Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø skal legge frem lovforslag om studentombud våren 2019. Foto: David Engmo
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø skal legge frem lovforslag om studentombud våren 2019. Foto: David Engmo

Start arbeidet med studentombud nå

Ny lov. Studentombudet skal være en trygg og sterk stemme som taler studentenes sak, skriver statsråd Iselin Nybø, og oppfordrer de som ikke har studentombud til å få det på plass.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et samlet Storting har nå bedt regjeringen om å lovfeste at alle universiteter og høgskoler skal ha et studentombud. Studentene har kjempet lenge for å få studentombudene på plass. Den kampen er kronet med seier. Det er jeg glad for!

Student-ombudet skal være en trygg og sterk stemme som taler studentenes sak.

Iselin Nybø

Det er allerede 10 utdanningsinstitusjoner i Norge som har studentombud. Universitetet i Oslo var først ute i 2013. Mitt inntrykk er at de ombudene vi har, gjør en god og viktig jobb for studentene i Norge.

Studentombudene skal passe på studentenes rettigheter. De skal for eksempel hjelpe studentene hvis den faglige kvaliteten på utdanningene svikter, og de skal gi studentene uavhengige og upartiske råd og bistand i saker som angår dem. Ombudene kan hjelpe til med å løse en sak på et lavest mulig nivå, og skal kunne svare på spørsmål om studenters rettigheter og plikter.

Våren 2018 rapporterte media om mange varslingssaker om seksuell trakassering ved norske utdanningsinstitusjoner. Jeg tror studentombudene også er et viktig tiltak for å motvirke ukultur. Hovedansvaret for å forebygge og stoppe seksuell trakassering ligger fortsatt hos utdanningsinstitusjonene. Men ombudet skal være en trygg og sterk stemme som taler studentenes sak.

Vi skal komme tilbake til Stortinget med lovforslaget våren 2019. Men allerede nå vil jeg oppfordre alle universiteter og høgskoler som i dag ikke har studentombud, til å starte opp arbeidet med å få det på plass.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS