Studentleder Anders Kvernmo Langset i Norsk studentorganisasjon (til venstre) er spent på hvilke kvalitetskrav statsråd Torbjørn Røe Isaksen har med seg i veska når han i dag legger fram strukturmeldinga om høyere utdanning.

Struktur direkte hos Khrono

Onsdag før påske ble deler av regjeringens melding om ny struktur i universitets- og høgskolesektoren presentert. Gikk du glipp av sendingen, se den igjen her.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Konsentrasjon for kvalitet» har regjeringen kalt sin stortingsmelding om ny struktur i UH-sektoren som offentliggjøres fredag 27. mars. deler av meldinga ble presentert på en pressekonferanse onsdag 25. mars.

Arbeidet med denne det siste året har handlet om at flere høgskoler og universiteter bør slå seg sammen, under budskapet om at større enheter vil gi bedre kvalitet for studentene og forskningen. Regjeringen mener at mange høgskoler er for små til å kunne fortsette alene som høyere utdanningsinstitusjoner. 

Kunnskapssamfunn

«Bygger morgendagens kunnskapssamfunn,» er departementets egen overskrift for begivenheten onsdag. Presentasjonen starter klokken 09.00 og varer til ca. 10.00. Og det hele ser du direkte og live hos Khrono:

Fusjoner

Arbeidet med strukturmeldingen det siste året har handlet om at flere høgskoler og universiteter bør slå seg sammen, under budskapet om at større enheter vil gi bedre kvalitet for studentene og forskningen. Regjeringen mener at mange høgskoler er for små til å kunne fortsette alene som høyere utdanningsinstitusjoner. 

Les også: Tar ikke nei for et nei

Kvalitetskrav

Aktørene i sektoren forventer blant annet en ny ordning, eller signaler om, en ny finansieringsmodell og departementet har også varslet at de vil stille spesifikke krav til kvalitet hos høgskolene for at de skal kunne fortsette alene, uten å fusjonere med andre. 

Flere universitet og høgskoler har allerede en intensjon om fusjon. Blant andre Universitetet i Stavanger og Høgskolen i Stord/Haugesund, Universitetet i Tromsø med høgskolene i Narvik og Harstad og Universitetet i Nordland med høgskolene på Nesna og i Nord-Trøndelag.

Les også: Høgskole planlegger «forlovelse» i juni

Storfusjon

Den største planlagte fusjonen er imidlertid NTNU i Trondheim som har planer om å innlemme høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag, og kan komme til å bli landets største universitet med 36.000 studenter fra 1.januar 2016. 

Les også: NTNU blir størst

Universitetsstatus

Høgskolen i Buskerud/Vestfold, samt Høgskolen i Telemark, har planer om fusjon under forutsetning av at de kan bli tildelt universitetsstatus. 

Etter regjeringsskiftet frøs den blåblå regjeringa opprettelse av alle nye universiteter i påvente av meldinga som legges fram i dag. 

Les også: Øker presset for universitetsstatus

Det er ikke bare i Telemark og Buskerud/Vestfold man venter på en avklaring. Også Høgskolen i Oslo og Akershus har en strategi for å bli universitet. 

Tre viktige punkter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fornøyd med strukturprosessen det siste året, der han blant annet har presset en rekke høgskoler hardt for å finne sammen med andre i fusjoner, og til tider også truet med tvangssammenslåinger.  

Les også: Krav om kvalitet til høgskolar i staden for tvangsfusjonar

Ikke tvang

De siste signalene går ut på at det ikke kommer konkrete forslag om tvangsfusjoner i meldinga. Overfor Khrono har Isaksen tidligere trukket fram tre punkter som meldingen vil inneholde:

  • Et steg videre på finansieringssystemet
  • Nye forslag når det gjelder kategoribytte mellom høgskole og universitet
  • Mer strukturpolitikk fra regjeringen

Gjennom statsråd på fredag

Meld. St. 18 (2014-2015) Konsentrasjon for kvalitet. Strukturreform i universitets- og høyskolesektoren, legges fram for Kongen i Statsråd fredag 27. mars, og før innholdet blir gjeldende politikk skal meldingen ha flertall i stortinget. 

Spente i distriktene

Rektorene ved høgskolene i Sogn og Fjordane og i Volda har sagt til Khrono at de er svært spente på hva strukturmeldingen bringer.

De to trekker fram finansiering og kategoribytte som to viktige ting de vil kikkes spesielt etter når de får presentert meldingen onsdag.

I tillegg er de spente på hva som ligger i kvalitetsbegrepet. Særlig HiSF-rektor Åse Løkeland er spesielt opptatt av dette når det gjelder lærerutdanningen, og hva kravene innebærer med tanke på hvor mye samarbeid de som ikke allerede har fusjonert med noen, må i gang med.

Les også: — Strukturmelding blir vår påskekrim i år

Studentleder med forventninger

Studentleder Anders Langset (bildet under) forteller at han er mest spent på hvilke kvalitetskrav regjeringen vil stille til institusjonene i meldingen.

— Vi forventer at det stilles klare krav til koblingen mellom forskningen intiusjonene driver med og utdanningen som blir gitt. Institusjonene burde også bli målt på hvordan de lager gode studieløp som legger opp til at studentene skal lykkes i utdanningen sin, sier Langset.

Han sier at de også er spente på hvilke andre tiltak regjeringen kommer med, i tillegg til fusjoner.

Alle Khronos tidligere saker om arbeidet med strukturmeldinga finner du under en egen seksjon her: Struktur

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS