null Foto: Skjalg Bøhmer Vold
null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Synd for studentene

Rektor Kari Toverud Jensen har skrevet blogg om den nye statsbudsjettet. Hun synes det er synd at forslaget om 11 måneders studiestøtte er trukket tilbake.

Publisert Oppdatert

I dag la finansminister Siv Jensen fram den nye regjeringens forslag til endringer av statsbudsjettet, gjennom en såkalt tilleggsproposisjon. HiOA har spilt inn forventninger gjennom hele budsjettprosessen og senere til den nye regjeringsplattformen, og vi fulgte naturligvis nøye med da tilleggsproposisjonen ble lagt fram i Stortinget i dag.

Det er absolutt ting å glede seg over i det som ble lagt fram i dag. Aller først vil jeg nevne regjeringens varslede lærerløft. HiOA har Norges største lærerutdanning, og vi har tidligere varslet at vi står klare til å bidra til et stort løft for videreutdanning av lærere. Vi bør bli en viktig samarbeidspartner for staten og for kommuner både regionalt og nasjonalt når lærerløftet skal iverksettes.

Vi ser også at regjeringen gir 50 millioner kroner til utstyr ved ingeniørutdanningene. Vi regner med at våre ingeniørutdanninger blir tilgodesett når det endelige tildelingsbrevet kommer i desember.

HiOA har gjennom innspill til statsbudsjett og brev til den nye regjeringen ønsket oss en kunnskapspolitikk som tydeligere prioriterer profesjonsutdanning- og forskning for velferd og verdiskaping. Derfor var vi skuffet da den avtroppende regjeringen ikke tildelte HiOA flere studieplasser og kun tre stipendiatstillinger.

Samfunnet har behov for ny kunnskap innenfor de store velferdsyrkene og innenfor teknologi- og ingeniørfag. Det vi skal glede oss over er mer penger til forskning, blant annet gjennom 100 millioner kroner mer til den resultatbaserte delen av finansieringen i vår sektor (RBO). Dette er midler som alle universiteter og høgskoler konkurrerer om, og det ligger an til at en økning i denne potten kommer HiOA til gode.

Når det gjelder våre utdanninger er jeg skuffet over at regjeringen reverserer forslaget om å styrke barnevern-utdanningen.

Kari Toverud Jensen

Det er mange detaljer i et slikt budsjett, men det aller mest iøynefallende i dag handler om studentenes økonomi. Det er synd at regjeringen tar bort 11 måneders studiestøtte som var foreslått i den forrige regjeringens budsjettforslag. Men jeg regner med at studentene vil slåss for dette nå som Stortinget skal ha budsjettforhandlinger, og vi støtter dem i dette.

HiOA mener at det er avgjørende å legge til rette for at studenter kan studere på heltid gjennom finansiering i hele studieåret, og legge en langsiktig plan for rimelige studentboliger. Særlig er dette viktig i storbyområdene som Oslo og Akershus.

Når det gjelder våre utdanninger er jeg skuffet over at regjeringen reverserer forslaget om å styrke barnevernutdanningen. Å heve utdanningen opp en kategori ville vært med på å øke kvaliteten på en viktig utdanning.

(Artikkelen er første gang publisert i rektors blogg på hioa.no)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS