KrF- og Venstre-topper møtte studentene

KrFs leder Knut Arild Hareide og Iselin Nybø fra Venstre møtte søndag forventningsfulle og kampklare studentledere.

Publisert Oppdatert

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Studentparlaments leder på HiOA, Eline Stølan).

Norsk studentorganisasjon (NSO) samlet søndag studentledere fra hele landet for å diskutere budsjettforhandlingene regjeringen nå går inn i sammen med KrF og Venstre. 11 måneder studiestøtte lå ikke inne i regjeringens forslag og studentene er nå bekymret for kvaliteten på høyere utdanning. 

Jobber på spreng i alle kanaler

Blant de tilstedeværende studentrepresentantene var også Eline Stølan, leder av Studentparlamentet på HiOA.

— Vi var selvsagt fornøyd med at både Venstre og KrF stilte på topprepresentanter på møtet. Vi jobber nå på spreng for å påvirke politikere i alle leire, og er spesielt fornøyd med at også Unge Høyre har gått ut og støttet opprettholdelsen av 11 måneders studiestøtte, sier Stølan.

— Hvordan jobber dere nå?

— Det handler i stor grad om å påvirkre sentrale politikere, og spre vår argumentasjon i absolutt alle kanaler. I prinsippet har vi bare til torsdag, da skal forhandlingene mellom regjeringspartiene og deres støttespillere på Stortinget være ferdig, sier Stølan.

Hun forteller at hun tror Venstre virkelig vil kjempe for studentkravet, mens hun ser at KrF har veldig mange punkter de ikke har fått gjennom i første utkast til statsbudsjett.

— Det er spennende, men jeg håper virkelig de snur, og forstår at dette er en av de beste måtene de virkelig kan vise at de mener alvor med å prioritere kunnskapssamfunnet. Det er faktisk mer nyttig at lærerstudentene har tid og mulighet til å studere på heltid når de er studenter, enn å bruke mange millioner på å etterutdanne lærerne i etterpå, sier Stølan, som legger til at hun selvsagt ikke er i mot etter- og videreutdanning av lærere.

Hareide gir sin støtte

Studentene får støtte fra Knut Arild Hareide som påpeker at de økonomiske forutsetningene har endret seg de siste årene.

— Dette handler om det fremtidige kunnskapssamfunnet vi skal bygge sammen. Da jeg var student i Bergen, betalte jeg 1250 kroner i måneden i husleie. Det er ikke mange som er studenter i Bergen i dag som har den muligheten. Dette er den mest effektive måten å bruke pengene på for å realisere kunnskapssamfunnet, sa Hareide, i følge en pressemelding fra NSO.

Iselin Nybø mener studentene må fortsette arbeidet for 11 måneder studiestøtte.

— Det er viktig for oss i Venstre og KrF å vite at vi har en heiagjeng med oss når vi skal inn i forhandlinger. Nybø bekrefter at dette er en viktig sak for Venstre og ser behovet for økt studiestøtte fordi studiene lider på grunn av deltidsjobben. 

— Ingen jobb jeg har hatt har vært mer krevende enn det å være student.

— Jobben som studenthelt er ledig

— Vi er veldig fornøyd med at KrF og Venstre nå løfter 11 måneder studiestøtte inn i forhandlingene med regjeringen. Studentene har tro på at regjeringen, sammen med Venstre og KrF, prioriterer kvalitet i høyere utdanning. Jobben som studenthelt står ledig, vi håper Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Iselin Nybø, Torbjørn Røe Isaksen, Erna Solberg, Tord Lien og Siv Jensen vil fylle stillingen i løpet av uka, sier en optimistisk leder av NSO, Ola Magnussen Rydje, i samme pressemelding.

Studentlederne har en klar oppfordring til de fire partiene som starter på mandag:

— Å kjempe for studiestøtte er å kjempe for kvalitet. Vi er klare for å gjøre vår innsats for kunnskapssamfunnet, nå trenger vi studenthelter som gir oss muligheten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS