Foreslår skolepenger for utenlandske studenter

I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS. Et samlet Storting sa nei til dette for under et år siden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir utvidet)

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener forslaget om skolepenger er svært negativt for norsk høyere utdanning og forventer at Stortinget er prinsippfaste i budsjettbehandlingen.

— Vi reagerer på at regjeringen bevisst går imot Stortinget, dette kan ikke Venstre og KrF godta. Gratis høyere utdanning er et av våre fremste konkurransefortrinn, og bidrar til å tiltrekke studenter med høy kompetanse til norsk høyere utdanning. Dette forslaget vil Norge tape på, sier Anders Kvernmo Langset, leder i NSO, i en pressemelding.

Oppgitt og skuffet på høgskolen

Leder i Studenparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Tord Øverland (bildet over), er oppgitt og skuffet over regjeringens kutt til universitet og høgskoler, samt innføring av skolepenger. 

— Gratis studieplasser er det beste konkurransefortrinnet vi har for å få internasjoanale studenter. Norge er allerede et dyrt land og studere i. Vi vil har flere, ikke færre internasjonale studenter, sier Tord Øverland. Han viser også til Finlands innføring av skolepenger. 

— Det førte til mer byråkrati. Og det er jo akkurat byråkratiet regjeringen ønsker å fjerne, dette er et tiltak stikk i strid, sier Øverland. 

Demonstrasjon mot Røe Isaksen

Han skal sammen med Norsk Studenorganisasjons (NSO) markere motstanden mot regjeringens budsjettforslag kl 1400 i dag, da statsråd Torbjørn Røe Isaksen legger fra langtidsmeldinga for forskning på Blindern. 

Regjeringen kutter i bevilgningene til universiteter og høyskoler med 80,5 millioner kroner og anbefaler institusjonene å ta inn dette gjennom skolepenger. I Finland har det vært et tilsvarende prøveprosjekt siden 2010, men der ønsker flere institusjoner å fjerne skolepenger da de erfarer at de byråkratiske kostnadene ble alt for høye.

Betaler for kutt

— For det første må internasjonale studenter betale for regjeringens kutt. For det andre viser erfaringer fra Europa en dominoeffekt der skolepenger for internasjonale studenter er første steg på veien til skolepenger for alle. Forslaget truer derfor alle studenter, sier Langset.

Ved forrige budsjettforhandling reddet Stortinget, med Venstre og KrF i spissen, regjeringen fra et dårlig forslag. NSO er stolte av at et samlet Storting stemte mot å gjøre utdanning til handelsvare og håper regjeringens forslag møter samme motstand i år.

— Vi kan ikke akseptere at regjeringen vil gå bort fra gratisprinsippet, en av grunnsteinene i norsk utdanning, sier Langset.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS