk studentorganisasjon(NSO), Mats J. Beldo, skulle egentlig komme med sine kommentarer til gårsdagens del av Kina-turen, som handlet om utdanning.

Men, de ble fjernet fra programmet fordi det ikke kom noen fra kinesiske studentorganisasjoner.

— Det er litt trist. At studentene på kinesisk side ikke kan snakke fører til at ikke vi kan det heller - det blir skjevt. For meg er det naturlig at studentene skal kunne oppsummere sine inntrykk av det som i programmet het «Education Day», sier Beldo.

Inntrykket mitt av at kineserne ikke ikke bryr seg om student-medbestemmelse er forsterket.

Mats J. Beldo

Avtaler for studentene

Beldo reiser tilbake til Norge i dag, for å være med på NSOs landsmøte til helgen, mens Bratset blir med delegasjonen videre til Shanghai.

Til nå har de ikke møtt noen representanter for kinesiske studenter, og det ser ifølge programmet videre ikke ut til at de skal det heller.

— Hjemme er vi vant til at det er viktig at studentene blir hørt, men her skal institusjonene lage avtalene, og man snakker ikke så mye om studentene som skal bruke disse avtalene. Det er studentene som må ta avgjørelsen om å reise, og da må den forankres hos studentene, sier Bratset.

Selv om de ikke skal møte nåværende studenter, er det lagt opp til møter med alumni, tidligere studenter.

— Vi hadde en mottakelse med en alumniforening, men det var ikke i den settingen vi helst skulle sett at studentene var synlige. Det er positivt at statsråden inviterte nordmenn som studerer i Kina, og det er tydelig at sektoren i Norge verdsetter studentperspektivet, men jeg har ikke inntrykk av at SIU kjempet spesielt hardt for å beholde oss på programmet, sier ANSA-lederen.

Studenter mindre viktig

Før NSO-leder Mats J. Beldo dro til Kina, var han opptatt av å vise fram at Norge tar studentinvolvering på alvor.

— Jeg mener vi burde hatt en prinsipiell holdning til at når regjeringer og institusjoner forhandler avtaler om samarbeid mellom Norge og Kina, som gjelder studentene, så bør studenter på både norsk og kinesisk side få en plass ved bordet.

Han sier han etter turen har fått inntrykk av at Kina er åpnere og mer internasjonalt enn han trodde.

— Men inntrykket mitt av at de ikke ikke bryr seg om studentmedbestemmelse, det er forsterket, sier Beldo.

— Er du skuffet?

— Jeg er litt skuffet, det må jeg si. Opplegget var bra og lærerikt, og jeg er takknemlig for at NSO ble invitert med. Det er en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, men det at vi ikke har møtt en eneste kinesisk studentorganisasjon støttet mine tanker om at studentene ikke er viktige her, sier han, og legger til:

— Jeg håper vi har vist at det er viktig at studentene er med.

Vi har gjort en helhetlig vurdering av programmet. Det er viktig for oss å arrangere dette i samarbeid med kineserne, og da blir det slik.

Else Kathrine Nesmoen

Felles program

Else Kathrine Nesmoen, avdelingsdirektør i SIU (Senter for internasjonalisering av utdanning), sier at de fikk beskjed fra kinesisk side om at «de ikke fant studenter som kunne fylle en tilsvarende rolle». Hun sier balansen er sentral i spørsmålet.

— Education Day er et stort prosjekt mellom norske og kinesiske aktører og programmet har vært utarbeidet i fellesskap. Fra begge sider har det hele tiden vært et mål å få til balansert deltakelse både med tanke på foredragsholdere, moderatorer og tilhørere, sier Nesmoen.

Hun sier at de ønsket at studentene skulle være med.

— Men mye skjer på kort tid, og når kineserne ikke kunne finne noen studenter som kunne fylle samme rolle, så var det slik det måtte bli.

— Kunne dere ha kjempet mer for å beholde dem i programmet?

— Vi har gjort en helhetlig vurdering av programmet. Det er viktig for oss å arrangere dette i samarbeid med kineserne, og da blir det slik.

— Var det viktigere å holde kineserne fornøyd enn å få fram studentenes synspunkter?

— Det handler om at vi står bak et felles program, og når man lager et slikt program sammen, må man finne ut av det sammen.

Glad for deltakelse

Nesmoen sier de er glade for at studentene var med på turen og kom med uoffisielle innspill i løpet av besøkene.

— Studentenes perspektiv er viktig, derfor er det gledelig at NSO og ANSA har deltatt på hele turen. I parallellsesjonene har det vært mulighet til å kommentere og stille spørsmål fra salen, sier hun.

Nesmoen sier de har poster på programmet som retter seg mot studenter.

— Studentperspektivet og studentinvolvering har vært viktige elementer under mange av programpostene. For eksempel var det et av hovedtemaene i statsrådens tale på Education Day, sier Nesmoen.

Fakta

222 personer til Kina

Disse høyere utdanningsinstitusjonene deltar på Kina-tur sammen med statsråd Iselin Nybø:

  • NTNU: 33
  • UiB: 27
  • UiO: 21
  • OsloMet: 15
  • HVL: 10
  • HSN: 9
  • UiS: 6
  • Høgskolen i Østfold: 6
  • NMBU: 5
  • BI: 5
  • UiT: 4
  • Nord: 2
  • NLA-høyskolen: 2
  • Idrettshøgskolen:2
  • Menighetsfak: 1
  • Musikkhøgskolen: 1
  • Politishøgskolen: 1
  • HINN: 1
  • Molde: 1
  • UiAgder: 1

I tillegg kommer en rekke forskningsinstitutter og noen studentrepresentanter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS