forskerforbundet
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet
Historieprofessor Steinar A. Sæther og professor i samfunnsfag Hilde Gunn Slottemo er nyvalgt lederduo i Forskerforbundet.
— Vi har en viktig jobb foran oss fram mot 2026, vi ønsker ikke en situasjon som i 2024 en gang til, sier nyvalgt leder i Forskerforbundet Steinar A. Sæther.
— Dere streika i 2024, du har ikke lyst til å streike en gang til?
— Jo, vi streiker hvis vi må. Men situasjonen ble jo sånn den gang at vi ikke rakk å diskutere eller forhandle lønn. En slik situasjon vil vi unngå, sier Sæther.
Forskerforbundet valgte onsdag ettermiddag historieprofessor Steinar A. Sæther fra Universitetet i Oslo som ny leder etter Guro Lind. Med seg som nestleder får han professor Hilde Gunn Slottemo fra Nord universitet, også hun med stor styrke og bakgrunn i historie.
Det var ingen motkandidater til de to under representantskapsmøtet på et av Oslos hoteller. Ledervalget var helt i tråd med valgkomiteens innstilling.
Nåværende leder Guro Lind går av ved nyttår, som etter seks år i lederstolen ikke er valgbar for en ny periode.
Steinar A. Sæther har innehatt en rekke verv i Forskerforbundet, både lokalt og nasjonalt.
Valgkomiteen la i sin innstilling vekt på at han har tung fagbakgrunn, har jobbet både nasjonalt og internasjonalt, og dessuten har ledererfaring.
— Tillitvekkende person
Han er siden 2018 professor i historie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.
«Som person er han tillitvekkende. Han har en demokratisk tilnærming til løsning av oppgaver, og er samtidig beslutningsdyktig. Han oppleves som en samlende leder som vil involvere hele organisasjonen. Sæther er opptatt av bredden i Forskerforbundets medlemsmasse samt lokallagenes og de tillitsvalgtes viktige rolle. Han vil bygge videre på det gode grunnlaget som er lagt av det sittende styret og sekretariatet», heter det i innstillingen.
Hvordanan føles det å bli ny leder i Forskerforbundet, Steinar Sæther?
— Det er blandede følelser. Men først og fremst føles det stort og at det er gøy å få tilliten fra delegatene og forbundet, Men det er mange store oppgaver som står foran oss, sier Sæther.
— De langsiktige tingene er viktig å tenke på, i flere tiår framover. Tilsynelatende små feil som vi gjør nå, kan få store konsekvenser framover for forskning og høyere utdanning. Det er viktig at vi ar det store bildet med oss, sier Sæther.
Nestlederen: — Sterk faglig bakgrunn
Hilde Gunn Slottemo er professor ved Nord universitet. Hun har erfaring fra ulike deler av kunnskapssektoren, og har deltatt i en rekke råd og utvalg.
Valgkomiteen skrev at hun har en sterk faglig bakgrunn med fokus på fagforeningshistorie, og hun er kjent som en dyktig fagformidler som også er aktiv i samfunnsdebatten.
— Jeg gleder meg, sier Hilde Gunn Slottemo som de neste tre årene skal langpendle mellom Oslo og Trøndelag.
De to tiltrer ved nyttår, og skal sitte i tre år, med mulighet for gjenvalg.
Store oppgaver
De to har store oppgaver foran seg, midt i en tid der «festen er over» og der flere av medlemmene deres står i fare for å miste jobben i oppsigelser og nedbemanninger.
— Noen av det som er en viktig jobb for oss i Forskerforbundet er å være til stede for de enkeltpersonene som trenger oss også. Viktig å ta vare på de som får forskningstiden redusert eller blir tilbudt sluttpakker. Det er en del av en litt mer uslig, men vikitg jobb vi tar på alvor, sier Sæther.
— Disse tidene vi står midt oppi nå viser nettopp hvor viktig det er å ha en fagorganisasjon i ryggen for å ivareta enkeltpersoner. At lokaldemokratiet ved den enkelte utdanningsinstitusjonene blir hørt og brukt er også viktig, slik at endringer som kommer er drøftet og forankra og vedtak ikke ble gjort kun på toppen av organisasjonen, sier Slottemo.
— Hvordan vil vi merke endringene med en ny ledelse i Forskerforbundet?
— Guro Lind har gjort en imponerende jobb, det tror jeg alle er enige i her. Det viktigste for oss blir å jobbe videre på det arbedet hun har begynt.
Nåværende leder Guro Lind er en av tre kandidater til ledervervet i Unio, hovedsammenslutningen som Forskerforbundet er en del av. De to andre kandidatene er nåværende nestleder i Forskerforbundet, Kristian Mollestad og tidligere leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.
I kraft av å være leder av Forskerforbundet, har Guro Lind også vært leder av Unio Stat, der hun i vår ledet statsansatte i den første streiken i statlig sektor på tolv år.
Disse er foreslått til styret
I tillegg til leder Sæther og nestleder Slottemo, er dette:
- Ann Cecilie Bergene, Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU)
- Jo Rune Ugulen Kristiansen, Arkivverket
- Bente Ovèdie Skogvang, Universitetet i Innlandet
- Tord Mjøsund Talmo, NTNU
- Hugues Verdure, UiT Norges arktiske universitet
- 1. varamedlem: Tony Burner, Universitetet i Sørøst-Norge
- 2. varamedlem: Cecilie Wingerei Lilleheil, Universitetet i Oslo
- 3. varamedlem: Rannveig Sjøvaag, Kulturdirektoratet
Endringslogg: Saken er endret 21.11.2024 kl. 09.19: I en tidligere versjon av saken sto det at det var to kandidater til ledervervet i Unio. Det korrekte er tre kandidater: Guro Lind, Steffen Handal og Kristian Mollestad.