ERC ADVANCED GRANT

Sto på venteliste. Nå gir EU 28 millioner kroner til NTNU-professoren

Etter at Det europeiske forskningsrådet fikk ferske midler fra Europakommisjonen, får professoren 28 millioner kroner til å forske på vann. 

Professor Alex Hansen, NTNU, får kjempesum til å forske på vannets bevegelser i porøse medier.
Publisert Sist oppdatert

Professor Alex Hansen ved NTNU nådde nesten helt opp i første runde og ble stående på venteliste.

Nå har han fått 2,5 millioner euro, tilsvarende om lag 28 millioner kroner, i stipend fra Det europeiske forskningsrådet (ERC). ERC Advanced Grant gis til forskere som er ledende innen sitt felt.

Gemini omtalte saken først. 

— Det kom en kryptisk e-post med forespørsel om signatur, så man lurer jo veldig på hva det er, men jeg hadde en anelse, sier professoren til Khrono på telefon fra Brasil, der han er på et forskermøte.

Fordi forskere fra Storbritannia ikke har kunne få midler fra ERC som de søkte på, har midler fra 2023-budsjettet blitt frigitt, og disse er gitt til forskere på venteliste. 

Med stipendmidlene kan Hansen ansette stipendiater og postdoktorer til prosjektet sitt. 

— Hvordan er det plutselig å få så mye penger?

— Det er herlig. Jeg skulle nok fått det til, men det blir noe helt annet nå. Det aller viktigste er den prestisjen som følger med. Folk lytter på en helt annen måte fordi det er et meget solid stempel, sier han. 

Overrasket, glad, lettet

Også på Universitetet i Oslo (UiO) har en forsker fått det høythengende ERC-stipendet på 28 millioner kroner etter først å ha stått på venteliste. Andrea Joslyn Nightingale fra Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi er lettet og takknemlig.

— Jeg ble virkelig overrasket, glad og lettet, sier hun på universitetets nettside

– Jeg er enormt takknemlig for den støtten jeg har mottatt fra mine kolleger på instituttet og fakultetet. UiO har også gitt god støtte, både praktisk og som motivator. Alt bidro til å gjøre søknaden god, sier professoren.

Norsk rekord

Allerede i april, da første runde med Advanced grants ble delt ut, var det norsk rekord. Norge fikk tildelt åtte av 255 stipend, mens tildelingen de ti siste årene har vært mellom null og fire.

De åtte norske prosjektene fikk til sammen rundt 230 millioner kroner til bruk over fem år.

I tillegg kommer nå stipend til prosjektene som Axel Hansen og Andrea Joslyn Nightingale leder.

— Et kjempeansvar

Axel Hansen er professor ved Institutt for fysikk ved NTNU, og har ledet SFF PoreLab siden 2017. Med de nye ERC-midlene kan han videreføre forskningen sin. Planen videre er å bygge opp en dedikert forskergruppe rundt problemstillingen om porøst vann. 

— Føler du et stort press når du får et så prestisjetungt stipend? 

— Ja, det er klart. Jeg leder et senter for fremragende forskning så jeg har allerede vært gjennom det. En kollega formulerte en gang at man skal kunne se skattebetalerne i øynene etter disse årene med forskning og si, jeg fortjente alt dere har betalt i skatt. Det er et kjempeansvar, sier han. 

Selvsikker forsker 

Han forsker på vann, spesifikt hvordan vann strømmer gjennom porøse medier. Hvordan kommer vann seg gjennom bakken? Det vet vi ikke. Forskernes beskrivelser av fenomenet stammer fra 1930-tallet — og er basert på gjetning. Nå vil Hansen ta steget videre og lage en metode for å beregne hva som skjer når vann går gjennom porøse medier. 

— Har du noen tanker om hva du kommer til å finne ut?

— Det er klart det. Jeg har en veldig klar ide om hva poenget er, og det er å bygge ut den måten folk siden 30-tallet har beregnet hvordan vann beveger seg under bakken, med et nytt maskineri som faktisk tar hensyn til fysikken, sier han. 

— Jeg vet at jeg får det til, for jeg har kommet såpass langt. Bøygen er å få brukt det i praksis, for disse gamle metodene er innarbeidet. Det er nok et generasjonsskifte som må til. Etter hvert! 

Endringslogg. 14. juni kl. 09:19 har det blitt fjernet at Hansens nye finansiering kommer fra ekstra penger til ERC i år. Midler fra 2023-budsjettet til ERC ble tilgjengelige fordi forskere fra Storbrittannia har søkt midler og ikke kan få dem. 

Powered by Labrador CMS