Eikrem-saken

Sterkt kritisk til NTNUs tidsbruk i Eikrem-saken

Psykolog og tillitsvalgt minner om NTNUs plikt til å ta vare på førsteamanuensis Øyvind Eikrem.

Psykolog og tillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Helge Holgersen, synes det er uforståelig at NTNU kan bruke så lang tid på denne saken.
Psykolog og tillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Helge Holgersen, synes det er uforståelig at NTNU kan bruke så lang tid på denne saken.
Publisert

I starten av juli søkte innhyrede konsulenter fra KPMG på 11 spesifikke ord i førsteamanuensis Øyvind Eikrems e-post og data, for å sjekke om han har spredd hatefulle ytringer på nett.

Noen konklusjon i innsynet er enda ikke kommet fra advokatfirmaet som har fått i oppdrag om å sjekke dette ut.

Det reagerer Helge Holgersen på, psykolog og tillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen.

— Det er svært belastende for psyken å stå i konflikt over tid. NTNU har plikt til også å ta vare på Eikrem i denne saken, sier Holgersen til Universitetsavisa.

— Uforståelig

Holgersen viser til forskning på varslere og sier at jo lenger tid det tar før en sak avsluttes, jo større sannsynlighet er det for at varslerne bryter sammen.

– Derfor er det uforståelig at NTNU bruker så lang tid. Hvor vanskelig kan det være å gå gjennom dette datamaterialet? NTNU burde satt en tidsfrist overfor advokatfirmaet. Det bør ikke skapes et inntrykk av at NTNU spekulerer i å bruke lang tid på denne saken, sier Holgersen til Universitetsavisa.

Han peker også på flere saker ved hans eget universitet, som har dratt ut over flere år.

— Dersom arbeidsgiver i tillegg kommer med beskyldninger eller vurderinger av saken i mediene, er det ekstra belastende for arbeidstaker, sier han.

Viser til plikten for å ivareta ansatte

Holgersen minner derfor om plikten NTNU har til å ta vare på Eikrem i denne saken, uansett om arbeidsgiver er involvert i konflikten, eller om Eikrem har gjort noe galt eller ikke.

Eikrem selv sier til Universitetsavisa at han ikke har fått noen oppfølging fra arbeidsgiver i denne saken.

— Jeg har selv tatt kontakt med bedriftshelsetjenesten ved én anledning. Det er det eneste, sier Eikrem til avisen. Han legger til:

— Enhver kan jo tenke seg hvordan det ville være å stå i en slik situasjon. Hensikten er kanskje å få meg til å slutte i jobben?

Vil ikke kommentere

Konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek.
Konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek.

Konstituert dekan ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, Tine Arntzen Hestbek, vil ikke kommentere overfor Universitetsavisa hvorfor undersøkelsen som advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har igangsatt trekker ut i tid.

Hestbek vil heller ikke kommentere oppfølgingen Eikrem skal ha fått eller ikke.

Powered by Labrador CMS