Statssekretær Bjørn Haugstad formaner enslige høgskoler til nye runder om fusjoner i høst. Foto: Cicilie S. Andersen
Statssekretær Bjørn Haugstad formaner enslige høgskoler til nye runder om fusjoner i høst. Foto: Cicilie S. Andersen

Gjør klart for flere fusjoner, ikke allianser i UH-sektoren

Departementet er skeptiske til at høgskoler inngår allianser for å slippe fusjoner. Singelstatusen til Høgskolen i Østfold ligger også tynt an i høst.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet er tilbake fra ferie og bekrefter departementets skepsis til alliansetenking i universitets- og høgskolesektoren.

Rektor Hallgeir Gammelsæter ved Høgskolen i Molde reagerte på statsråd Torbjørn Røes Isaksens uttalelser til Panorama tidligere i sommer der han svarte dette på hva han syntes om allianseplanene til de tre høgskolene Lillehammer, Volda og Molde.  

– Jeg har så vidt hørt om det, så vi må vurdere det etter hvert. Men alle konstellasjoner som ikke fører til at institusjonene blir spissere og større er ikke aktuelle. Jeg kan ikke si noe mer enn det, sa han til avisen.

Les også: Ventar på date med ny alliansepartnar

Etterlyste høyrepolitikk

Det er nok større sannsynlighet for at vi tar en ekstra runde med Høgskolen i Østfold enn med Høgskolen i Hedmark.

Bjørn Haugstad (H)

Molderektoren kunne ikke forstå at en høyrestatsråd var imot slik innovasjonstenking. Høgskolene ønsker å gå sammen i en allianse etter samme prinsipp som Sparebankene. 

Gammelsæter har tidligere også åpnet for at flere av dem som ikke har funnet seg en partner kan bli med i alliansen i det som, litt uhøytidelig sagt, kan komme til å bli en «Enslige høgskolers forening».

Les også: Molderektoren etterlyser høyrepolitikk hos Isaksen

Men Kunnskapsdepartementet jubler ikke over allianse-ideen. 

— Vi ga tilbakemelding til de det gjelder her tidlig i strukturprosessen om at vi ikke ønsker et nytt nivå, eller lag, mellom de enkelte institusjonene og departementet, sier statssekretær Bjørn Haugstad til Khrono. Men han gir likevel en ørliten åpning til alliansepartnerne: 

— Partene må ihvertfall synliggjøre hvilke faglige konsekvenser en slik allianse kan gi og hvilke faglige omprioriteringer de ser for seg, sier statssekretæren.

Mer fusjonspress i høst

For departementet er ikke ferdige med fusjonsrundene sine. Ifølge et intervju med Khrono i sommer lover statsråd Isaksen at det skal bli flere fusjoner i sektoren framover. 

— Jeg kan eksempelvis ikke pålegge Universitet i Bergen å fusjonere, det vil være helt meningsløst, men jeg tenker at de på Vestlandet bør sette seg ned og se litt på situasjonen som nå har utviklet seg med konsentrasjoner både på Østlandet, i Nord-Norge og Midt-Norge. Kanskje er det på tide at man også i vest tenker litt mindre hjemby og hjemfylke, og kanskje tenker mer Vestlandet rett og slett?

Les også: Isaksen lover flere fusjoner

Stord/Haugesund og Bergen

Statssekretæren bekrefter også at det er mer på gang. 

— Hva skjer på fusjonsfronten i høst? 

— Med det første skjer det ingenting, man skal få bli ferdig med studiestart nå. Men så vil vi kalle inn alle som fortsatt står alene og ta samtalerunder med disse og oppfordre dem til å se kritisk på strategien sin igjen. Vi er opptatt av å ha en reell og god dialog, sier Haugstad. 

— Hvem ser du for deg kommer til å bli først ut i fusjon i høst? 

— Jeg har ikke lyst til å spå om dette, men det er ganske sannsynlig at Høgskolen Stord/Haugesund vil ende opp sammen med Høgskolen i Bergen bare de får områdd seg litt, etter at fusjonsforsøket med Universitetet i Stavanger ikke ble noe av, sier Haugstad. 

Ny runde med Østfold

— Hva med høgskolene i Hedmark og Østfold for eksempel, de har gått under radaren. Er begge store nok til å klare seg alene? 

— Høgskolen i Hedmark er ingen liten høgskole, og hvis en ser på de ulike campusene der er de ganske spisset. Evenstad på økologi og landbruk for eksempel, sier Haugstad. 

— Det er nok større sannsynlighet for at vi tar en ekstra runde med Høgskolen i Østfold enn med Høgskolen i Hedmark, sier han. 

 

 

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS