Evig student

Statsforvalter Tom Cato Karlsen er avhengig av høyere utdanning

I 1995 tok Tom Cato Karlsen sine første studiepoeng. 27 år senere studerer han fortsatt. Anestesilegen og politikeren tar stadig nye fag.

— Det er trangen til å lære noe nytt som driver meg, sier Tom Cato Karlsen som utdanner seg på 27.året.
Publisert

— Man kan vel kanskje kalle det en avhengighet. Jeg synes det er ekstremt givende å lære noe nytt, kommer det fra Tom Cato Karlsen (47).

I et intervju med Khrono forteller mannen, som siden 1. januar 2019 har vært statsforvalter i Nordland, om sine mange jern i ilden, og om hvordan han gjennom de siste 30 årene har kjent på et sterkt behov for å tilegne seg ny kunnskap.

Det var lege han skulle bli, og det var lege han først ble. I 1979 sto fem år gamle Tom Cato i vinduet hjemme i barndomshjemmet og så ut på redningshelikopteret som landet på taket til sykehuset i Bodø.

— Der skal jeg jobbe en dag, skal jeg ha sagt, humrer Karlsen.

Fulgte drømmen

Han forteller videre at tanken om å jobbe i redningshelikopter aldri slapp taket gjennom barndommen, og da han snaut 15 år senere fikk beskjed om at han var kommet inn på medisinutdanningen, stod jubelen i taket.

— Jeg var såpass oppspilt at jeg dro direkte til anestesiavdelingen på sykehuset og fortalte dem at jeg om sju og et halvt år ville være ferdig med utdanning og turnus, og at jeg da ville være klar for å begynne i jobb, mimrer Karlsen.

For meg er det ekstremt givende å lære noe nytt og mestre nye fag.

Tom Cato Karlsen, statsforvalter i Nordland fylke

Og ganske så riktig, i 2003 tiltrådte Karlsen i stillingen som anestesilege ved sykehuset i Bodø.

— Jeg husker at jeg på det tidspunktet faktisk var møkk lei lesing og lærebøker. Medisinstudiet hadde satt sine spor, sier Karlsen.

Undersøkte bakgrunnen til andre ledere

Etter hvert ble Karlsen involvert i lokalpolitikken for Fremskrittspartiet, og før han visste ordet av det satt han både i bystyret og i sentralstyret for Frp på nasjonalt nivå.

Politikken tok så mye tid at han til slutt måtte innse at det var store muligheter for at den om tid og stunder ikke lenger kunne kombineres med jobben som anestesilege.

— I takt med dette tenkte jeg mer og mer på at en legeutdanning kanskje ville være lite å slå i bordet med dersom man skulle tre inn i en eller annen lederstilling på et eller annet tidspunkt, forteller Karlsen, og fortsetter:

— Jeg undersøkte litt hvilke bakgrunner andre ledere hadde, og med utgangspunkt i hva jeg fant ut, begynte jeg å ta en del ulike fag ved Nord universitet.

Far til fire

Det tok fortsatt en tid før Karlsen sa opp jobben som anestesilege. Da han var på vakt for redningshelikopteret hendte det at det var perioder der det skjedde lite, og disse utnyttet han til å lese pensum.

Han plukket studiepoeng i flere fag, blant annet personalledelse og kompetanseutvikling, og han fullførte også et årsstudium i sikkerhets- og beredskapsledelse.

— Deretter begynte jeg på en mastergrad i økonomi og ledelse ved Handelshøyskolen i Bodø. Det ble litt i rykk og napp i starten. Et semester kunne jeg ta 70 eller 80 studiepoeng, mens jeg i det neste kunne ta 20. Ved siden av dette var jeg 50 prosent lege og 50 prosent politiker, forteller mannen, som det også skal nevnes var (og fortsatt er, journ.anm.) far til fire på det samme tidspunktet.

— Det var en travel tid, fastslår den nåværende statsforvalteren, som understreker at han fortsatt ikke har skrevet ferdig masteroppgaven, men at han nærmer seg.

I gang med juss

I 2014 ble Karlsen statssekretær i Samferdselsdepartementet, der han var i nesten tre og et halvt år. Etter at han ble statsforvalter i Nordland fortsatt han med økonomistudiene, men selv om han ikke er helt i mål med dem, har det ikke hindret han i å fortsette jakten på ny kunnskap.

I fjor startet han nemlig på jussutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet, og like før jul leverte han sin første semesteroppgave.

— Juss er noe jeg egentlig begynte å kikke på allerede mot slutten av medisinstudiet, men som jeg måtte legge bort den gangen. I jobben som statsforvalter er det mye juss og rettssikkerhet, og etter et par år her, dukket ideen opp på nytt, forteller Karlsen.

— For meg er det ekstremt givende å lære noe nytt og mestre nye fag. Egentlig er jeg vel i en posisjon hvor jeg kunne ha surfet videre gjennom arbeidslivet, så det handler ikke om ambisjoner heller. Det er rett og slett trangen til å lære mer som driver meg, fortsetter han.

Prioriterer jobben først

Karlsen understreker at hovedprioriteten i livet hans er jobben, og at han kun vier tid til studiene når han føler at han har mulighet til det. De siste ukene og månedene har det for eksempel blitt lite tid til studier, ettersom det både har vært korona og nå og flyktningkrise som følge av krigen i Ukraina.

— Da må man prioritere. Hvis jeg får reist på påskeferie kommer jeg til å ta med bøkene og prøve å hente meg inn igjen litt. Det er også mye på den måten jeg har greid å kombinere studier med jobb de siste årene. Jeg tror ikke jeg har gjennomført en eneste flytur uten å ha lest pensum, sier Karlsen.

Selv om han har mange år igjen av arbeidslivet, innrømmer han at han har begynt å glede seg til pensjonisttilværelsen som en dag kommer. Hvorfor, spør du?

— Da får jeg jo enda bedre tid til å studere, sier statsforvalteren i Nordland med et bredt glis om munnen.

Powered by Labrador CMS