Den britiske matematikeren og fysikeren Stephen Hawking og gitaristen i den tidligere rocke-gruppa Queen, Brian May, er begge sentrale i Starmusfestivalen. I år arrangeres den for fjerde gang. Foto: Starmus

Mannefall fra Starmus

Før helga ble det kjent at hovedtrekkplasteret, Stephen Hawking, ikke kommer til Starmusfestivalen i Trondheim likevel. Nå er det klart at også astronauten Buzz Aldrin og kosmonauten Alexei Leonov har meldt forfall.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når den fjerde bokstavelig talt - og i overført betydning - stjernespekkede Starmus-festivalen starter i Trondheim og på NTNU i dag, søndag 18.juni, er det uten den aller største stjernen, Stephen Hawking. Før helga ble det kjent at Hawking, som skulle landet på Værnes flyplass utenfor Trondheim fredag, ikke kunne komme likevel på grunn av helsetilstanden sin. 

Sent lørdag kveld kunne også NRK melde, «fra sikre kilder» at heller ikke to andre trekkplastre kommer: Buzz Aldrin (87), den andre mannen som satte sin fot på månen (i 1969) og kosmonauten Alexei Leonov (83), det første mennesket som gjennomførte en romvandring (i 1965),  har også meldt forfall i siste liten. Leonov, som i tillegg til å være pensjonert kosmonaut og general, er også kunstner og har designet deler av Starmusmedaljen, heter det på Starmus-sidene. 

Harrison Schmitt stepper inn

Søndag morgen bekrefter Starmus-festivalen på sine hjemmesider at Buzz Aldrin er uvel, og ikke kan komme. Han skal ifølge meldingen delta på samtalene med de andre «månevandrerne» via Skype på tirsdag. En annen Apollo-astronaut, Harrison Schmitt (81),  vil holde foredraget Aldrin skulle hatt mandag. Schmitt var den siste Apollo-astronauten som satte sin fot på månen. 

Hawking med hovedforedrag

Jeg håper det blir en folkefest.

Gunnar Bovim

En festival for folket blir det neppe.

Aksel Tjora

Den britiske fysikeren og matematikeren og professor på Cambridger, Stephen Hawking skulle holde festivalens hovedforedrag førstkommende tirsdag og han skulle også ha delt ut sin egen pris for fremragende forskningsformidling. 

Men 75 år gamle Hawking, som lider av muskelsykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS) og har gjort det i 54 år, har fått reiseforbud av legene sine. 

Hawking er kjent for sine arbeider om sorte hull, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. Han har vært sentral i flere Starmusfestivaler og i Trondheim jobbes det nå med at foredraget hans kan framføres likevel, selv om han ikke er fysisk tilstede.

Hawking på stream fra Cambridge

Etter planen vil Hawkings foredrag «The Future of Humanity» bli hold live fra Cambridge til annonsert tid tirsdag, og medaljeseremonien med priser for fremragende forsknignsformidling vil bli delt ut rett etter foredraget.

Årets vinnere er astrofysikeren og programlederen Neil DeGrasse Tyson, den franske elektronika-musikeren Jean-Michel Jarre og den amerikanske komiserien «The Big Bang Theory», bygd rundt fire vitenskapsnerder i California.

Ifølge et portrett av Hawking i den danske avisa Politiken i 2016, «Einstein av vår tid» nylig gjengitt i Adresseavisen, mistet Stephen Hawking evnen til å snakke i 1985. Siden da har han ikke sagt ett eneste ord med sin egen stemme.

Ett ord i minuttet

Hawking kommuniserer i stedet med en gammeldags robotstemme med amerikansk aksent, som han styrer med en av de få musklene i kroppen han fortsatt er i stand til å kontrollere. En muskel i kinnet, som ved bevegelse kan aktivere en infrarød kontakt som er festet i brillene hans. 

For tolv år siden kunne Stephen Hawking skrive omtrent 15 ord per minutt med teknologien. I dag er imidlertid ansiktsmusklene hans så svekket at han kun kan skrive ett ord i minuttet. 

Å komponere én eller to setninger kan dermed ta opptil en time. 

Det er ville derfor ikke vært noen improvisert tale Hawking skulle ha levert i Trondheim. 

«Vitenskapens Woodstock»

Ifølge Klassekampen er Starmus-festivalen, et vitenskapens Woodstock – også med musikalske innslag. Det står mange kjente forskere, musikere og mediepersonligheter bak.

En av grunnleggerne, og fortsatt styremedlem, er den tidligere gitaristen i rockegruppa Queen, Brian May (69). May er mest kjent fra Queen-perioden sin, men etter musikk-karrieren tok han opp igjen sitt påbegynte doktorgradsarbeid, fullførte doktorgrad i 2007 og ble astrofysiker.  Doktoravhandlingens tema er den såkalte interplanetariske støvskyen, på engelsk kjent som the Zodiacal dust cloud.

Peter Gabriel (eks Genesis) er også med i Starmus-styret. 

(Foto: Starmus)

Den armenske forskeren og musikeren Garik Israelian (bildet overI tok initiativet til Starmus-festivalen. Han er astrofysiker, og har blant annet forsket på å prøve å få akustiske lydbølger i stjerneatmosfærer.  

Stephen Hawking blir regnet som det største trekkplasteret, men mediefolk som Oliver Stone, Larry King og Brian Cox og diverse astronauter trekkes også fram. Det er annonsert med 11 deltakende nobelprisvinnere i år, blant andre nevrofysiologen Tosten Wiesel og molekylærbiologen Susumu Tonegawa, i tillegg til NTNUs eget forskerpar May-Britt og Edvard Moser.

Her kan du lese mer om årets festivalprogram. 

46 «stjerner»

Ifølge nettsidene til festivalen vil det komme 11 nobelprisvinnere, 10 astronauter, blant annet den andre mannen på månen, Buzz Aldrin (87). I tillegg til dette profileres det med  46 «stjerner».

En av dem er  talkshow-verten Larry King, (83) som skal snakke om fake news, filmregissøren Oliver Stone (70) med foredraget «Decoding truth in film» og økonomen Jeffery Sachs (62) som skal snakke om hvordan vi kan overleve Trump, klimaendringer og andre globale kriser. Gjennomsnittsalderen på stjernene som trekkes fram i programmet er 75 år. Det er ellers over 100 foredrag, aktiviteter, konserter og foredrag under festivalen.

Dyrt festivalpass

Alle «stjerneforedragene» krever festivalpass. Og Starmus har fått kritikk for å ta en høy pris for disse. Ordinær pris for et festivalpass er 800 euro, eller 7.600 kroner, bor du i Norge slipper du unna med 5.000 kroner. Studenter og elever må betale 350 euro (3.300 kroner) for de seks dagene.

Sosiologiprofessor Aksel Tjora ved NTNU er en av de som har kritisert prisnivået:

— I festivalforskningen ser vi at mange store musikkfestivaler sliter med å få økt deltakelse fra de i aldersgruppen 18 til 22 år, og det er liten tvil om at prisnivået her er en faktor, sa Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap til UA allerede i april. 

— Starmus vil nok møte det samme problemet og oppleve at denne gruppen som NTNU skal rekruttere fra uteblir. Kanskje kan enkelte få støtte fra sine foreldre siden det kan argumenteres for den faglige siden, men en festival for folket blir det neppe, sier Tjora til avisen.

For mange superlativer

Også Albert Collett ved NTNU har kritisert profilen på festivalen. I tillegg til prisen er han skeptisk til bruk av superlativer rundt festivalen. 

Om festivalavisen skriver han i en kronikk i Adresseavisen, også publisert i Khrono: «Der får vi vite at vi har noe utrolig, spektakulært, enormt, legendarisk og verdensledende i vente. Vi skal få oppleve de skarpeste, råeste, beste og klokeste hodene verden har å by på. Personlig blir jeg en smule skeptisk når jeg møter så mange godord på en gang. Det er egentlig synd, for tanken bak er sikkert god», skriver han. 

Les også: Er Starmus bare stas?

«Grunn til å skryte litt»

Prosjektleder for Starmus, Trond Singsaas, NTNU, svarer på kritikken, blant annet på denne måten: 

«Det er påpekt fra Collett at vi bruker for mange superlativer når vi omtaler bidragsyterne på festivalen. Vi trøndere er jo ikke raus med slikt til vanlig. Men i denne sammenhengen tror vi det er grunn til å skryte litt av gjester som kommer helt til Trondheim for å bidra til å øke vår samfunnsforståelse. Og hvis vi er uenige med dem er det jo desto bedre – da får vi meningsbrytninger som vil gi oss enda mer kunnskap. Jeg er sikker på at Albert Collett er enig med oss i det, også når vi inviterer en samfunnsdebattant som er av en helt annen oppfatning enn han selv om viktige politiske spørsmål».

Bovim håper på folkefest

Flere av arrangementene er gratis, blant annet minisymposiet mandag om NTNUs satelittprogram og satsing på innovasjon. 

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

NTNU-rektor Gunnar Bovim (bildet) sier til Khrono at han håper på en folkefest hele uka. 

— Starmus-festivalen betyr mye for NTNU og Trondheim og jeg håper det vil hjelpe oss å få øynene opp for god forskningsformidling og med et betydelig fokus på globale utfordringer. Jeg håper det blir en folkefest, sier Bovim og er spesielt glad for at en rekker skoler har meldt seg på til arrangementer.

— Hawking kommer ikke og det er kritikk for dyre festivalpass..?

— Det er veldig synd at Stephen Hawking ikke kunne komme, men jeg tror vi finner en god løsning likevel, sier Bovim. 

— Når det gjelder festivalpassene skjønner jeg at noen synes det er dyrt, men jeg har ikke noen mening om prisnivået, sier han. 

Kan sees på NRK2

Og for de som ikke har kjøpt festivalpass eller har anledning til å besøke Trondheim den kommende uka, kan de følge festivalen på NRK2. De har sendinger hver dag fra Starmus.

Les også Gunnar Bovims blogg: Stjerner i øynene, med stjerner i auditoriet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS