Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er skeptisk til en allianse mellom bl.a. voldarektor Johann Roppen (t.v.) og molderektor Hallgeir Gammelsæter (t.h.). Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Molderektoren etterlyser høyrepolitikk hos Isaksen

— Hvor er Høyrepolitikken, spør rektor i Molde Hallgeir Gammelsæter etter at høyrestatsråd Torbjørn Røe Isaksen er skeptisk til allianser heller enn fusjoner i universitets- og høgskolesektoren.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolene i Molde, Volda og på Lillehammer har hatt flere møter og samtaler om en forpliktende allianse seg i mellom for om mulig å hindre fusjonering. 

I et intervju med Høgskolen i Moldes egen avis Panorama, signaliserer Isaksen at han er skeptisk til Molde, Volda og Lillehammers allianseplaner.

Isaksen: Må bli spissere og større

– Jeg har så vidt hørt om det, så vi må vurdere det etter hvert. Men alle konstellasjoner som ikke fører til at institusjonene blir spissere og større er ikke aktuelle. Jeg kan ikke si noe mer enn det, svarte Isaksen.

Fra ferie på sykkelsetet i Frankrike reagerer Gammelsæter på uttalelsene fra kunnskapsministeren.

Alle konstellasjoner som ikke fører til at institusjonene blir spissere og større er ikke aktuelle. 

Torbjørn Røe Isaksen (H)

...jeg synes det er rart hvis politikere som snakker fint om innovasjon i offentlig sektor faktisk ikke tør å tillate innovasjon. Hvor er Høyrepolitikken i det?

Hallgeir Gammelsæter

— Det er greit at han utfordrer oss på innhold og mål, men jeg synes det er rart hvis politikere som snakker fint om innovasjon i offentlig sektor faktisk ikke tør å tillate innovasjon. Hvor er Høyrepolitikken i det, spør han, og fortsetter: 

— Hvis vi greier å innfri målene for kvalitet uten å fusjonere og ved å beholde regional autonomi så må vel politikerne være glade for det, mener Gammelsæter, som også kan opplyse at samtlige av de tre styrene skal behandle allianseplanene i sine første styremøter i høst. 

Ifølge Panorama er heller ikke Isaksen imponert og rektor Gammelsæters og Høgskolen i Moldes innsats i strukturarbeidet. 

Ønske om en fylkeshøgskole

– Den har ikke kastet seg inn i prosessen og har heller ikke vært i forkant. Det syns jeg er litt merkelig, for fylkestinget hadde jo ønsket seg en fylkeshøgskole. Mange har nok latt seg friste til å tenke at nå-situasjonen kan holdes i 20 år til. Men på Stortinget er det minskende støtte til det, sier Isaksen til avisen. 

Også her får kunnskapsministeren svar på tiltale fra molderektoren: 

— Hvis «å være i forkant» betyr å danse etter departementets pipe så har han nok rett, men vi har så visst kastet oss inn i prosessen. Vi er enige om målene for høyere utdanning og forskning, men uenige om sentraliseringen som Kunnskapsdepartementet bedriver. Sentraliseringsprosessen ønsker jeg ikke å kaste meg inn i, sier Gammelsæter. Han har ingen plan B for Høgskolen i Molde dersom departementet skulle avvise alliansemodellen. 

Allianse og selvstendighet

— Alliansen kan vi gjennomføre så lenge vi er selvstendige institusjoner som er enige om en slik samarbeidsform, sier rektoren som ble gjenvalgt for en ny fireårsperiode i rektorstolen tidligere i vår. 

Også den nyvalgte rektoren i Volda, Johann Roppen, er overrasket over uttalelsene til Isaksen, gitt at statsråden er sitert korrekt. 

— Det kan virke som om ministeren ikke ha sansen for alliansetenking, men da må det være tillatt å minne om at et samlet storting har uttalt at det også må finnes andre veier til målet enn fusjoner, sier Roppen, som ble valgt til rektor i Volda nettopp på en selvstendighetslinje. 

Er ikke Isaksen gjenstridig?

— Isaksen har varslet, blant annet i Khrono, at det vil og må komme flere fusjoner i sektoren. Men gjenstridige vestlendinger vil ikke høre på det øret?

— Hvorfor er det vestlendingene som blir karakterisert som gjenstridige og ikke Isaksen, spør Roppen og viser til at både Stord/Haugesund/Stavangerfusjonen havarerte og at Lillehammer/Gjøvik/Hedmark har jobbet i mange år uten å lykkes med en sammenslåing. 

— Så fusjoner er ikke bare enkelt, sier Roppen, som heller ikke har noen plan B dersom allianseplanene ikke lar seg gjennomføre. 

Styrene bestemmer

— Det er viktig for meg å si at det ikke er snakk om gjenstridige vriompeiser i ledelsene ved de høgskolene som ønsker å fortsette alene. Det er styrene som bestemmer og de er satt sammen etter departementets regler. Volda har så langt ikke klart å finne noen naturlige og fornuftige fusjonspartnere, men vi ønsker oss et forpliktende partnerskap med Molde og Lillehammer. Hvis vi ikke får til noen allianse kan jeg ikke se noen annen løsning enn at departementet må instruere, men jeg er tvilende til det også, all den tid det er de respektive styrene som bestemmer, sier Roppen. 

Nytilsatt rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Kathrine Skretting (bildet over), er veldig klar over at det kommer en fusjonsrunde 2 fra departementet og statsråd Isaksen i løpet av høsten. 

— Jeg tror likevel det ville være klokt om statsråden lar oss som hittil har vært alene få lov til å skynde oss litt sakte. Det kan være mye å lære av de som nå fusjonerer frivillig i fase 1,  sier Skretting. Den nyslåtte rektoren har nettopp gått fra jobb som medieprofessor ved NTNU til rektor på Lillehammer. 

— Jeg ser av det som skjer på NTNU at en fusjon er så mye mer enn en faglig prosess. Det er datasystemer, lønnssystemer, læringssystemer og mye annet, sier hun.

Dårlig fusjonserfaring på Lillehammer 

Hun viser også til at Høgskolen i Lillehammer har en tung erfaring med seg med en flere år lang prosess som handlet om å opprette et Innlandsuniversitet sammen med Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Gjøvik. Disse planene havarerte og nå forsvinner snart Gjøvik inn i NTNU-folden. 

— Om det nå blir slik at Høgskolen i Lillehammer skal velge fusjon, samarbeid eller allianse med noen så må det skje gjennom grundige interne prosesser der vi tar for oss de de konkrete målene for kvalitetsheving som eierne våre har satt opp og finner ut hvilke svakheter vi har i forhold til disse, sier hun. 

Forståelse for politikken

Skretting har tidligere gitt uttrykk for at hun har forståelse for synspunktene om at det er for mange og små utdanningsinstitusjoner i Norge.

Hun ønsker ikke å tolke statsråd Isaksens uttalelser i Panorama om at «alle konstellasjoner som ikke fører til at institusjonene blir spissere og større er ikke aktuelle». Foreløpig snakker hun mens hun tenker.

— I morgen (torsdag red.merk) kommer rektor fra Hedmark på besøk. Jeg har allerede snakket med rektor Johann Roppen i Volda og så fort Hallgeir Gammelsæter i Molde er ferdig med å sykle i Frankrike skal vi møtes, sier nytilsatt rektor Kathrine Skretting. 

Les også: Isaksen lover flere fusjoner

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS