Ansatte sier ja, studenter nei
Et stort flertall av studentene ved Høgskulen i Sogn og Fjordane er i mot fusjon, mens et klart flertall av de ansatte sa ja til fusjonsforhandlinger fredag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF) har under hele strukturprosessen vært under et sterkt press for å finne noen å fusjonere med. Selv om høgskolen hele tiden har lagt vekt på verdien av å stå alene, har den sammen med høgskolene i Bergen og Stord/Haugesund laget en felles utredning om fusjon.
Utredningen, som er laget av NIFU, anbefaler fusjon, og det nærmer seg avgjørelsens time. 3. februar blir det felles styreseminar med de tre høgskolene og adskilte styremøter dagen etter, der styrene skal bestemme om de vil gå inn i fusjonsforhandlinger.
Les også:
Ansatte ja - studenter nei
Fredag denne uken var det fagdag på HiSF. Der ble det avholdt avstemning blant ansatte, og denne viste et klart flertall for fusjon. Cirka halvparten av de ansatte deltok i avstemningen, og av disse sa 76 ja til fusjonsforhandlinger med HiB og HSH, 40 sa nei, mens 54 var for å gå i forhandlinger både med HiB/HSH og med alliansen der blant annet Høgskulen i Volda inngår.
Samtidig viser en avstemning blant studenter ved HiSF overveldende flertall mot fusjon.
Styreleder Ingrid Moe Albrigtsen ved studentparlamentet på HiSF opplyser til Khrono på Twitter at 724 studenter har stemt, og at 87 prosent av disse ønsker ikke fusjonsforhandlinger med Bergen og Stord/Haugesund.
I alt har HiSF om lag 3800 studenter og 330 ansatte.
Holdningen hos oss er klar: Vi går videre i fusjons-forhandlinger med Høgskolen Stord/ Haugesund selv om Høgskulen i Sogn og Fjordane skulle komme til å si nei til fusjonen.
Ole-Gunnar Søgnen
Viktige innspill
Kommunikasjonsrådgiver Katrine Sele ved HiSF understreker at bare rundt halvparten av de ansatte deltok i avstemningen, men sier at den likevel gir en indikasjon på holdningen til fusjon.
— Vi hadde en fin fagdag, der det blant annet ble jobbet i fire grupper med ulike deler av fusjonsspørsmålet, og det kom fram innspill som er viktige for ledelsen før den skal komme med en innstilling til styret om vi skal gå i fusjonsforhandlinger eller ikke, sier hun.
(Rektor Liv Reidun Grimstvedt, Stord/Haugesund).
Sier ja bare til Stord/Haugesund
Rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole-Gunnar Søgnen, er spent på utfallet hos HiSF, men sier til Khrono:
— Holdningen hos oss er klar: Vi går videre i fusjonsforhandlinger med Høgskolen Stord/Haugesund selv om Høgskulen i Sogn og Fjordane skulle komme til å si nei til fusjonen.
Ifølge Søgnen har HiB styrevedtak på at de skal invitere «høgskoler» inn i fusjonen og eksplisitt har de også nevnt Høgskulen i Volda i tillegg til Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane.
— Volda er velkomne
— Er dere i dialog med Høgskulen i Volda om fusjon også nå?
— Nei, de er ikke med i denne omgang og vi har ikke hatt noen kontakt nå. Men de er velkommen inn hvis de ønsker det, sier Søgnen.
— Og hvis høgskolene fusjonerer med HiB så vil femårige lærerutdanninger være «berget» fordi Høgskolen i Bergen er såkalt selvakkrediterende og kan selv bestemme?
— Det går vi ut ifra, sier Søgnen og legger til at de har både 50 prosent førstekompetanse og doktorgradsprogram i Bergen.
— Kan Høgskolen i Molde også være en aktuell kandidat inn i fusjon hos dere?
— De er ikke nevnt spesifikt. Molde er heller ikke med i UH-nett Vest. Dette har jo noe med profil på institusjonen å gjøre også, sier han.
Diskuterer i styret
Høgskolen Stord/Haugesund er ikke så tydelige som Bergen i sine tilbakemeldinger.
— Vil Stord/Haugesund fusjonere med Bergen selv om HiSF ikke blir med?
— Det er en av tingene styret vårt vil diskutere nærmere når vi vet HiSF sin innstilling, svarer rektor ved HSH, Liv Reidun Grimstvedt.
Roppen i Volda avventer
På Høgskulen i Volda følger Johann Roppen (bildet over) spent med på hva som skjer med Høgskulen i Sogn og Fjordane. Volda skal også ha styremøte samtidig med de andre høgskolene i begynnelsen av februar. Han setter pris på at HiB-rektor Søgnen har døra åpen for Volda når det gjelder fusjon, men har også merket seg at Høgskulen i Volda ikke er nevnt med et ord i NIFUs utredning om en høgskolefusjon i vest.
— Khrono har vel tidligere skrevet at Voldas styre er lunkne til å bli en del av et mulig profesjonsuniversitet på Vestlandet, og det kan nok fortsatt stemme. Men styret har ikke realitetsbehandlet saken, sier han. Roppen ser imidlertid ikke bort ifra at det kan bli et tema på neste styremøte i februar.
Lett frustrasjon
Høgskoledirektør Jacob Kjøde i Volda har skrevet et notat til styret uten forslag til vedtak. Flere signaler tyder nå på at frustrasjonen begynner å bre seg i Volda.
— Jeg har sagt hele tiden: ting skjer i feil rekkefølge i denne prosessen. Men potensielle fusjonsforhandlinger vil fortsette utover våren, så da får vi vel vite mer etterhvert, sier Roppen.
Volda er en del av allianseprosjektet mellom høgskolene i Molde, Lillehammer og Volda, men der har de ennå ikke fått noe endelig svar på om de får lov til å fortsette eller ikke. Og når det gjelder ny femårig lærerutdanning, som nå departementet stresser, er det heller ikke klart hvilke kriterier som vil gjelde.
Venter på lista
— Tidligere har departementet sagt til oss at det ikke er Volda som står øverst på lista over lærerutdanninger de er bekymret for. Det må jo da bety at de faktisk har ei liste, og nå er det på tide at de legger den fram snart, sier Roppen, og legger til at bordet fanger, og jo lenger du sitter jo vanskeligere blir det å hoppe av.
— Og hvis fusjonstoget går så fort at det ikke kan ta på flere passasjerer underveis kan det heller ikke være bra, sier Roppen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!