Ap foreslår 3000 nye studieplasser i 2016

Arbeiderpartiet er bekymret for den økende ledigheten blant unge og det økende behovet for lærere og helsearbeidere. For å møte dette vil de ha 3000 nye studieplasser i velferds- og realfag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Henriksen er stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, og medlem av kirke- og utdanningskomiteen på Stortinget. Han snakker med Khrono per telefon fra partiets valgkampkontor i Tromsø. 

(Foto: Ap)

— I en tid der arbeidsledigheten øker, og det om få år kan bli stor mangel på lærere og helsepersonell, er det å gi flere muligheten til å studere et viktig grep, sier Henriksen.

Bekymret for økt ledighet blant unge

Henriksen forteller at han og partiet er bekymret for ledigheten som øker, særlig blant de unge.

— Vi kan ikke bare sitte og vente å se på hvor ille det eventuelt blir. Vi må ta grep nå. Arbeidsledighet er dårlig for samfunnet og svært vanskelig for den som blir rammet. Nå stiger  arbeidsledigheten i store deler av Norge, og ungdom er særlig utsatt, sier Henriksen.

Han trekker fram tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som skal vise at halvparten av økningen i ledighet nettopp er i aldersgruppen 15-24 år.

— Vi har en rekordsøkning til høyere utdanning, men flere tusen vil stå uten plass, påpeker han.

Velferdsyrker

Henriksen sier også at forslaget vil være med på å sikre rekrutteringa til viktige velferdsyrker. Han peker på tall fra SSB, som skal vise at i 2025 vil Norge mangle 40.000 lærere og 35.000 pleie- og omsorgspersonell.

— Samfunnet går glipp av unge mennesker som kunne utdannet seg i disse yrkene og vært med på å motvirke kompetansemangelen, sier Henriksen.

Han mener regjeringa er passiv i møtet med både dette og arbeidsledigheten. Ifølge Henriksen har Høyre og Frp ikke vist noen vilje til å prioritere flere studieplasser i sine budsjetter. Ifølge Arbeiderpartiet har disse to partiene bare foreslått 24 nye plasser på to år.

Utfordrer regjeringen

— Like før sommeren foreslo vi 3000 flere studieplasser for i år. Det sa regjeringen nei til. Støttepartiene Venstre og KrF presset heldigvis fram 500 studieplasser, legger Henriksen til.

Ap har beregnet kostnaden ved de 3000 nye studieplassene til å være 100,5 millioner kroner, og de oppfordrer regjeringen til å ta forslaget med seg inn i sitt nye statsbudsjett.

— Det kan være på sin plass å minne om at da det var finanskrise i 2008 oppretta den rødgrønne regjeringa 4380 nye studieplasser, sier Henriksen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS