15,9 mill til vitenskapelig utstyr i sørvest

Universiteter og høgskoler på Sør-og Vestlandet er vinnerne når regjeringen deler ut 15,9 millioner til vitenskapelig utstyr.

Publisert Oppdatert

(Saken er oppdatert med kommentar fra universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen i Agder). 

Bevilgningen på 15,9 millioner kroner ble foreslått av regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2016 og ble behandlet i Stortinget 17. juni. Nå er det klart hvilke universiteter og høgskoler som får penger til å modernisere vitenskapelig utstyr.

Ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet blir pengene fordelt slik:

  • Universitetet i Agder: 4 millioner kroner
  • Universitetet i Bergen: 3 millioner kroner
  • Universitetet i Stavanger: 4 millioner kroner
  • Høgskolen i Bergen: 2,9 millioner kroner
  • Høgskolen Stord/Haugesund: 2 millioner kroner

Glad for tildelingen

Behovet for nytt utstyr er langt større enn fire millioner kroner, men vi setter stor pris på pengene.

Anne Selnes

Strategi- og kommunikasjonsdirektør Anne Selnes ved Universitetet i Stavanger sier at de fire millionene er sårt tiltrengte midler.

— Vi har flere prosjekter pengene kan tildeles til. Hvilke eller hvilket prosjekt som får nyte godt av tildelingen, vil bli avgjort etter sommerferien, sier hun.

Er fire millioner tilstrekkelig?

— Behovet for nytt utstyr er langt større enn fire millioner kroner, men vi setter stor pris på pengene vi får i denne tildelingen, sier Selnes.

Hun opplyser at UiS ikke fikk noen  penger til vitenskapelig utstyr i ordinært budsjett 2016.

Også fornøyd i Agder

Også ved Universitetet i Agder (UiA) er man fornøyd. 

— Vi er svært fornøyd med tildelingen, og vil gå gjennom våre laboratorier nå for å se hvordan vi best kan anvende dette, sier direktør Seunn Smith-Tønnesen i en kommentar til Khrono, og legger til:

— Behovet er betydelig større enn dette beløpet, så her vil det gjøres en vurdering av hvilket teknisk utstyr som skal prioriteres først. Intensjonen til regjeringen er at bevilgningen skal bidra til omstillingen som nå finner sted i vår region, så det vil UiA selvsagt hensynta i bruken av midlene, sier hun.

Studieplasser også

Under behandlingen av revidert budsjett ble det også enighet i Stortinget om å fordele 400 nye studieplasser, og av disse var 200 øremerket Sør- og Vestlandet.

Les også: 400 nye studieplasser etter budsjettforlik

— Nedturen i oljebransjen har gjort at den omstillingen Norge må gjennom, må starte nå. Satsing på forskning og utdanning er en forutsetning for en vellykket omstilling, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.

Viktig for kvalitet

Han understreker at det er viktig for kvaliteten i utdanningene å få modernisert det vitenskapelige utstyret.

— Flere utdanningssteder sliter med gammelt, utdatert utstyr og mangel på utstyr. Det går utover kvaliteten i utdanningene. Studentene må ha tilgang på utstyr og laboratorier som er mest mulig likt det de møter i arbeidslivet. Derfor tar vi grep. Med penger til moderne utstyr sørger vi for at studentene får en fremtidsrettet utdanning som arbeidslivet trenger, sier han.

Beløpet på 15,9 millioner kroner kommer i tillegg til nær 30 millioner som fra før var avsatt til nytt, vitenskapelig utstyr på 2016-budsjettet. I alt er det dermed nesten 46  millioner kroner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!